معرفی و دانلود کتاب جشن تولد
برای دانلود قانونی کتاب جشن تولد و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب جشن تولد
کتاب جشن تولد، با سبک کمدی تهدید اثر هارولد پینتر و استیون اچ. گیل است. متن این نمایشنامه اساسا در ارتباط با نمایش تهدید شخص در دنیا است و طرح ویرانی آدمی را زیر فشار تهدید به تصویر میکشد.
نمایشنامه جشن تولد (The Birthday Party) (کمدی تهدید)، درگیری کور میان احزاب است که فقط نقش بازی میکنند. آنها وجود دارند؛ اما هنوز به مرحلهی جوهر نرسیدهاند، و در جریان دستیابی به هویت خود هستند. جشن تولد از جستجوی ساده و اسفانگیز فرد برای امنیت حرف میزند؛ از وحشتها و نگرانیهای نهانی؛ از تروریسم دنیای ما... از تراژدیای که برخاسته از فقدان درک مردم است. شاید بتوان موضوع اصلی نمایشنامه جشن تولد را تعریف بهخصوصی که از جرم و گناه شده، دانست. با توجه به نقدهای زیادی که بزرگان درباره تفسیر نمایشنامه جشن تولد دارند، سه نوع سطح جهت تفسیر وجود دارد:
نخست اینکه این درام را «تصویر شاعرانهی پیچیدهای» تلقی کنیم که اهمیت بهسزایی در رابطه با «تمامیت اضطراب وجودی خود نویسنده» دارد.
دوم: شاید بتوان نمایشنامه را تصویری از «ترس انسان از بیرون کشیده شدن از محل گرم و پناهگاه زمینی او» دانست.
سوم: شاید جشن تولد استعارهای برای رشد باشد، «استعارهی خروج انسان از دنیای گرم و امن کودکی». این تفسیر بر کهنالگوهای روانشناختی و اصول فرویدی تکیه دارد.
جشن تولد را نخستینبار در 28 آوریل 1958 مایکل کدرون و دیوید هال در آمفیتاتر هنرهای زیبای کمبریج به اجرا در آوردند. جشن تولد نخستینبار در ایران در سال 1349، بهوسیلهی گروه تئاتر پیشرو و به کارگردانی ابوالحسن وندهور در تالار انجمن ایران و امریکا با گروهی از بازیگران به اجرا درآمد.
بهتر است برای درک جشن تولد آثار دیگر پینتر را بررسی کنیم، زیرا درونمایه و تکنیکی که این درامنویس در این نمایشنامه بهکاربرده را میتوان در کارهای نخستین و تا حدی هم در تمام چیزهایی که نوشته است، یافت (گرچه جایگاه این تکنیکها از یک نمایشنامه تا نمایشنامهی بعدی متفاوت است.)
برخی از منتقدان، بهخصوص قدیمیترها، درک پینتر را مشکل میدانند، اما اِشکال اغلب آنان یا در آشنا نبودن با اندیشههای پینتر بوده، یا عدم شناخت شیوهی بیان او، و یا هر دو آن. از آنجا که بسیاری از نمایشنامههای دیگر این درامنویس موضوعات مشابه را با شیوهی آشکارتری بیان میکنند، گاهی مفید است که روی آنها مرور دوبارهای انجام شود؛ و همیشه پیدا کردن چیزی که میدانیم چیست و قبلا نیز آن را دیدهایم، آسانتر است. از اینگذشته، جالب است که از جایگاه یک اثر مشخص در میان آثار معتبر هنرمند نیز آگاه باشیم.
نمایشنامههای پینتر یک واحد ارگانیک را تشکیل میدهند، هر درام از درامهای قبل خود شکل میگیرد و گشایشی برای درامهای بعدی میشود. نگاهی به نوشتههای پینتر، از نخستین نمایش صحنهای کاملش، اتاق، تکامل او را بهعنوان یک دراماتیست بهروشنی نشان میدهد. اتاق دارای تمام اجزاییست که در اثر بزرگ او، بازگشت به خانه، میتوان یافت. بازگشت به خانه، مهمترین اثر او، بهویژه به لحاظ ایده و تکنیک و نیز بهترین نمونه از سبک او به حساب میآید. از این گذشته، پینتر در نمایشنامههای ابتداییاش از بحث در مورد تهدید به سوی بررسی ریشهی این تهدید در نمایشنامههای بعدی پیشمیرود، و ما میتوانیم الگوی مشخصی را در درامهای او دنبال کنیم.
سه نمایشنامهی نخست پینتر، اتاق، جشن تولد و مستخدم ماشینی، که مجموعا تحت عنوان کمدیهای تهدید نامیده میشوند، اساسا در ارتباط با نمایش تهدید شخص در دنیا هستند و طرح ویرانی آدمی را زیر فشار تهدید میکشند. مشکلاتی که در روابط میان افراد و در درک واقعیت وجود دارد (به بحث تثبیت رجوع کنید)، در مقابل شخصیتهای این سه نمایشنامهی نخست قرار میگیرد. در عین حال، آنها با تهدید فیزیکی حاکمی که منشا نامعلومی دارد نیز روبهرو هستند. یکی از این شخصیتها، ترسی را بهیاد میآورد که نویسنده در جوانی تجربه کرده است.
هارولد پینتر (Harold Pinter) در سال 1930 در بخش هاکنی لندن بهدنیا آمد. او تنها پسر یک خیاط یهودی (با تبار مشکوک پرتغالی) بود. نمایشنامهنویس آینده در فضایی پرورش یافت که مملو از افسانههای پرشوری از وضعیت یهودیان در آلمان هیتلری و در زمان ظهور نئونازیسم، در انگلستان بعد از جنگ بود؛ در سال 1957، هنگامیکه هارولد پینتر به خواهش دوستی اتاق را نوشت و کارش را به عنوان نمایشنامهنویس آغاز کرد، هنرپیشهی نه چندان معروفی در یک گروه نمایشی بود. 9 سال بعد، ساندی تایمز لندن با جدیت اعلام کرد «پینتر با استعدادترین، جالبترین، نگرانکنندهترین و اصیلترین شخصیت تئاتر لندن» است و جان راسل تیلور، منتقد انگلیسی، او را «نمایشنامهنویس بسیار جدی و هنرمند همیشه موفق نسل خود» خواند. نمایشنامههای پینتر جوایز بیشماری را دریافت کرده، به عنوان نمونه، پینتر بهخاطر بازگشت به خانه جایزهی آنتوانت پری نیویورک را برای بهترین نمایش برادوی در سال 1966 به دستآورد و در همین سال به دستور امپراطوری انگلستان، در مراسم رسمی سالگرد تولد ملکه به پینتر جایزهای اعطا شد.
پینتر که همچنان به بازیهای خود در تئاتر ادامه میدهد، کارگردانی نیز میکند (مردی در اتاقک شیشهای نوشتهی رابرت شاو و آثار خودش)، تا 1957، که از این پس انرژی خود را اساسا روی نمایشنامهنویسی گذاشته است. این درامنویس نمایشهایی برای تئاتر نوشته، نمایشهای شاد تکصحنهای خلق کرده، کارهایی برای رادیو و تلویزیون انجام داده (که بعدها برای صحنه تنظیم شده) و به فیلمنامهنویسی پرداخته است (از سرایدار، جشن تولد و بازگشت به خانه نسخهی سینمایی تهیهکرده، بهعلاوه، فیلمنامههایی برای پیشخدمت، کدو تنبلخور، یادداشتهای کوییلر، تصادف و واسطه نوشته است.)
فهرست مطالب کتاب
اجراها
نخستین اجراهای جشن تولد
تازهترین اجراهای جشن تولد
اجرای جشن تولد در ایران
بخش نخست
جشن تولد (1958)
پردهی نخست
پردهی دوم
پردهی سوم
بخش دوم
نقد و تحلیل جشن تولد
استیون اچ. گیل
زندگی پینتر
مروری بر آثار
آثار بزرگ
کمدیهای تهدید
نمایشنامههای دورهی گذار
نمایشنامههای بعدی
آثار کم اهمیت
مقدمهای بر تحلیل جشن تولد
تحلیل انتقادی پردهی نخست
خلاصهای از ورود لولو
خلاصهی بازگشت مگ
خلاصهی بازگشت استنلی
خلاصهای از پایان پردهی نخست
تحلیل انتقادی پردهی دوم
خلاصهای از پردهی دوم
خلاصهای از ملاقات استنلی با مک کان
خلاصهای از ورود مگ
تحلیل انتقادی پردهی سوم
خلاصهای از کشمکش مککان و گلدبرگ
خلاصهای از خروج لولو
خلاصهای از پایان نمایش
تفسیر سمبولیک
تحلیل انتقادی شخصیتها
تکنیک و سبک دراماتیک پینتر
چکیدهای از نقدها
پرسشها و پاسخهای نمونه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب جشن تولد |
نویسنده | هارولد پینتر، استیون اچ. گیل |
مترجم | شعله آذر |
ناشر چاپی | انتشارات افراز |
سال انتشار | ۱۳۹۶ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 243 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-7640-97-8 |
موضوع کتاب | کتابهای نمایشنامه کمدی خارجی |