معرفی و دانلود بهترین کتابهای صوتی علوم اجتماعی
چرا باید کتابهای علوم اجتماعی بخوانیم؟
ممکن است این سؤال برای هر کسی پیش بیاید که علوم اجتماعی چیست و چه مفاهیم و شاخههایی را در بر میگیرد. این علم، رفتار انسان را از جنبههای مختلف اجتماعی و فرهنگی واکاوی میکند و به مطالعهی چگونگی تعامل افراد با یکدیگر میپردازد. علوم اجتماعی حوزهی بسیار گستردهای است که میتواند شاخههای متعدد انسانشناسی، مردمشناسی، جامعهشناسی، علوم سیاسی، اقتصاد و روانشناسی را شامل شود. البته برخی جرمشناسی، تاریخ و جغرافیا را نیز در زمرهی علوم اجتماعی قرار میدهند. علاوهبر این، مطالعات زنان و مسائل مرتبط با جنسیت هم خود را در دل این علم جای میدهند.
علوم اجتماعی حوزهی نوینی است که از قرن بیستم به اهمیت آن پی برده شد. شاید عجیب بهنظر برسد، اما میتوان ادعا کرد که این علم بیش از پژوهشهای مرتبط با علوم طبیعی، به روشهای تحقیق کیفی و تفسیر اتکا دارد. پژوهشگران حوزهی علوم اجتماعی نحوهی کارکرد جوامع را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهند و عوامل و پارامترهای متنوعی مثل محرکهای رشد اقتصادی، علل بیکاری در جامعه، عوامل اثرگذار بر میزان شادی جامعه، کیفیت روابط خانوادگی و... را میسنجند. جالب است بدانید که یافتههای حاصل از این علم بر سیاستهای عمومی، برنامههای آموزشی، طراحیهای شهری و حتی استراتژیهای بازاریابی و بسیاری موارد دیگر اثرگذار است.
تاریخچهی علوم اجتماعی
از دههی 1950 برای رشتههایی که امروزه بهعنوان علوم اجتماعی شناخته میشوند، از اصطلاح «علوم رفتاری» استفاده میشده است. با این حال، علوم اجتماعی در شکل و شمایل یک رشتهی دانشگاهی در قرن بیستم نمود پیدا کرد. هرچند که ریشههای بنیادین این دانش و برخی ایدهها و اهداف اساسی آن را میتوان در گذشتههای دور یافت. بنیان اصلی علوم اجتماعی به یونان باستان و اندیشهها و ایدههای عقلگرایانهی آن دوران بازمیگردد.
میراث علمی یونان و روم باستان در تاریخ اندیشهی اجتماعی، مانند اغلب علوم، میراثی پربار و مهم است؛ بهطوریکه بدون وجود مطالعات و اندیشهورزیهای یونانیان، بعید نبود که علوم اجتماعی نیز شکل نمیگرفت. درست است که در قرون وسطی خردگرایی یونانی کمرنگ شد، اما بازیابی آن در متون فیلسوفان بزرگ کلاسیک، باعث شکلگیری جوهرهی رنسانس و روشنگری در تاریخ مدرن اروپا شد.
از این رو میتوان گفت که تاریخ علوم اجتماعی در عصر روشنگری و از دههی 1650 شروع به شکلگیری کرد و انقلابی را در فلسفهی طبیعی پدید آورد. چراکه علوم اجتماعی برخاسته از فلسفهی اخلاقِ آن دوران و تحت تأثیر عصر انقلابها، همچون انقلاب صنعتی و انقلاب فرانسه بود. در قرن هجدهم، علوم اجتماعی با دایرةالمعارف سترگ دنی دیدرو و مقالات ژان ژاک روسو بهطور جدی رشد یافت و این رشد، در سایر دایرةالمعارفهای تخصصی نیز نمود پیدا کرد. در سال 1767 اونوره گابریل میرابو، روزنامهنگار و سیاستمدار فرانسوی، اصطلاح «علوم اجتماعی» را ابداع کرد؛ تا اینکه این علم در قرن نوزدهم به یک حوزهی مفهومی متمایز بدل شد.
پس از آن و در طی قرن هجدهم تا نوزدهم میلادی، ایمانوئل کانت نیز که بهعنوان یکی از بزرگترین فیلسوفان تاریخ شناخته میشود، تأثیر مهمی بر توسعهی علوم اجتماعی گذاشت. تا اینکه طی قرون نوزدهم تا بیستم، پایهگذران اصلی و مهمترین چهرههای کلاسیک این رشته همچون اگوست کنت، امیل دورکیم، ماکس وبر و کارل مارکس، این دانش را به شکل آکادمیک آن توسعه دادند. در دورهی معاصر نیز کارل پوپر و تالکوت پارسونز بر پیشرفت علوم اجتماعی تأثیر بهسزایی داشتند.
