معرفی و دانلود کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2
برای دانلود قانونی کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2
کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 نوشتهی پژوهشگر نامدار و معتبر آلمانی، اریکا فیشر لیشته است. این اثر که در میان کارشناسان و صاحبنظران حوزهی تئاتر از آن بهعنوان اثری قابل ارجاع و راهنمایی مطمئن یاد میشود، تلاش میکند تا به جنبههای گوناگون هنر تئاتر و اجرا بپردازد. این نویسندهی آلمانی باور دارد که تئاتر هر کشور بخشی از فرهنگ آن است و در ارائهی مطالب خود کوشش میکند تا به اثبات چنین گزارهای بپردازد.
دربارهی کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2
تئاتر بهعنوان یکی از هنرهای هفتگانه از زمان تولد خود تابهامروز تجربیات و تحولات گوناگونی را پشت سر گذاشته است. بیشک، تئاتری که در عصر یونان باستان به روی صحنه برده میشده با آثاری که در قرن بیستم و بیستویکم به اجرا درمیآیند، تفاوتهای پررنگی دارند. همانطورکه کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 (The Show and the Gaze of Theatre: A European Perspective) نوشتهی اریکا فیشر لیشته (Erika Fischer-Lichte) عنوان میکند، تأثیرات فرهنگی و اجتماعی تئاتر بر مخاطبان نیز تحولاتی را تجربه کرده است.
اریکا فیشر لیشته در این کتاب به «از نو تئاتریتبخشی» و تئاتر شرق دور میپردازد. از نو تئاتریتبخشی در واقع نوعی از اجرا بود که از اوایل قرن بیستم میلادی توسط نظریهپردازان مورد بررسی قرار گرفت. این تئاتر در واقع راهی برای مقابله و ستیز با تئاتر ناتورالیستی بود و سعی میکرد الگوهای خود را کاملاً متضاد با آن چیدمان کند. بهراستی باید گفت که «از نو تئاتریتبخشی» بهمنظور رفع نیاز مخاطبان به «تئاتری دیگر» بهوجود آمد.
در دورههایی از تاریخ، تئاترْ هنری سلطنتی بود، زمانی دیگر به مدیومی برای فقرا و مردم حاضر در کوچه و خیابان تبدیل گشت و امروز این هنر را بیشتر در محفلهای کوچک مییابیم. تئاتر بهعنوان یک زبان نیز دگرگون شده است. اریکا فیشر لیشته در کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 درمورد انواع الگوها، قالبها و نظریههای مطرح در حوزهی تئاتر سخن میراند.
در فصل دوم کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 تألیف اریکا فیشر لیشته درمورد تئاترهای آشنا و بیگانه میخوانید. در این بخش، نویسنده کوشش میکند تا به مسئلهی بینافرهنگیت در تئاتر و افزایش آن در الگوهای اجرایی بپردازد. بهواقع باید گفت که یکی از خصیصههای برجسته و مهم قرن بیستم و بیستویکم میلادی در همین مسئلهی بینافرهنگیت و رویکرد گلوبالیستی یا جهانیگرایی مربوط میشود. در این بخش درمورد آمیزش عناصر تئاتر شرقی و غربی اطلاعات مفیدی کسب خواهید کرد.
در فصل چهارم کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2، اریکا فیشر لیشته برای بسط گزارههایش در باب بینافرهنگیت در تئاتر پستمدرن، از نسخهی ژاپنی یکی از آثار آنتوان چخوف، «سه خواهر»، مثال میزند. از آنجایی که آنتوان چخوف یکی از نویسندگان بزرگ غربی است و نوشتههای وی بیشتر به فرهنگ اروپایی مرتبط میشود، نسخهای ژاپنی از نمایش «سه خواهر» بهخوبی میتواند به ایدههای اریکا فیشر لیشته در باب بینافرهنگیت عینیت دهد. بهطور کلی میتوان گفت این اثر شما را بهخوبی با الگوها و نشانههای فرهنگی تئاتر در عصر معاصر آشنا کند. این کتاب توسط سارا رسولی نژاد و مهدی مشهور ترجمه شده و نشر افق آن را منتشر کرده است.
در نکوداشت کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2
- این کتاب از اریکا فیشر لیشته، میتواند بهعنوان معارفهای برای ورود به مطالعات تئاتر و بهمثابهی مقدمهای برای پژوهشهای تاریخی و بهمنزلهی اثری برای آموزش اصول آکادمیک هنر اجرا مورد مطالعه قرار گیرد. (هانس اولریش گامبرشت)
کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 برای چه کسانی مناسب است؟
مطالعهی این اثر به دوستداران و پژوهشگران حوزهی تئاتر و هنر معاصر پیشنهاد میشود.
