معرفی و دانلود نمایش صوتی عروسک خانه
برای دانلود قانونی نمایش صوتی عروسک خانه و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی نمایش صوتی عروسک خانه
هنریک ایبسن، نمایشنامهنویس شهیر نروژی، در نمایش صوتی عروسک خانه به داستان زندگی زنی طغیانگر میپردازد که در مقابل هنجارهای زمانهی خود به پا میخیزد تا سرنوشت خود را به دست گیرد. این نمایشنامه به انتخاب انجمن کتاب نروژ در لیست برترین کتابهای تاریخ ادبیات قرار گرفته است.
دربارهی نمایش صوتی عروسک خانه
نورا هلمر، همسر توروالد، شخصیت اصلی نمایش صوتی عروسک خانه (A Doll's House) نوشتهی هنریک ایبسن است. او سه فرزند دارد و با همسر ایدهآل خود در قرن نوزدهم زندگی میکند. ایبسن در این نمایشنامه به سرنوشت زنی متأهل میپردازد که در نروژِ آن زمان از فرصتهای معقول برای خودشکوفایی در دنیایی که تحت سلطهی مردان بود، بهرهای نداشت. نگارش این نمایشنامه و به روی صحنه بردن آن جنجالهای بسیاری را با خود به همراه داشت و از حوزهی تئاتر فراتر رفت و به دنیای روزنامهها و محافل اجتماعی راه پیدا کرد.
در سال 2006 و در صدمین سالگرد درگذشت ایبسن، عروسک خانه که در ایران با نام خانهی عروسک هم ترجمه و شناخته شده است، بهعنوان پراجراترین نمایشنامهی جهان در آن سال اعلام شد. همچنین سازمان یونسکو در سال 2001 نسخهی دستنویس عروسک خانه را در فهرست حافظهی جهانی ثبت کرده است تا ارزش تاریخی آن را به رسمیت بشناسد.
خانهی عروسک نقش سنتی مردان و زنان را دربارهی مقولهی ازدواج در قرن 19 زیر سؤال میبرد. برای بسیاری از اروپاییان قرن نوزدهم، آنچه در این نمایشنامه به وقوع میپیوندد رسوایی بزرگی به حساب میآمد. در آن زمان پیمان ازدواج مقدس شمرده میشد و به تصویر کشیدن آن، چنانکه ایبسن در این نمایشنامه ترسیم میکند، جنجالآفرین و بحثبرانگیز بود. اکنون و با وجود گذشت چیزی حدود 150 سال از نگارش این نمایشنامهی معروف به دست هنریک ایبسن، در شرایطی که ما اکنون در آن زیست میکنیم، مطالعه و پرداختن به آن میتواند بینشهای رهگشایی را به نگرش ما اضافه کند.
ترجمهی بهزاد قادری را از این اثر با صداپیشگی آرمان سلطانزاده، آزاده رادمهر، مریم پاک ذات، مهدی صفری و ایمان رئیسی میشنوید. نشر صوتی آوانامه به همراه انتشارات بیدگل نمایش صوتی عروسک خانه را تهیه و منتشر کرده است.
دربارهی مجموعه نمایشنامههای بیدگل
مجموعه نمایشنامههای بیدگل، سِری خاص و ویژه از نمایشنامههایی است که یا تاکنون به فارسی ترجمه نشدهاند و یا ترجمهی دیگری از آنها ضروری تشخیص داده شده است. این مجموعه تا جای ممکن تلاش میکند تا تأکیدش را بیشتر بر خصوصیت اجرایی یک متن نمایشی قرار دهد تا ادبیات آن، و از این طریق به نیازهای اجرایی متنهای نمایشی پاسخ دهد.
اقتباس سینمایی از نمایش صوتی عروسک خانه
این نمایشنامه بارها و بارها اقتباس شده و روی صفحهی تلویزیون، یا پردهی سینما و یا امواج رادیو به نمایش درآمده است. جو دگراس، موریس تورنر، چارلز بریانت، ارنستو آرانکیبیا، جورج شیفرجوزف لوسی، و داوید تاکر برخی از کارگردانانی هستند که اقتباسی سینمایی از این نمایشنامه به روی پرده بردهاند.
نمایش صوتی عروسک خانه برای چه کسانی مناسب است؟
اگر به ادبیات نمایشی علاقهمند هستید و تمایل دارید نسخهی صوتی یکی از مهمترین آثار ادبیات نمایشی معاصر را بشنوید، شما را به شنیدن این کتاب دعوت میکنیم.
با هنریک ایبسن بیشتر آشنا شویم
هنریک ایبسن به سال 1828 در کشور نروژ متولد شد. از وی در کنار شکسپیر و سوفوکل، به عنوان یکی از بزرگترین نمایشنامهنویسان تمام دوران یاد میشود. نوشتههای ادبی ایبسن انعکاسدهندهی روح مدرنیتهاند. قبل از او هیچ درامنویسی با این زبردستی دغدغههای انسان نوین را در عالم نمایش منعکس نکرده بود. ایبسن علاوه بر نگاهی عمیق و دقیق به روح انسان جدید، تحولات اجتماعی را نیز با دقت پیگیری میکرد و در آثار خود به ژرفنگری در آنها میپرداخت.
در واقعگراترین نمایشنامههای ایبسن نیز، همواره جنبههایی شاعرانه به چشم میخورد. شاید همین ادغام خیال و رئالیسم است که چنین جاذبهای به آثار هنریک ایبسن بخشیده است؛ به طوری که گذر زمان هرگز از غنا و جذابیت آنها نکاسته و نخواه کاست. برخی از مهمترین آثار این نویسندهی بزرگ عبارتند از: «ستونهای جامعه، هدا گابلر، استاد معمار، دشمن مردم، مرغابی وحشی، عروسک خانه، جان گابریل بورکمان، وقتی ما مردگان سر برداریم.»
در بخشی از نمایش صوتی عروسک خانه میشنویم
هلمر: تو موجود غریبی هستی. با پدر خدابیامرزت مو نمیزنی. همهش پی اینی که یه جوری دستت به پولی برسه؛ ولی وقتی هم بهش میرسی، همچینه انگار مث ریگ از لای انگشتات بریزه. هیچوقت نمیفهمی کجا رفتهن. خب تو همینی که هستی. توی خونته این. آره، آره آره این جور چیزا ارثیه نورا.
نورا: آخ. کاش خیلی از خصوصیات پدرمو ارث برده بودم.
هلمر: منم تو رو جز همینی که هستی دوست ندارم... قناری خوشآواز نازم. ولی ببین... امروز یه جورایی... چه جوری میگن؟... همچین مشکوک میزنی امروز.
نورا: من؟
هلمر: آره، جدی میگم. خوب توی چشام نگاه کن، ببینم.
نورا: خب؟
هلمر: این ملوسکم که خورهی شیرینیه. امروز توی شهر دلی از عزا درنیاورده یعنی؟
نورا: نه این دیگه از کجا در اومد؟
هلمر: کوچولوی ما سر راش به قنادی یه سری نزده...؟
فهرست مطالب کتاب صوتی
مشخصات کتاب صوتی
نام کتاب | نمایش صوتی عروسک خانه |
نویسنده | هنریک ایبسن |
مترجم | بهزاد قادری |
راوی | آرمان سلطان زاده، آزاده رادمهر، مریم پاک ذات، مهدی صفری، ایمان رئیسی، هنگامه غریبی |
ناشر چاپی | نشر بیدگل |
ناشر صوتی | آوانامه |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | MP3 |
مدت | ۲ ساعت و ۵۱ دقیقه |
زبان | فارسی |
موضوع کتاب | کتابهای نمایشنامه کلاسیک خارجی |
میشه این نمایش رو به زندگیهای امروزه هم ربط داد. متاسفانه گاهی برخی زنان خواسته یا ناخواسته تمام چیزی که در زندگی زناشویی به نمایش میگذارند زیبایی و دلبری و دلربایی ست. نقش یه عروسک رو بازی میکنن و در قبالش تحسین و توجه دریافت میکنند. گاهی این رابطه با بیداری زن به فروپاشی و و میرسه دلش میخواد به استقلال فکری برسه مثل اتفاقی که برای شخصیت زن نمایش میفته. گاهی عشق رو با چیزهای دیگری اشتباه میگیریم. در واقع شخصیت مرد با اینکه مرد مهربانی به نظر میرسه عمیقا خودخواه هست حتی وقتی نامهی دوم رو میخونه میگه نجات یافتم. اینجاست که زن میپرسه پس من چی. میگه تو هم همین طور. ولی جواب اولیه حاکی از این است که مرد خود را در اولویت میداند.
گاهی تو زندگی مشترک زن با از دست دادن زیباییش و بالا رفتن سن متوجهی بده و بستانی میشه که تو زندگی مشترک داشته.
البته نباید از نقش والدین در شکل گیری شخصیت زن در نمایش هم غافل شد. رفتاری که پدر زن در کودکی با دخترش داشته اون رو به این شکل بار آورده که همچون عروسکی شیرین بازی دربیاورد و عقاید شوهرش را به طور کامل بپذیرد.
زندگی این زن و شوهر همچون رقص بالماسکهای بوده که گویی با لباس مبدل به دنبال سرگرمی و نمایش عشوه گری بودهاند و زن حتی فداکاری به روش خود را در عمق مخفی نگاه داشته و آن را بروز نمیدهد.
و شبی که نورا قصد ترک خانه میکند لباس رقص بالماسکه را از تن
درمیآورد که استعارهای از پایان نقش آفرینی به شکل عروسک بوده و از شوهرش میخواهد برای اولین بار در زندگیشان به طور جدی با هم صحبت کنند.