معرفی و دانلود کتاب اخلاق و سیاست در جامعه
برای دانلود قانونی کتاب اخلاق و سیاست در جامعه و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب اخلاق و سیاست در جامعه
اگر مفهومی را که هماکنون بهعنوان «اخلاق» میشناسیم، برای سربازان یونان باستان بازگو کنیم، با شمشیر ما را به دونیم تقسیم میکنند؛ زیرا مفهوم اخلاق با تغییر زمان و مکان دگرگون میشود. کتاب اخلاق و سیاست در جامعه نیز قصد دارد همین واقعیت را به ما نشان دهد تا رابطهی عقل، علم، دین، سیاست و اخلاق را درک کنیم. برتراند راسل با این واکاوی به ما کمک میکند در برابر فشارهای قانونی و فرهنگی که بهعنوان «اخلاق» به ما واگذار شدهاند، بایستیم.
دربارهی کتاب اخلاق و سیاست در جامعه
قانونی جدید تصویب شده است؛ براساس این قانون هیچکدام از شهروندان آلمان حق ندارند با یهودیان ازدواج کنند. اگر کسی سه یا چهار نفر از اجدادش یهودی بوده باشند، خود نیز یهودی محسوب میشود و آلمانیها نمیتوانند با این افراد معامله تجاری کنند. طبق قانون، یهودیان باید دستگیر و به اردوگاه کار اجباری فرستاده شوند. اگر سالم و تنومند باشند، کمی دیرتر کشته میشوند؛ اما اگر به معلولیت و بیماری دچار باشند، ابتدای صف مرگ و اعدام ایستادهاند. از سوی دیگر منتقدان حکومت هیتلر نیز به دستور «قانون» زندانی و یا به دار آویخته میشوند. تمام این جنایتها به فرمان قانون صورت میگیرد. همان قانونی که برخیها آن را «محترم» میشمارند و تبعیت از آن را واجب میدانند. پذیرفتنش تلخ و دردناک است؛ اما واقعیت این است که اغلب قوانین، برخلاف اخلاق و انسانیت هستند و احکامی تصویب و اجرایی میشوند که با خواستههای حاکمان منطبق باشند. علاوهبر اینها، طبق تعریف فروید نهاد آدمی اخلاقمدار نیست و صرفاً توسط لذت و غرایز ابتدایی هدایت میشود. بهغیر از این بُعد، عقل و خرد نیز بعضیاوقات با اخلاقیات در دو جبهه مخالف قرار میگیرند. برتراند راسل (Bertrand Russell) با علم بر این موضوعات، ما را با تعارف گوناگون اخلاق آشنا میکند.
کتاب اخلاق و سیاست در جامعه (Human Society in Ethics and Politics) به ما نشان میدهد که قانون و حتی دین را نباید با «اخلاق» یکی دانست؛ بسیاری از دینها، قتل و جنگ را ارزشمند دانسته و کارهایی را که به کسی آسیب نمیرساند، ممنوع اعلام کردهاند. اخلاق پدیدهای نسبی است. محک و ترازوی دقیقی برای تشخیص یک عمل اخلاقی از کاری غیراخلاقی وجود ندارد. برتراند راسل بیشتر از اینکه بخواهد مفهومی انتزاعی به نام اخلاق را برای ما بهطور عینی نمایان سازد، میخواهد با سنتها و قوانین «غیراخلاقی» که به نام اخلاق به ما تحمیل شده است، آشنا شویم. او در فصل «سنت اخلاقی» عمل اخلاقی را بهعنوان کاری معنا میکند که نتایج آن آسیبزا نباشد و پیامدهای ویرانگری به دنبال نداشته باشد. البته در جهان فعلی با گروهها و افرادی روبهرو هستیم که با آنها حتی در معنا کردن «آسیبزا و ویرانگر» نیز به توافق نظر نمیرسیم. برتراند راسل معتقد است ما در جهان کنونی، به احساسات و عشق احتیاج داریم. زیرا برای نجات بشر علم و عقل کافی نیست. اخلاق نیز مفهومی نسبی و دگرگونشونده است؛ بنابراین باید به دستآویزی رویآوریم که امید و انگیزهی بشر برای ساخت زندگی بهتر را برانگیزد؛ آن طناب نجات، مهر و دوستی است. کتاب اخلاق و سیاست در جامعه، به ما کمک میکند تا حداقل خود بتوانیم درک درستتری از مفهوم اخلاق، اعمال اخلاقی و نتایج آنها داشته باشیم.
کتاب اخلاق و سیاست در جامعه با ترجمهی محمود حیدریان در انتشارات مصدق منتشر شده است.
نکوداشتهای کتاب اخلاق و سیاست در جامعه
- این کتاب بهدرستی، ستایشگر هوش، دوستی، امید و عشق است. (روزنامهی The Scotsman)
- این اثر دقیقترین و منظمترین مبحثی است که دربارهی فلسفهی اخلاق نوشته شده است. (روزنامهی هرالد تریبون)
- این کتاب الگویی از شفافیت فلسفی است. (فیلیپ توینبی، خبرنگار و نویسنده)
کتاب اخلاق و سیاست در جامعه برای چه کسانی مناسب است؟
دهها هزار سال از تشکیل تمدنهای بشری میگذرد؛ اما هنوز نتوانستهایم به این پرسش فلسفی پاسخ دهیم: «اخلاق چیست؟ جامعه باید اخلاقگرا باشد یا خردگرا؟ این دو با قانون چه نسبتی دارد؟» جواب این سؤال همچنان مجهول است، اما برتراند راسل کوشیده تا اخلاق را برای ما معنا کند و نقش آن در کنشهای اجتماعی را روشن سازد. این کتاب به تمام افرادی که حداقل یکبار از خود پرسیدهاند: «آن عمل اخلاقی است یا خیر؟» کمک میکند تا به جواب خود برسند.
در بخشی از کتاب اخلاق و سیاست در جامعه میخوانیم
ممکن است بگوییم که شخص باید از قوانین اخلاقى جامعهى خود، هر چه باشد، اطاعت کند. من مىخواهم بگویم که نباید او را به علت انجام این کار مؤاخذه کرد بلکه فکر مىکنم چنانچه از این کار سر باز زند باید او را ستود. آدمخوارى در ابتدا در تمام جهان مرسوم بود و اغلب با دین بىارتباط نبود، نمىتوان تصور کرد که این عادت به خودى خود از بین رفته باشد، حتما پیشاهنگانى در عالم اخلاق پیدا شدند که این عمل را بد شمردند. از انجیل مىخوانیم که شموئیل46 عقیده داشت که خوددارى از قتل عام احشام دشمن مغلوب ناپسند است در صورتى که شائول که شاید قصدش از این مخالفت زیاد هم پسندیده و شریف نبود با شموئیل همعقیده نبود. آنها که اولین بار دم از سازش با پیروان ادیان دیگر مىزدند، نظیر آنان که براى اولین بار با بردگى مخالفت کردند، آدمهاى شریر و بدکارهاى شمرده مىشدند. در شرح زندگانى مسیح مىخوانیم که چگونه وى به صورت شدیدتر با کارهاى ممنوعه در روزهاى شنبه مخالفت مىکرد. بنابراین نمىتوان انکار کرد که برخى اعمال که به نظر، این چنین پسندیده مىآیند عبارت از انتقاد و نقض مقررات اجتماعى جامعهى خودمان مىباشد. اغلب مىگوییم که (البته این فقط در ازمنه گذشته و در مورد بیگانگان صادق است) چنین چیزى نمىتواند در میان ما روى دهد زیرا قوانین اخلاقى ما نقصى ندارند.
صحیح و خطا در انظار عمومى یکسان نیستند. خطا ابتدایىتر است و مفهومى است که روى آن بیشتر تأکید مىشود. براى آنکه شما را آدم خوبى بدانند تنها کارى که باید بکنید احتراز از گناه است. لزومى ندارد که کار مثبتى انجام بدهید. با وجود این حتى از نظر منفىبافترین اشخاص این مطلب کاملاً صحیح نیست. مثلاً شما باید کودکى را که در حال غرق شدن است، چنانچه خطر بزرگى براى خودتان در بین نباشد، از مرگ نجات دهید. ولى اغلب معلمین معمولى اخلاق بر روى این مطلب اصرارى ندارند. از ده فرمان نه تاى آنها منفى است. اگر در طول زندگى خود مرتکب قتل، دزدى، زنا، پیمانشکنى، کفرگویى و بىاحترامى نسبت به والدین، کلیسا و پادشاه خود نشوید در عرف عمومى شما از لحاظ اخلاقى قابل ستایش هستید، حتى اگر هرگز یک کار خوب، جوانمردانه، و یا مفید هم انجام نداده باشید. این استنباط بسیار ناقص در مورد پرهیزکارى، مولود اخلاقیات مبتنى بر تابو است و تاکنون ضررهاى فراوانى در برداشته است.
فهرست مطالب کتاب
سخن ناشر
مقدمه مترجم
مقدمه مؤلف
بخش 1: علم اخلاق
فصل اول: کلیّات
فصل دوم: منابع معتقدات و احساسات اخلاقى
فصل سوم: مجموعهى قوانین یا نوامیس اخلاقى
فصل چهارم: اخلاق به عنوان وسیله
فصل پنجم: خوب و بد یا خیر و شر
فصل ششم: خیر جزئى و خیر عمومى. خوبى جزئى و خوبى کلى
فصل هفتم: الزام اخلاقى
فصل هشتم: گناه
فصل نهم: جدال اخلاقى
فصل دهم: معرفت اخلاقى چیست؟
فصل یازدهم: قدرت اخلاق
فصل دوازدهم: تولید و توزیع
فصل سیزدهم: سنت اخلاقى
فصل چهاردهم: ضمانت اجرایى اخلاق
بخش 2: رابطه اخلاق با سیاست، تعارض احساسات
فصل اول: از اخلاق تا سیاست
فصل دوم: آرمانهاى مهم سیاسى
فصل سوم: دوراندیشى و مهارت
فصل چهارم: افسانه و جادو
فصل پنجم: تعاون و رقابت
فصل ششم: تکنیک علمى و آینده
فصل هفتم: آیا ایمان مذهبى مشکلات ما را حل مىکند؟
فصل هشتم: پیروزى
فصل نهم: به سوى صلح پایدار
فصل دهم: آغاز یا انجام؟
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب اخلاق و سیاست در جامعه |
نویسنده | برتراند راسل |
مترجم | محمود حیدریان |
ناشر چاپی | انتشارات مصدق |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 296 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-6640-27-5 |
موضوع کتاب | فلسفه |