معرفی و دانلود کتاب صوتی علم و دین در جامعه
برای دانلود قانونی کتاب صوتی علم و دین در جامعه و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب صوتی علم و دین در جامعه
کتاب صوتی علم و دین در جامعه یکی از آثار مهم فیلسوف فقید بریتانیایی و برندهی جایزه نوبل ادبیات، برتراند راسل است. او در این اثر با نگاهی دقیق و عالمانه به بررسی تقابلهای موجود میان علم و دین نشسته، و از این رهگذر، تاریخ این دو حوزهی فکری را نیز از نظر گذرانده است.
درباره کتاب صوتی علم و دین در جامعه:
نزاع میان علم و دین، به عنوان دو حوزهی بزرگ معرفت بشری، یکی از سرفصلهایی بوده که تأثیری بهسزا در روند تاریخ و سیر تمدن در شرق و غرب داشته است. جدال کلیسای کاتولیک با گالیلهی دانشمند، از این منظر، حکایتی است دال بر یک مبارزهی درازآهنگ تاریخی، و گویی ابدی. در این مبارزه، دست بالا همواره با دین بوده است؛ لااقل در عرصهی عمل. چه، تاریخ برای سدههای متمادی عرصهی جولان باورمندان پرشوری بوده که اینجا و آنجا بر اریکهی قدرت تکیه داشتهاند، و غالباً نیز، در پی تحمیل اندیشههای صلب و خرافهآلود خود بودهاند. در مغربزمین اما، این روند تدریجاً از سدهی شانزدهم میلادی شروع به تغییر کرد، و با ظهور عقلگرایی در فلسفه، اثباتگرایی در علم و سکولاریسم در سیاست، به کل دگرگون شد. در جریان این دگرگونی، دین بی هیچ رحم و شفقتی از مسند حکومت بر جامعه به زیر کشیده، و علم، یا به تعبیر درستتر، نگاه علمی، جانشنین آن شد.
برتراند راسل (Bertrand Russell) در کتاب علم و دین در جامعه (Religion and Science)، جدال مذکور را با بیانی صریح و دقت نظری فاضلانه به تصویر کشیده است. آشنایان با فلسفهی غرب احتمالاً از نگاه نه چندان همدلانهی راسل به ادیان، خصوصاً به دین مسیحیت، آگاهند. این نگاه، خصوصاً در کتاب حاضر به خوبی پیدا و هویداست.
با این حال، باید گفت که روششناسی او در کار پژوهش، تا آنجا که میسر بوده، پیرو قواعد عام خرد و منطق و البته دادههای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی است. بنابراین، حتی با وجود آنکه راسل یکی از منتقدان برجستهی اندیشهی مذهبی به شمار میرود، مطالعهی آثارش برای مومنان نیز خالی از فایده نیست. چه، از آنجا که چالشی بزرگ برای آنان ایجاد میکند، میتواند به تقویت مواضع و استدلالهایشان منجر شود.
در پایان، یادآوری یک نکته بیجا نیست، و آن اینکه اثر حاضر نخستین بار در سال 1935 به انتشار رسیده است. آگاهی از این مسئله، خصوصاً با عطف توجه به این واقعیت که از آن تاریخ تا به امروز، تحولی شگرف در دو حوزهی مورد مطالعه (خصوصاً در جهان علم رخ داده)، احتمالاً تا حدودی بر درک و دریافت ما از کتاب و قضاوتمان دربارهی محتوای آن، تأثیر بگذارد.
نکوداشتهای کتاب صوتی علم و دین در جامعه:
- آقای راسل در این کتاب، با نگاهی بکر به موضوعِ مورد بحث پرداخته است. (The New York Times)
- این اثر که امروزه از شأنی کلاسیک برخوردار است، بیشک مورد توجه هر دینپژوه و دوستدار فلسفهای خواهد افتاد. (amazon)
کتاب صوتی علم و دین در جامعه مناسب چه کسانی است؟
این اثر را بیش از همه به علاقهمندان به سه حوزهی فلسفه، تاریخ ادیان و جامعهشناسی پیشنهاد میکنیم.
با برتراند راسل بیشتر آشنا شویم:
نام کامل این فیلسوف و ریاضیدان برجسته، برتراند آرتور ویلیام راسل بود. او در سال 1872 در کشور ولز به دنیا آمد و به سال 1970، پس از عمری فعالیت پربار فکری و فرهنگی چشم بر جهان فرو بست. راسل نویسندهای پرکار بود. آوازهی وی بیشتر به واسطهی جایگاهش در فلسفهی تحلیلی به دست آمده، با این همه آثارش طیف گوناگونی از موضوعات را (از منطق و ریاضیات گرفته، تا سیاست و جامعهشناسی) شامل میشوند. از وجوه برجستهی اندیشهی او، مخالفتش با ادیان و مذاهب بود. از این جهت او متعلق به سنت فلسفیای است که دین را همبستهی خرافات دانسته، و خاستگاه آن را در جهل و ترس آدمی میجوید. در جهان انگلیسیزبان، هستههای نخستین این سنت فکری را میتوان در آثار دیوید هیوم یافت؛ فیلسوف تجربهگرایی که از برخی جهات، نیای فلسفهی تحلیلی نیز نامیده میشود.
باری، اندیشهی راسل از چنان عمقی، و بصیرتِ موجود در نوشتههایش از چنان گستردگیای برخوردار است که حتی مرور بسیار مختصرشان نیز در این فرصت اندک مقدر نیست. همچنین است زندگی او، که در فراز و فرود، دستکمی از اندیشههایش نداشت. به همین جهت، ما به همین مقدار که گفتیم بسنده میکنیم، و در ادامه تنها نگاهی کوتاه خواهیم داشت بر عناوین برخی از مهمترین کتابهای او: «تاریخ فسفه غرب، زناشویی و اخلاق، عرفان و منطق، مسائل فلسفه، در ستایش بطالت، اتمیسم منطقی.»
در بخشی از کتاب صوتی علم و دین در جامعه میشنویم:
در اثر پیشرفت معرفت، تاریخ مقدسی که در انجیل بیان شده، و الهیات ماهرانهی متعلق به دوران کهن و قرون وسطایی دستگاه مسیحیت، از دیدگاه بسیاری از زنان و مردان معتقد به مذهب، در مقایسه با گذشته، دارای اهمیت کمتری شده است. علاوه بر علم، انتقادهای دیگری که از انجیل به عمل آمده، پذیرش این موضوع را که آنچه در انجیل نوشته شده درست است، با دشواری روبهرو ساخته است. برای مثال، امروز دیگر همه میدانند که در داستان سفر پیدایش، دو نظر متفاوت و مغایر یکدیگر دربارهی آفرینش، به وسیلهی دو نویسندهی مختلف بیان شده است. امروز تصور بر این است که چنین مسائلی چندان بنیادین نیست.
اما سه نظریهی اساسی وجود دارد: خدا، جاودانگی و آزادی. و چنین به نظر میرسد تا آنجا که موضوع به رویدادهای تاریخی ربطی پیدا نمیکند، این سه مقوله دارای نهایت اهمیت در مسیحیت است...
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | کتاب صوتی علم و دین در جامعه |
نویسنده | برتراند راسل |
مترجم | علی اصغر مهاجر، احمد ایرانی |
راوی | اکرم پریمون |
ناشر چاپی | انتشارات جامی |
ناشر صوتی | آوانامه |
سال انتشار | ۱۴۰۰ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۸ ساعت و ۲۲ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای جامعه شناسی |
کتاب در سال 1935 در 63 سالگی نویسنده نگارش شده. هر چند در طی 87 سال گذشته بسیاری مبانی و اطلاعات جدید علمی چه به صورت نظری و چه عملی کشف و ارائه شدند ولی تحلیلها و اشارات عالی وی به اخلاق و دین و معنویت و حقایق علم و در جبهه مخالف خرافات و بسیاری از حقایق آنرا آشکار میکند.
راسل به زیبایی اشاره میکند که علم پس از سو سو زدنهای زودگزر در میان یونانیان و اعراب ناگهان در قرن شانزده میلادی از اهمیت شایانی برخوردار شد. از این رو طی چهار صده گذشته بحث، تقابل و تعامل میان اندیشمندان علم و دین گسترش یافته. علم تلاش برای فهم از طریق مشاهده و استدلال است. آن جنبه از ویژگی علم که با کاربرد معرفت علمی آسایش و رفاه را تولید میکند باعث شده حتی در بین افرادی که چندان آشنایی با آن ندارد اهمیت پیدا کند. ولی دین در جامعه پدیدهای پیچیده تر از علم است. هر چند بخشهایی از کتاب پیچیده و با زبانی فلسفی دیدگاه نویسنده فرهیخته را بیان میکند ولی مطالب بسیار زیبا و قابل استفاده است. از ایرانیان فرهیخته دعوت میکنم این کتاب را مطالعه کنند.
خانم اکرم پریمون گوینده مسلطی است و مطالب را بدون اشتباه بیان میکند. باید تلاش کند از آوا و کشیدن کلمات پایان جملات اجتناب کند تا باعث خستگی شنونده نشود.
سپاس از کتابراه آوانامه و انتشارات جامی در ارائه این اثر بی بدیل.