معرفی و دانلود کتاب افلاطون
برای دانلود قانونی کتاب افلاطون و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب افلاطون
افلاطون یکی از فیلسوفانی است که ممکن است در مواجهه با آثار او با نوعی سرگشتگی روبهرو شویم و او را دستنیافتنی بیابیم. در کتاب افلاطون، ریچارد کروت آثار افلاطون را تحلیل و بررسی میکند و ویژگیهای خاص و متمایزکنندهی آنها را شرح میدهد. این کتاب که در گروه کتابهای فلسفه قرار میگیرد، چشمانداز تازهای دربارهی آثار افلاطون و روشهای فهم آنها در اختیار ما قرار میدهد.
دربارهی کتاب افلاطون
افلاطون یکی از فیلسوفان تأثیرگذار در تاریخ فلسفه است که در آثار خود اندیشههای مختلفی در باب اخلاق، سیاست، معرفتشناسی و متافیزیک مطرح کرده است. همچنین او بنیانگذار آکادمی در آتن بود که یکی از نخستین نهادهای آموزش عالی در تاریخ محسوب میشود. افلاطون دربارهی اینکه فلسفه را چگونه باید دریافت و حدود و ثغور آن را تعریف کرد، بسیار آگاه، باریکبین و نوآور بود؛ تا حدی که کمتر فیلسوفی را میتوان همتای او دانست. ریچارد کروت (Richard Kraut) در کتاب افلاطون (Plato)، که در اصل ترجمهی مدخلی با همین عنوان از دانشنامهی فلسفهی استنفورد است، آثار افلاطون را شرح و بررسی میکند.
افلاطون معمولاً فیلسوفی قلمداد میشود که میتوان از طریق وی و با خواندن آثارش فلسفه را فهمید؛ اما هنگام روبهرویی با متنهای او متوجه میشویم که آثار افلاطون نظامی ساخته و پرداخته از آموزهها نیستند. در عوض آنچه از خواندن آثار افلاطون درمییابیم، شماری از آرای کلیدی با مجموعهای از پرسشها و پیشنهادات است که به ما یاد میدهند چگونه باید به این موضوعات اندیشید و آن اندیشهها را زیر سؤال برد.
از سوی دیگر، میتوان گفت عموماً افلاطون را با این نظریات میشناسند: نظریهی مُثُل و تمثیل غار، دوگانه انگاشتن وجود انسان و باور به وجود جسم و روح و اندیشهی شهر- دولتی که از طبقات گوناگون تشکیل شده و فیلسوفان در طبقهی اعلای این جامعه قرار دارند؛ اما در کتاب افلاطون، ریچارد کروت قصد ندارد تا بار دیگر این نظریات را تکرار کند و به شرح و تفسیر آنها بپردازد؛ بلکه از این مباحث فراتر میرود و لایههای عمیقتر و ویژگیهای بنیادیتری را از خلال آثار او معرفی میکند.
نویسنده در کتاب افلاطون، ویژگیهای حاکم بر متنهای بهجامانده از افلاطون را برمیشمارد. مانند: گفتوشنود، سخن گفتن غیرمستقیم، حضور سقراط بهعنوان یک شخصیت تاریخی، همسخن و مسلط در نوشتهها. ویژگیهای خاص و مهمی که آثار افلاطون دارد، خواندن و فهمیدن آنها را از سایر آثار متفاوت میکند و پرسشهای مهمی را پیش میآورد. دو نمونه از مهمترین این پرسشها از این قبیلاند: «چگونه باید آثار افلاطون را خواند و فهمید؟» یا «آیا اصلاً میتوانیم فکر افلاطون را دریابیم؟». نویسنده در خلال این بحث و پاسخ به این پرسشها، موارد مهمی را از نظر میگذراند و در نهایت راهی برای فهم و تفسیر آثار افلاطون پیشنهاد میدهد. اینکه در آثار افلاطون چه مفهومی از زبان چه کسی گفته میشود، در فهم منظور متن نقش مهمی ایفا میکند.
در مجموع، میتوان گفت تمایز این کتاب با دیگر نوشتهها در باب افلاطون در آن است که از آنچه تا کنون دربارهی نظریات این فیلسوف گفته شده، فراتر میرود و نگاه جدیدی برای فهم و خوانش آثار افلاطون مطرح میکند. این کتاب را انتشارات ققنوس با ترجمهی ایمان شفیعبیک منتشر کرده است.
کتاب افلاطون برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای متخصصان و علاقهمندان به فلسفه که دوست دارند دربارهی افلاطون بیشتر بدانند، مناسب است.
در بخشی از کتاب افلاطون میخوانیم
بسیارى از صاحبنظرانِ معاصر این باور را پذیرفتنى مىدانند که افلاطون هنگامى که کار خود را در مقام نویسنده فلسفى در پیش گرفت، افزون بر دفاعیه سقراط، شمارى گفت و شنود کوتاه اخلاقى نوشت که چندان چیزى از جنس آموزه فلسفىِ ایجابى در بر ندارند، بلکه بیشازهمه اختصاص به توصیف روشى دارند که سقراط ادعاهاى همسخنان خویش را متزلزل مىسازد و آنان را وامىدارد که دریابند نمىتوانند از اصطلاحات اخلاقىاى که به کار مىبرند تعاریف خرسندکننده، یا براى عقاید اخلاقى خود دلایل رضایتبخشى به دست دهند. بر اساس این روشِ جاى دادن گفت و شنودها در نوعى دستهبندى زمانى تقریبى که بهویژه با نام گرگورى ولاستوس گره خورده است (بهویژه بنگرید به اثر او، سقراط: طنزپرداز و فیلسوف اخلاق، فصلهاى 2 و 3) افلاطون در این مقطع از کار خود مىخواست نوشتههاى خویش را در اصل بدین منظور به کار برد که یاد سقراط را زنده نگه دارد و برترى قهرمان خویش را در توانایى فکرى و جدیت اخلاقى نسبت به همه معاصرانش بهخصوص کسانى از میان آنان که ادعا مىکردند در موضوعهاى دینى، سیاسى یا اخلاقى متخصصاند نشان دهد. در این دسته که شامل گفت و شنودهاى آغازین است (و گاه گفت و شنودهاى «سقراطى» نیز خوانده مىشود، چهبسا بىآنکه هیچ گونه دلالت ضمنى زمانى مورد نظر باشد) خارمیدس، کریتون، ائوتودِموس، ائوتوفرون، گرگیاس، هیپیاس بزرگ، هیپیاس کوچک، ایون، لاخِس، لوسیس و پروتاگوراس جاى مىگیرند (برخى از صاحبنظران بر آناند که مىتوانیم بگوییم کدامیک از این آثار در دوره آغازین [نویسندگىِ] افلاطون دیرتر پدید آمدهاند. از باب نمونه، گاه مىگویند که پروتاگوراس و گرگیاس، به دلیل حجم زیادتر و پیچیدگى فلسفىشان، متأخرند.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
[درآمد]
1. آموزههاى محورى افلاطون
2. معماهاى افلاطون
3. گفت و شنود، صحنه، شخصیتها
4. سقراط
5. سخن گفتن غیرمستقیم افلاطون
6. آیا مىتوانیم فکر افلاطون را دریابیم؟
7. سقراط در مقام سخنگوى اصلى
8. پیوندهاى میان گفت و شنودها
9. آیا افلاطون نظرش را درباره صورتها عوض مىکند؟
10. آیا افلاطون نظرش را درباره سیاست عوض مىکند؟
11. سقراط تاریخى: گفت و شنودهاى آغازین، میانى و پایانى
12. چرا گفت و شنودها؟
کتابنامه
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب افلاطون |
نویسنده | ریچارد کروت |
مترجم | ایمان شفیع بیک |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۶ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 84 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-339-4 |
موضوع کتاب | کتابهای بزرگان فلسفه |