در بخشی از کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 میخوانیم
تحلیل اجرا هنوز هم یکی از حوزههایی است که در پژوهشهای آکادمیک تئاتری نسبت به آن کمتوجهی شده است. درحالیکه در سایر علوم هنر (تاریخ هنر، ادبیات و موسیقیشناسی) برای تحلیل یک اثر جایگاهی مرکزی و مهم قائلاند، در مطالعات تئاتر هنوز چنین اهمیتی به آن داده نشده است. پیش از این مطالعات تئاتر فقط بر پایهی یک رویکرد تاریخنگر بنا شده بود و دلایل خوبی هم برای این پدیده وجود دارد: ما میتوانیم در نقاشیهای قرنهای گذشته درنگ کنیم یا رمانهایی را که در گذشتهی دور نوشتهاند بخوانیم، اما درمورد تئاتر فقط میتوانیم مشغول تماشای اجراهایی باشیم که درحالحاضر و در همین اکنون رخ میدهند. بنابراین رویدادهای تئاتری گذشته را فقط میتوانیم از جنبههای نظری و نه زیباییشناختی در نظر بگیریم. یک اجرا بهطرزی جدانشدنی محدود و ملزم به بازیگرانی است که آن را اجرا میکنند و فقط در لحظهی کوتاه خلقش حیات دارد. گرچه عناصر تکمیلی، مثل صحنه و لباس و دکور، ممکن است فراتر از اجرا تا چند قرن بعد نیز قابلدسترسی باشند، اما تمام چیزهایی که باقی میمانند عناصری جداگانه و منفرد هستند که از بافت اصلیشان یعنی اجرا جدا شدهاند. خود اجرا هیچگاه قابل ذخیره شدن و دستیابی نیست.
البته این ممکن است درمورد آثار معاصر دیگری که میتوانیم از منظر زیباییشناسی بررسیشان کنیم نیز صادق باشد. یک اجرا بهعنوان یک مصنوع مادی وجود ندارد، برخلاف چیزی که در نقاشی یا یک متن ادبی بهعنوان امری معین و مستقل وجود دارد: یعنی قابلیت جدا شدن از آفرینندگانش. آنچه میتوان بهعنوان یک مصنوع مادی از اجرا در نظر گرفت فقط در فرایند تولید و ارائهی آن وجود دارد. یک سیستم مبیّن و ناقل نشانهها و نمادگان که بههرحال تحلیل ثمره و عملکردش اجتنابناپذیر است.
فهرست مطالب کتاب
یادداشت دبیر
بخش دوم: تئاتر، تنوع، تقابل و تعامل فرهنگی
فصل اول: در جستوجوی تئاتر جدید
از نو تئاتریّتبخشی چیست؟
سرمشقهایی برای یک تئاتر جدید
سامانبخشی مجدد رابطهی بین صحنه و تماشاگر (ارتباطات بیرونی تئاتری)
اصل اساسی واقعیت فردی
تئاتر جدید (غربی) و خارجی (سنتی)
فصل دوم: تئاترهای آشنا و بیگانه
بینافرهنگیت بهعنوان یک عامل حاصلخیز در تاریخ تئاتر
رواج بینافرهنگیت در تئاتر معاصر
فصل سوم: تغییر کدهای تئاتری
اختراع مجدد یک زبان جهانی؟
برقراری ارتباطات خارجی یا مواجههی حاصلخیز
تحول تئاتر نتیجهی مواجههای حاصلخیز است
فصل چهارم: نمودهای بینافرهنگیت در تئاتر پستمدرن
تئاتر در میان فرهنگها
خیزش یک «تئاتر جهانی»؟
بخش سوم: در چشمهای تئاتر
فصل اول: تمام جهان صحنه است
دشواریهای تجزیهوتحلیل اجرا
تجزیهوتحلیل اجرای دون ژوانِ رالف لانگباکا در اپرای سلطنتی استکهلم (1989)
نشانههای فضا
نشانههای بازیگر/خوانندهها
دون ژوان و زیباییشناسی تئاتر معاصر
فصل دوم: گذار به قلمرو سایهها
به صحنه بردن کلاسیکها: ترجمه یا تجربه؟
تجزیهوتحلیل ساختار اجرا
فصل سوم: از نو برانگیختن نگاه
میان پرفورمنس فرهنگی و پرفورمنسآرت
فصل چهارم: پرفورمنس آرت و آیین
درک اجراییت
اجرای آیین یا آیینی کردن اجرا؟
کایوت: من آمریکا را دوست دارم و آمریکا مرا
لبهای توماس
بدن در اجرا
تصاویر
یادداشتها، منابع و مراجع
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب تئاتر، تماشا و نگاه برانگیخته از منظری اروپایی - جلد 2 |
نویسنده | اریکا فیشر لیشته |
مترجم | سارا رسولی نژاد، مهدی مشهور |
ناشر چاپی | نشر افق |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 296 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-7902-45-7 |
موضوع کتاب | کتابهای تئاتر |