معرفی و دانلود کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک
برای دانلود قانونی کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک
به طور سنتی، متنها را با معنی کردن لغات و اصطلاحات دشوار تفسیر میکنند. اما فلسفهی هرمنوتیک تفسیر متن را بهصورت علمی و روشمند میکاود. در کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک، لارنس ک. اشمیت، هرمنوتیک، علم و روش تفسیر متن را از تعاریف و اصول پایه و اولین نظریهپردازیها دربارهی آن توسط شلایر ماخر معرفی میکند و تا نقدها و نظریات متأخر کسانی چون گادامر، دریدا و هرش پیش میآید. این متن که در گروه کتابهای فلسفه قرار دارد، منبعی مناسب برای فهم هرمنوتیک و روشهای تفسیر متون است.
دربارهی کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک
هرمنوتیک را عموماً به معنای تفسیر میدانند. به عبارت دیگر، هرمنوتیک به نظریههایی راجعبه تفسیر درست متون میپردازد؛ اما کیفیت این تفسیر چگونه باید باشد؟ اصلاً آیا لازم است که این متون را تفسیر کنیم؟ آیا جز تفسیر میتوانیم کار دیگری نیز بکنیم؟ آیا تنها یک تفسیر درست از متون وجود دارد؟ یا ممکن است تفاسیر گوناگونی وجود داشته باشد که همگی درست باشند؟ لارنس ک. اشمیت (Lawrence Kennedy Schmidt) در کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک (Understanding Hermeneutics) به دنبال آن است که بداند در فلسفهی قارهای معاصر هرمنوتیک به چه معناست.
نویسنده در درآمد کتاب، سؤالهای بسیاری را مطرح میکند. پرسشهایی مانند: هرمنوتیک چه نوع پرسشهایی را به وجود میآورد؟ آیا فقط بخشهای دشوار متون مهم هستند که به تفسیر نیازمندند؟ فردریش شلایر ماخر (Friedrich Schleiermacher) استدلال میکند که در همهی موارد فهم زبان گفتاری یا نوشتاری به هرمنوتیک نیاز داریم و گادامر از این هم فراتر میرود و اظهار میکند که همیشه برای فهم هر چیزی نیازمند تفسیر هستیم. شاید بهتر باشد بپرسیم چه وقت به هرمنوتیک نیاز داریم؟ زمانی که چیزی معنا نمیدهد؟
یکی دیگر از مفاهیم مهم در این حوزه مفهوم «دور هرمنوتیکی» است. دور هرمنوتیکی قائل به آن است که اجزا فقط میتوانند بر اساس فهمی از کل به فهم آیند و کل نیز فقط میتواند براساس فهمی از اجزا فهمیده شود. در نتیجه برای اینکه به فهم درستی از متن برسیم باید از جزء به کل و از کل به جزء رفت و برگشت کنیم تا زمانی که همه چیز در متن جفتوجور شود. این دور اجتنابناپذیر است؛ اما باید بهدرستی به آن وارد شد.
لارنس ک. اشمیت برای فهماندن مفاهیم فوق، قدیمیترین کاربرد این واژه و معنای آن را میکاود و بحثهای عمیقتر دربارهی هرمنوتیک و نظریات آن را، با شلایرماخر شروع میکند؛ یعنی اولین کسی که نظریههای هرمنوتیکی مختص به رشتههای گوناگون را در قالب یک هرمنوتیک عام وحدت بخشیده است. پس از آن نویسنده به ویلهلم دلتای میپردازد و نقش او را بهعنوان کسی که روش علوم انسانی را در تفسیر، متفاوت از روش علوم طبیعی میداند و روشی منحصربهفرد ارائه میکند، برجسته میداند.
هایدگر دیگر متفکری است که بررسی اندیشههای او در این میان اهمیت دارد و روش پژوهش پدیدارشناسانه را با جنبههایی از نظریهی دیلتای راجعبه فهم زندگی درآمیخته است. فصلی جداگانه از کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک به اندیشههای او اختصاص یافته است. نویسنده در فصلهای پایانی به نظریات متأخر در باب هرمنوتیک، چون نظریهی گادامر میپردازد و آنها را میآزماید و سرانجام چهار نقد و ایرادی را که هرش، هابرماس، ریکور و دریدا بر آرای گادامر وارد کردهاند، مطرح میسازد. وی در آخر به چشمانداز آتی هرمنوتیک نظر میاندازد.
در مجموع، میتوان گفت کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک منبعی جامع، دقیق و روان برای فهم هرمنوتیک است که اصول و قواعد این مفهوم را از پایه شرح میدهد و مهمترین نظریهپردازیها دربارهی آن را معرفی میکند. این کتاب را انتشارات ققنوس با ترجمهی بهنام خداپناه منتشر کرده است.
کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای دانشجویان، استادان، پژوهشگران و متخصصانی که قصد دارند هرمنوتیک و نظریات و آرای اندیشمندان این حوزه را بشناسند، مناسب است.
در بخشی از کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک میخوانیم
هستى و زمان موقعیت هایدگر را در مقام یکى از تأثیرگذارترین فیلسوفان قرن بیستم مستحکم کرد. این کتاب که در آوریل 1927 منتشر شد، به شکلى نظاممند شیوه جدید رویکرد هایدگر به فلسفه را نشان مىدهد و تحلیل نهایى هرمنوتیک واقعبودگى است. تحلیل ما از هرمنوتیک در فلسفه معاصر بر سه جنبه این اثر متمرکز خواهد شد. نخست به درآمد این اثر توجه مىکنیم که او در آنجا در مورد پرسش از معناى هستى بحث مىکند، روششناسىاى که به منظور پاسخ به این پرسش باید استفاده شود، پدیدارشناسى است، و رهیافت اولیه نسبت به این پرسش از طریق تفسیرى از دازاین، یعنى هرمنوتیک، صورت مىگیرد. دوم اینکه، بررسى خواهیم کرد که اشیا چگونه خود را از ناحیه خودشان در تجربه دازاین نشان خواهند داد. و سوم اینکه تحلیل خواهیم کرد که چگونه دازاین به شکلى درست مىفهمد، زیرا این امر پیشرفت بیشتر هرمنوتیک در فلسفه معاصر را تحت تأثیر قرار مىدهد.
هایدگر هستى و زمان را با توجیه این مطلب آغاز مىکند که چرا پرسش هستىشناسانه244 درباره معناى هستى دوباره باید از نو مطرح شود. سه پیشداورى نیاز به پرسش درباره معناى هستى را پوشانیده است. نخست اینکه، برخى باور دارند که «هستى245` کلىترین` مفهوم است» (SZ: 3). از آنجا که هر چیزى که هست هست، این اصطلاح کلىترین اصطلاح است و چنین فهمیده شده است. دوم اینکه، برخى دیگر مدعىاند که «مفهوم هستى` تعریفناپذیر است» (SZ: 4). از آنجا که هستى کلىترین اصطلاح است نمىتواند با استفاده از مقولهاى دیگر و برتر به کمک تمایزگذارى246 تعریف شود، آنگونه که انسانها در مقام حیوانات ناطق تعریف مىشوند. مفهوم هستى همچنین نمىتواند با استفاده از خواص هستى تعریف شود، زیرا این تعریف صرفا زیرمجموعهاى از هستندگان را به تعریف درمىآورد.
فهرست مطالب کتاب
کوتهنوشتها و ارجاعات
درآمد: هرمنوتیک چیست؟
1. هرمنوتیک عامّ شلایرماخر
هنر فهم
دور هرمنوتیکى
تفسیر دستورى
تفسیر روانشناسانه
شلایرماخر و زبان
هرمنوتیک چگونه ممکن است
نکته کلیدى
2. فهم هرمنوتیکى دیلتاى
سنت هرمنوتیکى
تبیین و فهم
فهم دیگران
نکات کلیدى
3. هستىشناسى هرمنوتیکى هایدگر
هرمنوتیک واقعبودگى
هرمنوتیک و پدیدارشناسى
تحلیل هرمنوتیکى در هستى و زمان
در جهان بودنِ دازاین
فهم (هرمنوتیکى) بهمثابه امرى وجودى
حقیقت (هرمنوتیکى)
نکات کلیدى
4. هرمنوتیک در هایدگر متأخر
وراى هستى و زمان
«هرمنوتیک» ناپدید مىشود
راهى به زبان
عمل هرمنوتیکى هایدگر
نکات کلیدى
5. نظریه گادامر در باب تجربه هرمنوتیکى
تاریخ هرمنوتیک
پیشداورىها و مرجعیت سنت
دور هرمنوتیکى و تاریخ تأثیرگذار
اطلاق و تجربه هرمنوتیکى
دیالکتیک پرسش و پاسخ
نکات کلیدى
6. چرخش هستىشناسانه گادامر به سوى زبان
زبان و تجربه هرمنوتیکى
پیشرفت مفهوم زبان
عام بودن هرمنوتیک
7. مناقشات هرمنوتیکى
اى. دى. هِرش
یورگن هابرماس
پُل ریکور
ژاک دریدا
آینده هرمنوتیک
منابعى براى مطالعه بیشتر
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب درآمدی بر فهم هرمنوتیک |
نویسنده | لارنس ک. اشمیت |
مترجم | بهنام خداپناه |
ناشر چاپی | انتشارات ققنوس |
سال انتشار | ۱۳۹۵ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 311 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-278-297-7 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه |