معرفی و دانلود کتاب کواین
برای دانلود قانونی کتاب کواین و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب کواین
عموماً میان علوم تجربی و فلسفه تمایز قائل میشوند. بهطوریکه علم تجربی را بر پایهی آزمایش و تجربه و فلسفه را بر اساس روشهای منطقی و استدلالی استوار میدانند. بااینحال پیتر هیلتون در کتاب کواین نشان میدهد که ویلارد کواین از فیلسوفانی است که به تمایز بین فلسفه و علم باور ندارد و به رد تجربهگرایی منطقی معروف است. این کتاب که در گروه کتابهای فلسفه قرار دارد، اندیشهها و استدلالهای این فیلسوف و جایگاه وی را در تاریخ فلسفه معرفی میکند.
دربارهی کتاب کواین
یکی از فیلسوفان معاصر که به خاطر استدلالهایش علیه تجربهگرایی منطقی معروف است، کواین نام دارد. مجموعه استدلالهای کواین بر پایهی جهانبینی متفاوتی است که در آن بین فلسفه و علم تجربی تمایز قائل نمیشود و به همین سبب لازم است که این موضوع از نو جهتدهی شود. پیتر هیلتون (Peter Hylton) در کتاب کواین استدلالهای این فیلسوف معاصر را شرح میدهد. این کتاب در اصل ترجمهی مقالهای با نام (Willard van orman Quine) از دانشنامهی فلسفهی استنفورد (Stanford Encyclopedia of Philosophy) است.
نویسنده در آغازْ سالشمار زندگی ویلارد ون اورمن کواین را مرور میکند. سپس به اندیشهها و فعالیتهای علمی او میپردازد. تفکر فلسفی کواین در طول زندگی وی بسیار منسجم است. او به ادغام و همپوشانی علم و فلسفه تأکید دارد و معتقد است که فلسفه باید بهعنوان بخشی از علم و در چارچوب روشهای علمی عمل کند. او فلسفه را بهعنوان تلاشی برای درک بهتر جهان به همراه علم تلقی میکند و بر این باور است که هیچ تمایز مهمی بین فلسفه و علم وجود ندارد. او عقیده دارد که واقعیت را باید در خود علم و نه در فلسفهای متقدم شناسایی کرد. پیتر هیلتون در کتاب کواین این اصل را که به طبیعتگرایی کواین معروف است معرفی میکند و فصلی مجزا را به شرح آن اختصاص میدهد.
فلسفهی زبان و معرفتشناسی یکی دیگر از حوزههایی است که کواین در آن نظریهپردازی کرده است. در این زمینه، تمایز تحلیلى ترکیبى و استدلالهای او علیه تجربهگرایی منطقی بسیار معروف است. تمایز میان جملات تحلیلی و ترکیبی یکی از اصلهایی است که وی رد کرده و اظهار میکند که هیچ تمایز واضحی میان جملات تحلیلی و ترکیبی وجود ندارد. او معتقد است که تمامی گزارهها و جملات به شکلی تجربی هستند و صحت آنها به تجربیات و شواهد وابسته است. این استدلالها بخشی از جهانبینی جامع اوست که تمایزی میان فلسفه و علوم تجربی برقرار نمیکند و در نتیجه مستلزم جهتدهی تمامعیار است.
معرفتشناسی کواین یکی دیگر از مباحثی است که پیتر هیلتون در این کتاب مطرح کرده است. او در این نظریه به دنبال فهم چگونگی معرفت ما نسبت به جهان است. نویسنده پس از شرح آرای کواین در باب طبیعتگرایی، معرفتشناسی و پیوندهای این موارد با یکدیگر، در پایان جایگاه کواین را در تاریخ فلسفه بررسی میکند و تأثیر او را بر مسیر فلسفه شرح میدهد.
در مجموع، با مطالعهی کتاب کواین، میتوانید دید جامعی در شناخت این فیلسوف و دیدگاههای فلسفی او به دست آورید. این کتاب را انتشارات ققنوس با ترجمهی یاسر پوراسماعیل منتشر کرده است.
کتاب کواین برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای پژوهشگران، استادان و دانشجویان فلسفه که به مطالعه در زمینهی فلسفهی علم، فلسفهی زبان و معرفتشناسی علاقهمند هستند، مناسب است.
در بخشی از کتاب کواین میخوانیم
کواین در مورد موضوعات معرفتشناختى آشناتر هم حرفهایى براى گفتن دارد. او در برخى موارد اشاره مىکند که چگونه مىتوان آنها را با رهیافت خودش درآمیخت؛ مثلاً، مىگوید که ما مىتوانیم (هرچند به طور غیرواقعبینانه) آزمودن نظریهاى علمى را به این صورت شاکلهبندى کنیم که تصور کنیم خودمان مطلقهاى مشاهدتىاى را به دست مىآوریم که سپس مىتوان آنها را مستقیما با جملات مشاهدتى آزمود. در مواردى دیگر، کواین به پذیرش ِ کمابیش بلاتغییرِ شرحى که سایر نویسندگان به دست دادهاند اکتفا مىکند، همانند فهرست او از مزایاى نظریه (بنگرید به 1990a, 20). شرحى که من آوردم بر بدیعترین بخشهاى معرفتشناسى او تأکید داشته است.
موضوعى که در بندهاى پیشین بررسىنشده رها شده است این پرسش است که آیا تقریر طبیعىشده کواین از معرفتشناسى هنجارى است یا نه. برخى از شارحان ادعا کردهاند که چنین نیست و این نقصى جدى است (بنگرید به Kim 1988). برخى دیگر از کواین دفاع مىکنند و مدعىاند که معرفتشناسى طبیعىشده هنجارى است (بنگرید به Gregory 2008). خود کواین وارد این بحث شده و گفته است که منتقدان «در اعتراض به اینکه عنصر هنجارى ... نادیده انگاشته شده است» (Quine 1990, 19) به خطا رفتهاند. او از «یافته علم طبیعى ... مبنى بر اینکه اطلاعات ما درباره جهان تنها از طریق تأثیرات واردآمده بر گیرندههاى حسى ما حاصل مىآید» یاد مىکند و آن را امرى هنجارى مىشمارد که «به ما در خصوص افراد داراى قدرت تلهپاتى و پیشگوها هشدار مىدهد» . به طور کلىتر، معرفتشناسى طبیعىشده با «کل راهبرد حدس عقلانى در قالب بخشیدن به فرضیههاى علمى» سروکار دارد. به این ترتیب، معرفتشناسى طبیعىشده قطعا به این معنا هنجارى است: به ما مىگوید که ما در طرح نظریههاى علمى باید به شواهد حواس اتکا کنیم نه به پیشگوها؛ باید به دنبال نظریههاى ساده باشیم، و مواردى مانند اینها. اما وقتى معرفتشناسى طبیعىشده اینها را به ما مىگوید، بر آن چیزى متکى است که پیشاپیش مىدانیم: از بعضى بخشهاى علم ما براى جهتدهى به تلاشهایى که در دیگر حیطهها صورت مىبندد بهره مىگیرد. نگرشى هنجارى به کل علم ندارد و با معیارهایى کاملاً بیرونى و غیرعلمى از آن انتقاد یا آن را توجیه نمىکند. چنین چیزى مستلزم موضعى کاملاً برونعلمى است، ایدهاى که کواین آن را تحت عنوان «فلسفه اولى» تحقیر مىکند (براى مثال، در 1981, 67). اینکه بگوییم هیچگونه ایدهاى از این دست وجود ندارد یک راه براى بیان آن نوع طبیعتگرایى است که او از آن طرفدارى مىکند.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار دبیر مجموعه
[ درآمد]
1.زندگى و آثار کواین
2. طبیعتگرایى کواین و لوازم آن
3. تمایز تحلیلى ترکیبى و استدلال علیه تجربهگرایى منطقى
4. معرفتشناسى کواینى
5. متافیزیک طبیعىشده
6. تعین ناقص نظریه به موجب شواهد؛ عدم تعین ترجمه
7. جایگاه کواین در تاریخ فلسفه
یادداشتها
کتابنامه
سپاسگزارى
واژهنامه انگلیسى به فارسى
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب کواین |
نویسنده | پیتر هیلتون |
مترجم | یاسر پور اسماعیل |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۶ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 101 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-368-4 |
موضوع کتاب | کتابهای بزرگان فلسفه |