معرفی و دانلود کتاب آشنایی با فلسفه ذهن
برای دانلود قانونی کتاب آشنایی با فلسفه ذهن و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب آشنایی با فلسفه ذهن
کتاب آشنایی با فلسفه ذهن اثر مل تامپسون در باب فلسفهٔ ذهن، یکی از شاخههای فلسفه، نگاشته شده است. فلسفهٔ ذهن به عنوان بخشی از فلسفهٔ تحلیلی، به ذهن، حالات ذهنی، رابطهٔ آن با بدن فیزیکی ما و نیز سایر مسائل مهم مربوط به آن همچون آگاهی، خودآگاهی، اراده آزاد و جبر و اختیار میپردازد.
از سویی نظریههایی همچون دوگانه انگاری، کارکردگرایی، این همانی ذهن و بدن و این همانی شخصی، روابطی را بین اجزای وجودی فلسفهٔ ذهن برپا میدارند و به مباحث مربوط میپردازند که همواره تأمل برانگیز بوده و هست.
تاکنون کتابهای بسیار اندکی در مورد فلسفهٔ ذهن به زبان فارسی برگردانده شدهاند و یا حتی به قلم طبع آراسته شدهاند که یکی از علل آن را میتوان در نوظهورتر بودن فلسفهٔ ذهن نسبت به سایر شاخهها و عناوین فلسفه ذکر کرد و دیگر اینکه، این شاخه از فلسفه، چونان رخشی تازان در کنار علم و تکنولوژی حاکم بر زمانهٔ ما در حال گذر از اعماق ذهن فلاسفهٔ مدرن، نویسندگان و اساتید و پژوهشگران این رشته است و شاید زمان اندکی که از زایش برخی از مطالب این رشته میگذرد، فرصت کافی را در اختیار پژوهشگران این مرز و بوم برای رسیدن به این سمند تیزرو به همان نسبتی که در سایر رشتهها وجود دارد، نداده باشد.
کتاب آشنایی با فلسفه ذهن با کتابهایی که در باب فلسفه ذهن میشناسیم و البته، همهٔ آنها ارزش و اعتبار بسیار دارند، تفاوتهایی اساسی دارد که نخستین آن، تفاوت در ساده نویسی مطالب است (البته اگر این مطلب حمل بر تقلیل دادن مطالب فلسفی به آن چه در واقع هستند، نباشد)؛ به طوری که میتوان آن را در زمرهٔ کتابهای «فهمِ فلسفه» قرار داد.
با توجه به جوانتر بودن این رشته از فلسفه، و این نکته که واژگان مورد استفاده در ادبیات این فلسفه هنوز به طور کامل و یکدست به فارسی برگردانده نشدهاند و گاه مترجمان متون و مقالات فلسفهٔ ذهن ناگزیر به واژه سازیاند، سلاست بیان و روانی متن این کتاب در توضیح صریح واژگان پیچیدهٔ فلسفه ذهن ارزشی پربها دارد که نباید دور از ذهن بماند.
دومین تفاوت، کوشش هر چه بیشتر مل تامپسون در بیان مطالب پیچیده در قالب مثالهای عینی و روزمره است که آن را از سایر کتب هم نام خود متمایز میکند. وجه تمایز دیگری که در نگارش این کتاب از نظر هیچ مخاطبی دور نمیماند این است که مل تامپسون در کنار بیان مطالب با محوریت فلسفهٔ ذهن، قائل به رعایت توالی مطالب از جهت تاریخ فلسفهٔ آنها بوده است.
چنان که مشاهده میکنیم در فصول ابتدایی، بیشتر بحثها در واکاوی نظرات یونانیان پیشین منجمله فیثاغورث، پارمنیدس و طالس و غیره است و به همین ترتیب، به افلاطون و ارسطو و ... و در نهایت به نظرات فلاسفهٔ مدرن و روانشناسان معاصر در باب فلسفهٔ ذهن میرسد، اما از جهت فلسفی، نویسنده موضوعهای نسبتا مشکل و پیچیده را طوری تنظیم و بیان نموده است که هم برای اهل فن سودمند باشد و هم برای کسانی که سررشتهٔ کمتری از فلسفه دارند، قابل فهم.
کتاب آشنایی با فلسفه ذهن مشتمل بر نکات بدیع، خلاقانه و نوآوریهایی است که هم بحث برانگیز و هم تفکر برانگیزند. بنابراین، مطالعهٔ آن نه تنها خسته کننده نیست بلکه آموزنده و خلاق است؛ به همین علت به خواننده توصیه میشود هر از چندگاهی، کتاب را بسته و در خلوت خود به موضوعات مطرح شده در آن بیندیشد و ارتباط آن را با موضوعات مطرح در زندگی خود بیابد و بدین نحو به حل مسئله بپردازد؛ چرا که این کتاب، رمان نیست، بلکه از مزایای منحصر به فرد آن این است که خواننده را وادار به آموختن بدون واسطه و آگاهی گرفتن جهت حل مسائل زندگی خود با شناختن بیشتر خود مینماید.
در پایان کتاب، واژهها و عباراتی در متن کتاب وجود دارند که ممکن است برای مخاطبانی که برای اولین بار به فلسفهٔ ذهن میپردازند، کاملا جدید و نا آشنا به نظر بیاید ولی با ادامه مطالعه، معنای عبارت با واژگان و گاه با مثالها و نکتههای خواندنی، قابل فهم گردیدهاند.
