معرفی و دانلود کتاب کارگاه تئاتر
برای دانلود قانونی کتاب کارگاه تئاتر و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب کارگاه تئاتر
برای اجرایی خوب و باکیفیت، تسلط بازیگران تئاتر نسبت به بیان و بدن خود ضروری است. کتاب کارگاه تئاتر نوشتهی عبدالرضا فریدزاده منبع آموزشی مفیدی برای بازیگران و کارگردانانی است که در پی ارتقای مهارتهای اجرایی خود بر روی صحنه هستند. این کتاب با شرح مبانی فن بیان و عناصر هنر نمایش، به شناخت بهتر علاقهمندان نسبت به این هنر کمک بسیاری میکند.
دربارهی کتاب کارگاه تئاتر
برای یک بازیگر و کارگردان تئاتر، داشتن دانش کافی درمورد بدن و بیان حائز اهمیت زیادی است. عبدالرضا فریدزاده در کتاب کارگاه تئاتر با برشمردن اصول اولیهی بازیگری و کارگردانی تئاتر، در ابتدا تعریفی کلی از هر عنصر اجرایی ارائه کرده و سپس با ذکر مثال و آوردن تمارین مرتبط، درک بهتر مطالب هر بخش را برای خوانندگان آسان ساخته است. اولین قدم برای شناخت بدن خود در بازیگری، انجام تمریناتی برای رهایی عضلات است. این کتاب با آموزش شیوهی انجام این تمرینات، بازیگران و کارگردانان را تا حد زیادی از حضور در کلاسهای عملی آموزش تئاتر بینیاز کرده و راهنمای مناسبی در اختیارشان قرار داده است.
فن بیان و رعایت اصول آن، تأثیر بسیاری بر کیفیت اجرای یک بازیگر میگذارد. کتاب کارگاه تئاتر با تعریف هر بخش از سیستم صوتی و برشمردن عواملی که بر نحوهی عملکرد آن دخالت دارند، شناختی کافی از مبانی بیان به دست میدهد که لازم است در تمرینات مرتبط با فن بیان، مورد توجه قرار گیرد. به همین منظور، عبدالرضا فریدزاده به تفصیل اصوات ششگانه، تمرینات بیان، الفبای بیان، دایرهی اصوات، کنترل صدا و مفاهیمی از این دست را مورد بررسی قرار داده و راهکارهای مفیدی برای تقویت صدا و بیان در بازیگری ارائه کرده است. همچنین بدن بهعنوان اهرم اصلی ابراز احساسات و افکار بازیگر، مورد تحلیل بسیار قرار گرفته و تمارین کاربردی زیادی برای افزایش مهارتهای بدنی بازیگران ارائه شده است.
درست است که آگاهی و تسلط به مبانی تکنیکی بدن و بیان در تئاتر، شرط یک اجرای خوب به حساب میآید، اما این مسئله بهتنهایی کیفیت کلی اجرا را تضمین نمیکند. چراکه برای ترتیب دادن اجرایی اصولی و تأثیرگذار، هماهنگی تمام اجزای تئاتر باهم ضروری است. بخش دوم کتاب کارگاه تئاتر به عوامل اجرایی گوناگون در یک نمایش پرداخته و با تعریف نقش هر عنصر از جمله نمایشنامه، موسیقی، طراحی صحنه، طراحی لباس، کارگردانی و طراحی حرکت و... تصویری جامع از یک اجرای استاندارد پیش رویمان ترسیم کرده است.
آگاهی از تاریخ تئاتر و سبکهای نمایشی گوناگون، از جمله مبانی تئوریکِ مهم برای فعالان حوزهی تئاتر است که ارتباط مستقیمی با کیفیت کار هنریشان دارد. در بخش دوم از کتاب کارگاه تئاتر، سبکهای نمایش و هنرمندان سرشناس این حوزه از جمله برتولت برشت و استانیسلاوسکی مورد بررسی قرار گرفتهاند. همچنین روایت دراماتیک و اصول نوشتار نمایشی آورده شده که ابهامات احتمالی نسبت به ساختار متن نمایشی را رفع میکند. کتاب کارگاه تئاتر همانطورکه از اسمش پیدا است، بهمثابهی کارگاهی تئوری و عملی برای هنرجویان و علاقهمندان به یادگیری تئاتر عمل کرده و منبعی ارزشمند در اختیار خوانندگان گذاشته است.
این کتاب به همت انتشارات کتاب نیستان در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب کارگاه تئاتر برای چه کسانی مناسب است؟
مطالعهی اثر پیش رو برای بازیگران و کارگردانان تئاتر و علاقهمندان به یادگیری مبانی هنرهای نمایشی، بسیار مفید خواهد بود.
در بخشی از کتاب کارگاه تئاتر میخوانیم
نمایش برشتی به دلیل اصرار و اعتقاد او به وظیفهی آگاهسازی رسانهی تئاتر وافراط وی در آن، به بیانیهی سیاسی تبدیل میشود. او در نمایش، هنر و مسئولیت اجتماعی را باهم میآمیخت و این برخاسته از اعتقادش به مارکسیسم بود. اما در زمینهی زیباییشناسی، جامعهشناسی هنری، میزانسن، ادبیات نمایشی و شیوههای جدید اجرایی، تأثیر قاطع در تئاتر پس از خود گذاشت. شیوهی بازی برشتی به اندازهی دیگر مبانی تئاتر اپیک مؤثر نیفتاد، هرچند نشان داد که سیستم استانیسلاوسکی نمیتواند تنها شیوهی صحیح بازی باشد و این خود مبدأ کشف شیوههای متعدد و متنوع بازی شد که امروزه در تئاتر و سینما از آنها استفاده میشود. تئاتر اپیک به سرعت در جهان گسترش یافت، اما رفتهرفته فلسفه، هنر و نمایش دریافتند که از جهت فکری ترکیب هنر و سیاست به صورتی که برشت در نظر داشت، ممکن و مطلوب نیست، اما به هرحال نگرش برشت به غنیسازی اندیشه در تئاتر مؤثر افتاد.
استانیسلاوسکی ترکیبی متعادلتر از هنر و روانشناسی و جامعهشناسی و فلسفه و سیاست ارائه داد، اما روش او از جهت تفکر و فنّ محافظهکارتر بود، هر چند سیستم بازیگری او به دلیل ظرافتهایش تأثیر بیشتری در دنیای بازیگری داشت. روش این دو به طور جداگانه در دنیا به کار گرفته شد؛ حتی در سینما، اما رفتهرفته روشن شد که این هر دو در جنبههایی از روش خود به افراط گرائیدهاند، بخصوص استانیسلاوسکی در طبیعتگراییاش و برتولت برشت در واقعیتگراییاش (که زمینههای اصلی و بنای کارشان بود.) روش هر دو در طی زمان توسط نمایشنامهنویسان، کارگردانان، بازیگران و طراحان توانای جهان تعدیل شد و امروز روشهای مهمی به وجود آمدهاند که به هرحال، مبنای اکثر آنها ترکیب و تعدیل روشهای این دو ابرنمایشگر است.
فهرست مطالب کتاب
فن بیان
نگاهی به عوامل و عناصر هنر نمایش
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب کارگاه تئاتر |
نویسنده | عبدالرضا فریدزاده |
ناشر چاپی | انتشارات نیستان هنر |
سال انتشار | ۱۳۹۴ |
فرمت کتاب | |
تعداد صفحات | 280 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-337-816-5 |
موضوع کتاب | کتابهای تئاتر |