اهمیت مطالعهی کتابهای علوم اجتماعی
همانطورکه گفته شد علوم اجتماعی بر روابط انسانی و یا بهعبارتی دیگر بر مطالعهی علمی جامعهی انسانی تمرکز دارد و از زوایای مختلف به آن میپردازد. به همین دلیل اولین تأثیر مطالعهی کتابهای این حوزه این است که ما را نسبت به اهمیت اجتماع آگاهتر میسازد و به شکلگیری و بهبود شخصیت اجتماعی افراد کمک میکند؛ موضوعی که بهطور مستقیم بر رشد اخلاق اجتماعی اثرگذار است.
مطالعهی بهترین کتابهای علوم اجتماعی دید ما را نسبت به وقایع جاری جامعهی خودمان و همینطور جامعهی جهانی وسعت میبخشد و دلیل رسیدن به وضعیت امروز را عیان میکند. آثار این حوزه نگاه ما را در مورد شهروند کارآمد بودن شکل میدهند و زمینه را برای رشد فرهنگ و دموکراسی در جامعه فراهم میسازند.
افزایش آگاهی در عرصهی علوم اجتماعی، اول از همه باعث تقویت شناخت نسبت به خانواده و مسائل خانوادگی میشود و بهمرور رقم خوردن آیندهی جمعی بهتر را موجب میشود. علاوهبر این شناخت کافی و درست در این حوزه، وقایع جاری را برایمان قابل درک میکند و سبب میشود مسائلی همچون بحران اقتصادی و یا تصمیمات سیاسی دولتهای مختلف را تجزیهوتحلیل کنیم. مطالعهی کتابهای علوم اجتماعی میتواند افق دید ما را گستردهتر کند و دیدگاه و بینشمان نسبت به مسائلی مثل فمینیسم، صلح، اکولوژی، جنبشهای اجتماعی و... را مدون سازد.
زیرا بدون این شناخت و تجزیهوتحلیلها ممکن است احساس کنیم که مهرههای یک بازی ازپیشتعیینشده هستیم؛ اما شناخت و درک پیدا کردن از موضوعات مختلف علوم اجتماعی، احساس عاملیت و اثرگذاری را در ما تقویت میکند. برای همین است که بسیاری اعتقاد دارند هر جامعهای برای تضمین دموکراسی به علوم اجتماعی نیاز دارد.
دستهبندی کتابهای علوم اجتماعی در کتابراه
علوم اجتماعی سرشار از انشعابات متنوع و موضوعات مختلف است و شناخت این شاخهها و یافتن علاقهمندیهایتان، به شما کمک میکند تا در انتخاب کتاب مناسب بهتر عمل کنید. برای مثال اگر به جامعهشناسی علاقه داشته باشید، میتوانید از کتابی مثل «ایران، جامعه کوتاه مدت و 3 مقاله دیگر» اثر محمدعلی همایون کاتوزیان، بهره ببرید یا چنانچه مباحث مرتبط با انسانشناسی و مردم شناسی برایتان جذاب است، از مطالعهی کتابهایی مانند «انسان سوژه گونه» به قلم مرتضی منادی و «نیم نگاهی به خودمان» نوشتهی جبار رحمانی، لذت خواهید برد.
مرور کتب، مقالهها و جستارهایی مرتبط با حوزههای علوم اجتماعی نیز برای علاقهمندان و دغدغهمندان بسیار کمککننده خواهد بود. بههمین سبب کتابهایی مثل «زمان، مصرف و زندگی روزمره» تألیف فرانک ترنتمان و الیزابت شاو و «شش مقاله سیاسی و اجتماعی» اثر عباس عبدی، مخاطبان و طرفداران خاص خود را دارند.
فمینیسم نیز ازجمله حوزههای جذاب و پرحاشیهی نهفته در دل علوم اجتماعی است که آثاری مانند «جستارهایی دربارهی زن» اثر سوزان سانتاگ و «فمینیسم» نوشتهی مارگارت والترز را به کتابهایی پرطرفدار تبدیل کرده است. رسانه و سواد رسانهای هم از دیگر موضوعات مهم این عرصه هستند که آثار و عناوینی از قبیل «موضوعات کلیدی در نظریه رسانهها» اثر دن لافی و «موج چهارم عصر فضای مجازی» نوشتهی مهدی غیاثی، به آنها پرداختهاند.
این عناوین تنها تعدادی محدود از موضوعات گستردهی این حوزه را نشان میدهند. بههمین منظور کتابراه با گردآوری و طبقهبندی بهترین کتابهای علوم اجتماعی در دستههای «جامعهشناسی»، «سواد رسانهای»، «فرهنگ و رفتار اجتماعی»، «رسانه»، «فمینیسم»، «انسانشناسی»، «مددکاری اجتماعی»، «تمدن غرب»، «مردمشناسی»، «جمعیتشناسی»، «مقاله و جستار اجتماعی»، «توانبخشی» و «فوتبال»، در تلاش است تا مخاطبان خود را به بهترین شکل به سمت خرید و دانلود اثر موردنظرشان هدایت کند. گفتنیست این عناوین که همگی در قالب کتابهای الکترونیک، صوتی و PDF ارائه شدهاند و اغلب بههمت ناشران سرآمدی مانند «اندیشه احسان»، «ترجمان»، «بیدگل»، «ققنوس» و... به انتشار رسیدهاند و از محتواهایی بدیع، خواندنی و معتبر برخوردارند.
خواندن کتابهای علوم اجتماعی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
به کسانی که به شناخت مفاهیم مختلف اجتماعی، مطالعهی انسان در طول تاریخ، درک سازوکارهای جامعه و بررسی وقوع جریانهای اثرگذار گذشته و حال بر جوامع مختلف علاقه دارند، توصیه میکنیم از خرید و دانلود کتابهای علوم اجتماعی غافل نمانند.
پرطرفدارترین کتابهای علوم اجتماعی در کتابراه
با توجه به مفاهیم ارزشمند موجود در حوزهی علوم اجتماعی و ضرورت آگاهی از آنها، بخش عمدهای از وبسایت و اپلیکیشن کتابراه، بهترین کتابهای علوم اجتماعی را در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و PDF در اختیار مخاطبان خود قرار داده است تا مشتاقان شناخت این حوزه، بدون دردسر برای خرید و دانلود عناوین موردنظرشان اقدام کنند. در لیست زیر تعدادی از کتابهای این حوزه را که با استقبال بیشتری از سوی کاربران کتابراه مواجه شدهاند، برشمردهایم:
- کتاب نردبان شکسته: چگونه نابرابری بر طرز فکر، زندگی و مرگ ما تأثیر میگذارد، اثر کیت پین
- کتاب فضای مجازی و سواد رسانهای، نوشتهی جابر پوریانی، معصومه نصیری و مرتضی چشمه نور
- کتاب آسیبهای اجتماعی (نوپدید)، به قلم مهرانگیز شعاع کاظمی و مهرآور مومنی جاوید
- کتاب آسیبهای اجتماعی فضای مجازی، تألیف علی محمد رجبی
- کتاب اصول و مبانی مددکاری اجتماعی، نوشتهی مری. دابلیومافت و خوزه. بی اشفورد
- کتاب مانیفست یک فمینیست در پانزده پیشنهاد، اثر چیماماندا انگوزی آدیشی
پیشنهاد برای دانلود کتابهای رایگان علوم اجتماعی در کتابراه
درصورتیکه از مشتاقان مطالعهی علوم اجتماعی هستید، اما هزینههای خرید کتاب، راه دسترسی به آثار موردعلاقهتان را سد کرده است، با سر زدن به وبسایت و اپلیکیشن کتابراه میتوانید بسیاری از کتابهای این حوزه را بهصورت کاملاً رایگان و در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و یا PDF دانلود کنید و با لذت بیشتری غرق در مطالعه و یا شنیدن آثار موردعلاقهتان شوید. در ادامه برخی از این عناوین رایگان را به شما معرفی میکنیم:
- کتاب زیست هوشمندانه، اثر فاطمه سادات حسینی
- کتاب جهان تا سال 2040: مؤلفههای شکل دهنده، چالشها و سناریوهای محتمل، تألیف شرمن کنت
- کتاب فرزندپروری در عصر دیجیتال، به قلم زهره آیت اللهی، مریم کوهپایه ای
- کتاب سواد رسانه، دانش عصر دیجیتال، اثر زینت آیت اللهی
- کتاب نظریه قدرت، نوشتهی شروین وکیلی
- کتاب غرب زدگی، به قلم جلال آل احمد