معرفی و دانلود کتاب در باب ادبیات
برای دانلود قانونی کتاب در باب ادبیات و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب در باب ادبیات
ادبیات سرچشمهی لذتی است که به لحاظ اجتماعی مفید است و در عرصهی بازنمایی واقعیت اعتبار دارد. همهی این موارد دلایلی هستند که جوزف هیلیس میلر در کتاب در باب ادبیات مطرح میکند تا به این سؤال پاسخ دهد که چرا باید ادبیات بخوانیم. این اثر که در گروه کتابهای نظری ادبیات قرار دارد، به سؤالات بنیادین در زمینهی چیستی و چرایی ادبیات پاسخ میدهد.
دربارهی کتاب در باب ادبیات
بسیاری متفکران و نظریهپردازان در طول تاریخ تلاش کردهاند به این سؤال پاسخ دهند که ادبیات چیست و مصداقهای آن کدامند؟ جوزف هیلیس میلر (Joseph Hillis Miller) در کتاب در باب ادبیات (On Literature) نیز سعی کرده به این سؤال پاسخ دهد.
جوزف هیلیس میلر در کتاب در باب ادبیات اشاره میکند که عمر واژهی ادبیات به معنای مدرن و امروزیاش چندان زیاد نیست و پیش از قرن هفدهم میلادی بهصورت کنونی آن به کار نمیرفت. ضمن آنکه تعریف ادبیات با شعر، نمایشنامه و رمان عمر نسبتاً کوتاهتری دارد. نویسنده با ایجاد این تشکیک منابع مرجعی چون دانشنامهی آکسفورد را میکاود و به تعریف جدید ادبیات از خلال این متون اشاره میکند. وی برای اینکه به پرسش دربارهی چیستی ادبیات پاسخ دهد به آن از ابعاد گوناگون مینگرد و ادبیات را بهمثابهی استفادهی خاص از واژگان یا جادوی دنیایی میبیند.
نویسنده در کتاب در باب ادبیات به پرسشهایی از این دست میپردازد که چرا باید ادبیات بخوانیم؟، چه نوع ادبیاتی را باید بخوانیم؟، چگونه باید ادبیات را بخوانیم؟، ادبیات خوب و بد چیست؟ و آیا در عصر جهانی و دیجیتال که مردم جهان به کامپیوتر و هوش مصنوعی رو آوردهاند، ادبیات آیندهای دارد؟
نویسنده در کتاب به نکتهی جالبتوجهی اشاره میکند؛ ادبیات بهعنوان فضایی برای خلق واقعیتهای مجازی و نیاز انسان به خلق چنین دنیاهایی است. همین نیاز است که لزوم خواندن ادبیات را بهعنوان یکی از فضاهایی که جهانهای خیالی را به ما عرضه میکند، به اثبات میرساند. وی گریزی به انجیل، افلاطون و ارسطو میزند و نگاه آنها را به ادبیات میکاود تا به پرسشهای خود از منظر متون کهن و فیلسوفان یونان باستان پاسخ دهد.
جوزف هیلیس میلر به این سؤال پاسخ میدهد که چرا ادبیات اقتدار دارد و تأثیری باورنکردنی بر ما میگذارد. او استدلال میکند ما باید به خواندن ادبیات ادامه دهیم؛ زیرا بخشی از نیازهای اساسی ما ایجاد جهانهای خیالی و داستان است. سپس در بخش چگونه خواندن، دو نوع خواندن ساده و تشریحی را مطرح میکند و آنها را نقیض و علیه یکدیگر میداند. او در خلال این بحث، از کتاب رابینسون کروزو و آلیس در سرزمین عجایب یاد میکند و پرسشهای کتاب را با تکیه بر این متون پاسخ میدهد.
کتاب در باب ادبیات را انتشارات ققنوس با ترجمه سهیل سُمّی منتشر کرده است.
در نکوداشت کتاب در باب ادبیات
- وظیفهی کتاب در باب ادبیات این نیست که از کیان ادبیات در برابر تجاوزات تکنولوژی دفاع کند؛ بلکه تلاشی بلندپروازانه است برای تعیین پارامترهای پاسخ ما به این قلمروی خیالی و مجازی. (هفتهنامهی نقد و بررسی کتاب تی ال اس، برایان دیلون).
کتاب در باب ادبیات برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای متخصصان و پژوهشگرانی که در زمینهی مباحث نظری ادبیات و نقد ادبی مطالعه میکنند و همچنین برای شیفتگان ادبیات، مناسب و لذتبخش است.
