معرفی و دانلود بهترین کتاب‌های صوتی تاریخی

چرا باید کتاب‌های تاریخی بخوانیم؟

خوب است پیش از هر چیز تعریف مشخصی از تاریخ در ذهن داشته باشیم. تاریخ به‌عنوان یک رشته‌ی مطالعاتی به بررسی، مطالعه و تفسیر فعالیت‌های بشر در گذر زمان و سیر دگوگونی مردم، جوامع و تمدن‌های منتهی به قرن حاضر و عصر مدرنیته می‌پردازد. از نگاه کلی‌تر طبق تعریفی که دایرةالمعارف بریتانیکا در سال 1911 ارائه کرده است: «تاریخ در معنای گسترده و همه‌جانبه‌اش، تمام رخدادهایی محسوب می‌شود که به وقوع پیوسته‌اند. نه صرفاً رویدادهای زندگی انسان و بشریت، بلکه تمام روند تغییر پدیده‌های طبیعی را نیز شامل می‌شود. چرا که هیچ چیز مصون از تغییر نیست. بنابراین کل جهان و هر بخشی از آن تاریخ خود را دارد.»

بنابر این تعریف، تاریخ فقط مطالعه‌ی سیر ظهور و سقوط این سلسه‌ و آن پادشاه و یا وقوع جنگ‌ در عصرهای مختلف نیست؛ بلکه دنیای فراخی است که وقایع پیش از ظهور انسان را نیز در دل خود جای می‌دهد. رویدادهایی که پیش از اولین اسناد مکتوب تاریخی رخ داده‌اند، به‌عنوان تاریخ باستان شناخته می‌شوند و حوزه‌های دیرینه‌شناسی و باشتان‌شناسی، آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهند.

اهمیت مطالعه‌ی کتاب‌های تاریخی

مطالعه‌ی تاریخ علاوه‌‌بر ایجاد دانش و آگاهی نسبت به سلسله‌ی وقایع گذشته، مهارت‌های تفکر تاریخی را هم به خوانندگان خود می‌آموزد. در حقیقت تجزیه‌وتحلیل و تفسیر گزارش‌های تاریخی نیز ملزوم و ممزوج تاریخ‌خوانی است. درواقع مطالعه‌ی تاریخ، راهی‌ست برای شناخت انسان. جامعه‌ای که تاریخ را نمی‌شناسد، در حقیقت از انسان شناختی ندارد. سرنوشت بشر مانند یک خط ممتد است و برای درک یک نقطه از آن، لازم است پیشینه و چگونگی رسیدن به آن نقطه را نیز مورد واکاوی قرار دهیم. حتی در دنیای مدرن و عصر مدرنیته هم نیاز به دانش تاریخی، همچنان ضروری و غیرقابل انکار است. زیرا ملتی که از دانش تاریخی بهره نبرده باشد، بدوی و بی‌تجربه خواهد بود. از آن‌جایی که چنین ملتی باید هر کاری را از صفر شروع کند، هیچ‌گاه روی پیشرفت و ترقی را نخواهد دید.

زمانی که به مطالعه‌ی آثار تاریخی می‌پردازیم، خیلی زود برایمان روشن می‌شود که تاریخ، مدام در حال تکرار شدن است و چه‌بسا آگاهی از گذشته بتواند ما را از تکرار وقوع رویدادهای تلخ و شکست‌های بزرگ در امان نگه دارد. برای کسانی که در قبال تاریخ احساس مسئولیت می‌کنند، مطالعه‌ی گذشته می تواند درس‌هایی برای امروزشان در بر داشته باشد.

برخی افراد، تاریخ را تنها از حیث مرور وقایع می‌خوانند، اما از دیدگاه عبدالحسین زرین کوب تاریخ را نباید تنها به‌مثابه‌ی کارنامه‌ی جهل و خیانت و یا آینه‌ی عبرت در نظر گرفت، بلکه از نگاه او تاریخ راستین، سرگذشت زندگی انسان‌هاست و کسی که تاریخ را می‌کاود، باید آن را چنان که هست بنگرد تا بتواند زندگی اکنون خود را در گذشتگان ببیند. این نتیجه زمانی حاصل می‌شود که تاریخ، تنها به‌عنوان روایت سرنوشت حکومت پادشاهان و افراد نام‌آور شناخته نشود، بلکه مطالعه‌ی سرگذشت تمامی طبقات یک جامعه در نظر گرفته شود.

نقطه‌ی شروع مطالعه‌ی کتاب‌های تاریخی

ورود به حوزه‌ی تاریخ بیش از آنکه به علاقه نیاز داشته باشد، جدیت و عزمی راسخ می‌طلبد و مهم‌ترین دلیل آن هم گستردگی دنیای کتاب‌های تاریخی است. برای شروع این مسیر، یکی از بهترین راه‌ها مطالعه‌ی تاریخ معاصر ایران است. اگر به شناخت دوره‌ی قاجار و نهضت مشروطه علاقه دارید، کتاب‌هایی مانند «تاریخ مردم ایران در دوره قاجار» اثر رضا دهقانی و «انقلاب مشروطیت ایران» نوشته‌ی نسیم خلیلی، می‌توانند انتخاب‌های مناسبی برای شما باشند. دوره‌ی حکومت پهلوی را نیز که بخش مهمی از تاریخ کشورمان محسوب می‌شود، می‌توان در لابه‌لای صفحات کتاب‌های جذابی چون «یادداشت‌های امیر اسدالله علم» و «کودتا» تألیف یرواند آبراهامیان، جست‌وجو کرد و از این طریق، رخدادهای مهم‌ این بخش از سرنوشت ملت ایران را پیگیری نمود.

تاریخ انقلاب سال 1357 ایران هم که از رویدادهای سرنوشت‌ساز این سرزمین به‌شمار می‌آید، در قالب کتاب‌هایی مانند «انقلاب تصورناپذیر در ایران» اثر چارلز کورزمن، مورد واکاوی قرار گرفته است. تاریخ ایران باستان و خواندن درباره‌ی سرگذشت سلسله‌های هخامنشیان و ساسانیان نیز، محبوبیت بسیاری در میان افراد جامعه‌ دارد. از این نظر کتاب «قدم به قدم با اسکندر در کشور ایران» نوشته‌ی هارولد لمب و هرودوت، اثر جذابی برای این قشر علاقه‌مند محسوب می‌شود. کتاب‌هایی همچون «ایران صفوی: نوزایی امپراتوری ایران» اثر اندرو نیومن، مورخ شهیر انگلیسی، «نادرشاه» به قلم صادق رضازاده شفق و «کریم خان زند (وکیل الرعایا)» تألیف معصومه پاکروان نیز، به شما کمک می‌کنند تا از وقایع دوره‌های صفویه، افشاریه و زندیه، اطلاعات مفید و مهمی کسب کنید.

مرور وقایع جنگ‌های مختلف و یا تاریخ کشورهایی که امروزه کشورهای جهان اول نامیده می‌شوند، وجه جذاب دیگری از مطالعه‌ی کتاب‌های تاریخی است. این دسته از آثار، شامل کتاب‌هایی مانند «جنگ جهانی اول» اثر رابرت گرین، «انقلاب آمریکا» نوشته‌ی استوارت موری و «انگلستان عصر ویکتوریا» به قلم جان اف ووکوویتس و بسیاری از عناوین دیگر می‌شود. در کنار این دوره‌های مهم، تاریخ اسلام را هم نمی‌توان نادیده گرفت. «امپراتوری اسلامی» نوشته‌ی فیلیس کورزین و «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران» به قلم علی اکبر عباسی، تنها دو مورد از کتاب‌هایی هستند که به شناخت این برهه کمک می‌کنند.

ناگفته نماند که در ایران، ناشران بسیاری در زمینه‌ی چاپ و عرضه‌ی کتاب‌های تاریخی فعال هستند. برخی از این مؤسسات انتشاراتی، همچون مؤسسه‌ی نشر تاریخ به‌طور تخصصی در این حوزه فعالیت دارند و برخی ناشران دیگر همچون انتشارات ققنوس، مازیار، نگاه و... در کنار آثار متنوع دیگر، به نشر کتاب‌های تاریخی نیز مشغولند. خبر خوب اینکه شما می‌توانید به کمک وب‌سایت یا اپلیکیشن کتابراه به تعداد زیادی از این‌دست آثار دسترسی پیدا کنید. کتابراه این عناوین را در دسته‌بندی‌های «تاریخ ایران»، «تاریخ جهان» و «تاریخ اسلام» جای داده تا دسترسی شما را به کتاب‌های موردعلاقه‌تان آسان‌تر کند.

خواندن کتاب‌های تاریخی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

در صورتی که ترسیم آینده و ساختن آن، برای شما از اهمیت خاصی برخوردار است و برای روشن شدن مسیر منتهی به آینده‌ای درخشان، در پی یافتن چراغ راه هستید، پیشنهاد می‌کنیم مطالعه‌ی تاریخ را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهید. برای اغلب پژوهشگران نیز، مطالعه‌ی کتاب‌های تاریخی یکی از مراحل ضروری کارشان به‌شمار می‌آید. این ضرورت تنها برای پژوهشگران حوزه‌ی تاریخ مطرح نیست، بلکه افرادی که در حوزه‌های سیاسی، اجتماعی، مردم‌شناختی و حتی ادبی به پژوهش مشغول‌اند نیز نباید مطالعه‌ی تاریخ را نادیده بگیرند.

پرطرف‌دارترین کتاب‌های تاریخی در کتابراه

وب‌سایت و اپلیکیشن کتابراه به سبب اهمیت بی‌چون‌وچرای مطالعه‌ی کتاب‌های تاریخی، آثار پرشماری که مرتبط با این حوزه هستند را در قالب کتاب الکترونیک، کتاب صوتی و فایل PDF، در دسترس مخاطبان قرار داده است. در این بین، برخی آثار برای خوانندگان جذابیت بیشتری داشته‌اند و موجب شده‌اند که مخاطبان بسیاری برای خرید و دانلود آن‌ها اقدام کنند. در ادامه به عناوین برخی از این کتاب‌های محبوب و پرطرف‌دار اشاره می‌کنیم:

  • کتاب تاریخ کامل ایران، اثر عباس اقبال آشتیانی و حسن پیرنیا
  • کتاب تاریخ مشروطه ایران، به قلم احمد کسروی
  • کتاب درس‌های تاریخ، تألیف ویل دورانت و آریل دورانت
  • کتاب صلحى که همه‌ى صلح‌ها را بر باد داد: فروپاشى امپراتورى عثمانى و شکل گیرى خاورمیانه‌ى معاصر، اثر دیوید فرامکین
  • کتاب حماسه حسینی، نوشته‌ی مرتضی مطهری
  • کتاب بابک خرم دین دلاور آذربایجان، به قلم سعید نفیسی
  • کتاب قهرمانان تاریخ: خلاصه کتاب بزرگ تاریخ تمدن، اثر ویل دورانت

پیشنهاد برای دانلود کتاب‌های رایگان تاریخی در کتابراه

در میان کتاب‌های پرتعدادی که به‌شکل الکترونیک، صوتی و PDF در اپلیکیشن و وب‌سایت کتابراه قرار گرفته‌اند، آثار متنوعی نیز به‌صورت رایگان در اختیار شما قرار گرفته‌اند. درواقع کتابراه این امکان را برای شما فراهم کرده که بدون پرداخت هیچ هزینه‌ای، این کتاب‌ها را دانلود کرده و به کتابخانه‌ی خود اضافه کنید. تعدادی از این آثار عبارت‌اند از:

  • کتاب لحظه دیدار: سرگذشت حر شهید، اثر مهدی خدامیان آرانی
  • کتاب عایشه، عایشه است! نوشته‌ی یاسین قاسمی بجد
  • کتاب لیبرتی شاهد خاموش، به قلم جیمز بمفورد
  • کتاب همه چیز درباره آرامگاه کوروش بزرگ، اثر کوروش شهرکی