مطالعهٔ کتاب آشنایی با فلسفه ذهن (Teach yourself philosophy of mind) بیش از هر چیز به خواننده خواهد آموخت که با شناخت خود و محیط اطراف خود میتوان بر بسیاری از مسائل موجود در زندگی که وی را به تحیر وا میدارد فائق آید تا بتواند «آگاهی» را در زمره امور اساسی زندگی خود همواره مورد توجه قرار داده و به کار بندد.
مل تامپسون، نظریات فلسفهٔ ذهن را با نظامی کمنظیر در کنار تاریخ فلسفهٔ ذهن و تاریخ فلاسفهٔ ذهن قرار داده و با نقادی موشکافانهٔ خویش، مخاطب را با زبانی شیوا و رسا به فهم و تفکر وا می دارد تا اندیشهٔ خواننده را به مثابه عصارهٔ ذهن او به تحرک وادارد؛ شاید «خود آگاهی» که «بالاترین درجهٔ آگاهی است» بتواند در وی به منصه ظهور و عمل برسد.
مل تامپسون (Mel Thompson) معلم فلسفه و نویسندهٔ مستقل در حوزهٔ فلسفه و اخلاق است. پژوهشها و نوشتههای وی نخست در زمینهٔ اخلاق، فلسفه، فلسفهٔ سیاست و فلسفهٔ مذهب است. تامپسون رئیس سابق و عضو فعلی گروه نویسندگان آموزشی در انجمن نویسندگان لندن است، و در تلاش برای یافتن شیوههایی است تا بتوان با بهرهگیری از فناوری، فرصتهای بیشتری در اختیار نویسندگان و مخاطبان قرار داد.
وی، تاریخدان نیز به شما میرود. تاکنون، کتابهای «من»، «فلسفهٔ اخلاق»، «علم اخلاق»، «خودآموز فلسفه»، «فلسفهٔ سیاسی، فلسفهٔ دین، فلسفهٔ علم؛ با همکاری کیت مسلین، روی جکسون، رو پرت وودفین و سو جانسون» و «فلسفهٔ علم؛ با همکاری نایجل راجرز» از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه و به زیور طبع آراسته شده است.
در بخشی از کتاب آشنایی با فلسفه ذهن میخوانید:
یک مجسمهی سنگی، قطعهای از سنگ است. نمیتوان سنگ را از مجسمه جدا ساخت. نمیتوان گفت که آن مجسمه است ولی سنگ نیست یعنی اشاره به مجسمه اشاره به سنگ نیز هست؛ و تصور اینکه مجسمه چیزی غیر از قطعهای ساخته شده از همان سنگ است، بیهوده به نظر میرسد. همانطور که در بخشهای بعدی خواهیم دید، این تصور به ظاهر بیهوده، در قرن بیستم دوباره مورد توجه قرار گرفت و گیلبرت رایل با آن به مخالفت برخاست و آنرا یک خطای مقولهای نامید؛ از آنجا که دو هزار سال قبل، ارسطو به قدر کافی به این مقوله پرداخته بود، توجه دوبارهی رایل به آن، غیرضروری به نظر میرسید؛ و غم انگیزتر آنکه رایل، مجسمه را تنها راهی برای توصیف سنگ میدانست؛ این نتیجهگیری نیز کمتر از تصور قبلی، بیاساس و بیهوده نبود.
فهرست مطالب کتاب
مقدمهی مترجم
معرفی نویسنده
مقدمه
فصل اول: از یونانیان تا قرن شانزدهم
روح فناناپدیر
آن چه ما را میسازد
افکار یونانیان بعدی
روح و سرنوشت آن
فصل دوم: دوگانه انگاری و زیرشاخههای آن
دوگانه انگاری
مادهگرایی و رفتارگرایی
ایدهآلیسم
شبح در ماشین
وقوع تبعی
رویکرد جدید
فصل سوم: علوم شناختی
روانشناسی
زبان و دانش فطری
علم عصب شناسی
روانشناسی تکاملی
کارکردگرایی
هوش مصنوعی
اتاق چینی
حیث التفاتی
فصل چهارم: ذهن و نظریهی معرفت
دانش چیزی جز یادآوری نیست
ذهن و یقین
ما به شیوهی خود میبینیم
امر فطری
مغالطهی پدیدار شناختی
پراگماتیسم و گشتالت
فصل پنجم: هویت شخصی و حافظه
این همانی اجتماعی و وظیفه
حافظه
نگرانی
زامبیها
فصل ششم: شناخت اذهان دیگر
رویکرد ساختارگرایان
مغز
روشهای شناخت
آیا ما تنها هستیم؟
شناخت من
آیا شما در جهان من هستید؟
فصل هفتم: ارادهی آزاد و عمل
آزادی و علیت فیزیکی
تجربهی آزادی
عمل، التفات و باور
فصل هشتم: آگاهی
مغز آگاه؟
آگاهی مستقل از جسم
رویکرد اگزیستانسیالیستی
فصل نهم: ذهن خلاق
دیدگاهی محدود؟
مذهب و متافیزیک
هنرهای آفرینشی
دیدگاه بودایی
و گاهی وقتها فقط مینشینم
اصطلاحات
منابع برای مطالعه بیشتر
معرفی وب سایتهای مربوطه
واژهنامه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب آشنایی با فلسفه ذهن |
نویسنده | مل تامپسون |
مترجم | مهران داور، نیلوفر خوش زبان |
ناشر چاپی | انتشارات نقش و نگار |
سال انتشار | ۱۳۹۵ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 328 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-7002-88-2 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه |