معرفی و دانلود کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند
برای دانلود قانونی کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند
کاتاکالی یکی از مهمترین اشکال نمایشی هند و از برجستهترین انواع تئاتر کلاسیک در جهان به شمار میآید. هومن بابک در کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند به عناصر فرمیک و محتوایی این نمایش که ابتدا در قرن 17 میلادی در ایالت کرالای هند شکل گرفت، پرداخته و ریشههای پیدایش آن را تحلیل و بررسی کرده است. کتاب پیش رو مجموعهای است متشکل از ترجمهای از کتاب سادانام بالاکریشنان درمورد کاتاکالی و دیگر یافتههای نویسنده از این نمایش.
دربارهی کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند
سالها پیش در قرن 17 میلادی حوالی کرالا، جنوبیترین بخش ساحل باختری شبهقارهی هند، یکی از مهمترین گونههای نمایشی هند یعنی کاتاکالی متولد شد. هومن بابک در کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند سرچشمههای ایجاد این نمایش، شیوهی اجرا و اجزای مختلف آن را بهتفصیل مورد بررسی قرار داده و مجموعهی پژوهشهای خود را به گونهای که برای خوانندگان ایرانی قابلفهم باشد، گردآوری و تدوین کرده است.
در کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند ریشههای این نمایش برجستهی هندی پنج شکل متفاوت هنر اجرایی تعریف شده است که عبارتند از: کالاریپایاتتو، کریشناتتام، راماناتتام، مودیتتو و کودیاتتام. کاتاکالی که یک نمایش رقصان به شمار میآید، آمیزهای است از رقص، نمایش، میم، ادبیات، موسیقی، نقاشی، صحنهآرایی، طراحی جامه و چهرهپردازی که مانند بیشتر نمایشها و رقصهای هندی، منابع اجرایی خود را از حماسههای بزرگ رامایانا و ماهابهاراتا و کتاب بهاگاواتا پورانا وام گرفته است. هومن بابک در این کتاب ریشههای آیینی موجود در نمایش کاتاکالی را که در نمایشهای نامبردهی پیش از آن نیز موجود بود بررسی کرده و به شرح دقیق و جامع هر آیین پرداخته است.
کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند سپس در فصلهای بعدی روشهای یادگیری و تمرین کاتاکالی را مورد مطالعه قرار داده و چگونگی آماده شدن برای اجرا را شرح داده است؛ بعد از آن، هومن بابک ترتیب اجرای کاتاکالی را توضیح داده و اجزای نمایش از طراحی چهره و لباس گرفته تا طراحی حرکات را مورد بررسی قرار داده است. یکی از مفاهیمی که از اصلیترین عناصر نمایش کاتاکالی به شمار میآید، «آبهینایا» به معنای بازیگری است که بخشی ناگسستنی از نمایش سنسکریت است و به شیوهها و روشهایی اشاره میکند که بازیگر بهوسیلهی آنها راسا (مفهومی مربوط به زیباییشناسی کلاسیک هند) را نخست روی صحنه و سپس در ذهن مخاطب میآفریند. هاستا آبهینایا به معنای حرکات دست، یکی از زیرشاخههای حائز اهمیت این مفهوم است که در نمایش کاتاکالی نقشی کلیدی ایفا میکند.
نمایشهای بومیای که در آسیای میانه از جمله هند برگزار میشوند، معمولاً بنیانهای فلسفی و مذهبی بسیاری دارند؛ بخش ششم از بهرهی یکم کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند به این جنبه از این گونهی نمایشی پرداخته و از دیدگاه فلسفی به مسئلهی زیباییشناسی هندی نگریسته است. در نهایت در بخشهای پایانی کتاب، نسبت این گونهی نمایشی مشهور با تئاتر امروزی مورد بررسی قرار گرفته و جایگاه اصلی آن در هنرهای نمایشی تحلیل و یادآوری شده است. عکسهایی که در پایان از اجزای گوناگون این شکل نمایشی الصاق شده، به فهم بهتر مطالب کمک کرده و میتواند تا حد زیادی الهامبخش خوانندگان بهخصوص فعالان حوزهی اجرا، واقع شود.
این کتاب رسالهای جامع و تخصصی برای علاقهمندان نمایشهای هندی و بهخصوص نمایش کاتاکالی است که اطلاعات مفیدی را بهگونهای قابلفهم و دقیق در اختیار مخاطبان گذاشته است.
کتاب پیش رو به همت انتشارات علمی و فرهنگی در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند برای چه کسانی مناسب است؟
مطالعهی این کتاب به هنرپژوهان، علاقهمندان نمایش در شرق، دانشجویان هنرهای نمایشی و فعالان این حوزه، توصیه میشود.
در بخشی از کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند میخوانیم
موسیقی کاتاکالی از گونههای متفاوت موسیقی فراگیر قرن هفدهم هند سرچشمه گرفته و از موسیقیهای آیینی چون تهوتامپاتتو و کالامژوتهومپاتتو تأثیر پذیرفته است. موسیقی کلاسیک کنونی هند نیز نقش زیادی در شکلگیری موسیقی کاتاکالی داشته است.
موسیقی آوازی کاتاکالی بر پایهی موسیقی کارنتیک سنتی جنوب ساخته شده است. در جنوب هند بیشتر دعاهای مذهبی، بهاجانها و کرتانها در گاربها گراها یا قدسالاقداس هر معبد با سبک موسیقی کارنتیک اجرا میشود. این نوع موسیقی با هدف گسترش صلح، آشتی و آرامش نواخته میشود و به همین دلیل، ضربآهنگ آن بسیار آرام است. این ضربآهنگ را به نام سوپانا سانگیتام میشناسند. این گونه از موسیقی با افزودن واریاسیونهای احساسی و هیجانی، نخست در کریشناتتام و راماناتتام استفاده میشد و از آن پس با اندکی دگرگونی در کاتاکالی نیز اجرا میشود.
موسیقی کاتاکالی با دگرگونیهای اندک از ساختار موسیقی کارنتیک پیروی میکند. نوازنده برای نواختن یک راگا در موسیقی سبک کارنتیک، باید بهاوا یا احساسات گوناگون خود را بنوازد. اما در کاتاکالی راگاها باید بر پایهی احساساتی که مربوط به شخصیتها و موقعیتهای آن صحنهاند، نواخته شوند. در نتیجه، راگاهای یکسان در یک صحنه گاهی متفاوت به گوش میرسند تا احساس و هیجان متناسب با آن صحنه پدید آید. نوازنده موظف است این احساسها را درون خود پدید آورد و به وسیلهی ساز یا آواز بیان کند. بیشتر راگاهای موسیقی سبک کارنتیک در کاتاکالی نواخته میشوند. برخی راگاهایی که در کاتاکالی نواخته میشوند، آنچنان قدیمیاند که در اجراهای موسیقی هم بسیار بهندرت به گوش میرسند. بنابراین، کاتاکالی است که تاکنون از آنها نگهداری کرده است.
فهرست مطالب کتاب
بهرهی یکم. بنیانهای نمایش هندی
بخش اول. نمایش هندی
بخش دوم. ناتیاشاسترا
بخش سوم. نمایشنامه در ادبیات سنسکریت
بخش چهارم. آبهینایا
بخش پنجم. راسا
بخش ششم. بنیانهای فلسفی و بازنمایی نگرهی زیباییشناسی هندی
بخش هفتم. مفهوم ساهردایا و ویگهنا
بهرهی دوم. کاتاکالی
بخش اول. سرچشمهها و بنیانهای کاتاکالی
بخش دوم. ساهیتیاها (انجمنها)
بخش سوم. شیوههای آموزش
بخش چهارم. ترتیب اجرا
بخش پنجم. چهرهپردازی، جامهها و سرجامهها
بخش ششم. موسیقی
بخش هفتم. میم، زبان اشاره
بخش هشتم. شیوههای اجرایی گوناگون
بخش نهم. آیندهی کاتاکالی
تصاویر
جامهها
گریم
زن پوشان
سازها
حرکات دست
فهرست منابع
اعلام
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب کاتاکالی: با نگاهی به بنیانهای نمایش در هند |
نویسنده | هومن بابک |
ناشر چاپی | انتشارات علمی و فرهنگی |
سال انتشار | ۱۳۹۷ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 416 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-436-719-6 |
موضوع کتاب | کتابهای تئاتر، کتابهای تاریخ کشور هند |