در بخشی از کتاب در باب ادبیات میخوانیم
ویژگى دیگر آثار ادبى مشتق از این واقعیت است که راه دستیابى به جهان منحصر به فرد هر اثر ادبى، فقط خواندن واژههاى روى صفحه است. ما فقط از طریق آنچه واژهها به ما مىگویند از کم و کیف جهان یک اثر آگاه مىشویم. براى کسب اطلاعات بیشتر هیچ منبع دیگرى وجود ندارد. یک رمان یا شعر یا نمایشنامه، یک شهادت و گواه است. اثر ادبى شهادت مىدهد. صداى راوى صرف نظر از این که چه مىگوید، همواره یک فرض ضمنى (و حتى روشن و علنى) در بر دارد: «قسم مىخورم که این همان چیزى است که خود دیدهام؛ حادثهاى که شرح مىدهم واقعا رخ داده است.» تفاوت میان شهادت ادبى و شهادت «واقعى» این است که براى اثبات صحت شهادت ادبى و آنچه راوى داستانى مىگوید، هیچ راهى وجود ندارد. گفتههاى یک شاهد واقعى را در جایگاه شهود مىتوان در کنار شهادت دیگر شاهدان یا با استفاده از دیگر شیوهها براى تأیید صحت و سُقم آنها مورد سنجش قرار داد. این گونه سنجش و ارزیابى به معناى بىاعتبار ساختن ادعاى شاهد در مورد آنچه دیده نیست. ممکن است شاهد در مورد آنچه مىپندارد دیده، صادقانه سخن بگوید، حتى اگر اشتباه کند. شکافها و تحریفها را در شهادتهاى دنیاى واقعى مىتوان پر و تصحیح کرد. اما ادبیات همواره رازهایش را حفظ مىکند.
براى مثال، در تصویر یک زن، اثر هنرى جیمز، خواننده هرگز نمىفهمد که گیلبرت اوزموند به هنگام طرح پیشنهاد و ایزابل آرکر به هنگام پذیرش آن واقعا چه به هم گفتهاند. دلیل این امر آن است که راوى جیمز هرگز به شکل مستقیم این واقعه را شرح نمىدهد؛ این را نیز نمىگوید که بعد از بازگشت دوباره ایزابل به سوى همسرش در رم، پس از پایان رمان، چه اتفاقى براى او مىافتد. خواننده رمان بالهاى کبوتر، اثر هنرى جیمز، نیز از محتواى نامه میلى تیل به مرتون دنشر، که در بستر مرگ نوشته شده، آگاه نمىشود. چون کیت کروى این نامه را مىسوزاند و راوى نیز محتواى نامه را فاش نمىکند. خواننده هرگز از محتواى نامههاى آسپرن، در رمانى از جیمز به همین نام، آگاه نمىشود، چون دوشیزه تینا قبل از آن که راوى اول شخص فرصتى براى خواندن آنها بیابد، همه نامهها را مىسوزاند. یک نمونه دیگر، شعر منثور «سکه قلب»، 79 اثر بودلر است که دریدا نیز در موردش بحث کرده؛ بودلر در این اثر به خواننده نمىگوید که آیا قهرمان اثرش سرانجام سکه تقلبى را به آن گدا مىدهد یا خیر.
فهرست مطالب کتاب
1. ادبیات چیست؟
بدرود ادبیات؟
موجودیت ادبیات
پایان عصر چاپ
پس ادبیات چیست؟
ادبیات به مثابه استفادهاى خاص از واژهها
ادبیات به مثابه جادوى دنیوى
2. ادبیات به مثابه واقعیت مجازى
«سِسامى باز شو!»
چرا ادبیات خشن است؟
رستاخیز ارواح در بخشهاى آغازین آثار
ذات غریب ادبیات
ادبیات پاره گفتار کنشى است
ادبیات رازهایش را حفظ مىکند
ادبیات از زبان مجازى استفاده مىکند
ادبیات کشف مىکند یا ابداع؟
3. راز ادبیات
ادبیات به مثابه تجلى رؤیاى دنیوى
«جهان کاملاً جدید» داستایفسکى
عادت خطرناک آنتونى ترالپ
جهان بکر هنرى جیمز
«زبان ناب» والتر بنیامین
ادبیات و دروغ در آثار پروست
آواز سیرنهاى موریس بلانشو
ادبیات به مثابه دیگرىاى تمام عیار: ژاک دریدا
از هر بوستان گلى
4. چرا باید ادبیات بخوانیم؟
واقعیتهاى مجازى برایتان مفیدند
کتاب مقدس، ادبیات نیست
افلاطون و تحقیر شعر حماسى، و میراث این تحقیر
چرا افلاطون تا این حد از شعر مىهراسید؟
تحقیر دیرینه شعر توسط افلاطون
دفاع ارسطو از شعر
ارسطو زنده است!
ادبیات، اتوبیوگرافىاى در لباس مبدل
مؤلف در مقام شیاد
ادبیات به عنوان کنش گفتارى
5. ادبیات را چگونه بخوانیم؟
آموزش چگونه خواندن کار عبثى است
خواندن به مثابه کنشى پرشور
خوب خواندن، آهسته خواندن است
پرسشانگیزى در خواندن
دلیل علاقه من به رابینسون سوئیسى و اهل خانواده
آهسته خواندن رابینسون سوئیسى و اهل خانواده
6. چگونه تطبیقى یا خورهوار بخوانیم؟
پیش و پس از رابینسون سوئیسى و اهل خانواده
فو به عنوان تفسیرى تجدیدنظرطلبانه
ادبیات و تاریخ اندیشه
خشونت در رابینسون سوئیسى و اهل خانواده
کتابهاى کروزو و امپریالیسم
کتابهاى آلیس به مثابه ساختارشکنى رابینسون سوئیسى و اهل خانواده
ستایش نهایى سادهخواندن یا محشر است، اگر بتوان چنین کرد
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب در باب ادبیات |
نویسنده | جوزف هیلیس میلر |
مترجم | سهیل سمی |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۴۰۲ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 191 |
زبان | فارسی |
شابک | 964-311-522-4 |
موضوع کتاب | کتابهای نقد ادبی |