معرفی و دانلود بهترین کتابهای موسیقی
چرا باید کتابهای آموزش موسیقی بخوانیم؟
موسیقی، دانش و هنری است که به ترکیب صداهای سازها ویا آواز اطلاق میشود و بهعنوان فرمی از بیان هنری احساسات بشر، مورد استفاده قرار میگیرد. موسیقی به کمک دو عامل مهم صدا و ریتم شکل میگیرد و با خلق نوا سبب تأثیرگذاری عمیق بر روان انسان میشود. ریتم در موسیقی، به مجموعهای نظمیافته از صداها و سکوتها همراه با میزان کشش و ارزش زمانیِ مشخص گفته میشود. ریتم باعث پدید آوردن نظم و هماهنگی در موسیقی میشود. پس از ریتم، ملودی هم نقش مهمی در شکلگیری موسیقی دارد و آن را احساسی تعریف میکنند که از تلفیق نتهای زیر و بم حاصل میآید.
از سوی دیگر فرایندی را که طی آن، صداهای مختلفی در یک زمان ایجاد و در هماهنگی با هم شنیده میشوند، هارمونی یا همآهنگی مینامند. این مبحث نیز جایگاهی اساسی در دانش موسیقی دارد. با توجه به این قواعد و اصول، ارسطو و ابنسینا موسیقی را شاخهای از علم ریاضی میدانستند؛ اما از آنجا که موسیقی برخلاف ریاضی تحت تأثیر ذوق و خلاقیت نوازنده و آهنگساز قرار میگیرد، میتوان آن را نوعی هنر نیز بهحساب آورد.
تاریخچهی موسیقی در جهان
پیش از آنکه گونهی انسان قدرت تکلم پیدا کند، با تقلید صداهایی که از طبیعت میشنید، آواهایی را تولید میکرد. طبق ادعای باستانشناسان، تاریخچهی شکلگیری هنر موسیقی به پنج تا هفتهزار سال پیش بازمیگردد و این هنر از کشورهای یونان، ایران و ژاپن برآمده است. در سال 930 میلادی بود که الفبای ابتدایی موسیقی ظهور پیدا کرد. سپس در سال 1400 میلادی، موسیقی کلاسیک در کشورهای اروپایی پدید آمد و نتهای امروزی موسیقی نیز در سال 1450 شکل گرفتند.
تاریخچهی موسیقی کلاسیک را به چهار دورهی کلی باروک، کلاسیک، رمانتیک و مدرن تقسیمبندی میکنند. در طی قرون نوزدهم و بیستم میلادی با ظهور اندیشههای نوگرایانه و آوانگارد، موسیقی مدرن شکل گرفت و طرحی نو در جهان درانداخت. در طی دورههای مختلف موسیقیدانهایی همچون لودویگ وان بتهوون، آنتونیو ویوالدی، جوزف هایدن و پیوتر ایلیچ چایکوفسکی، نقش مهمی در اعتلای موسیقی جهان داشتند.
سبکهای موسیقی جهانی
- کلاسیک: در این سبک که اغلب با آثار ارکسترال در ذهن ما تداعی میشود، موسیقیدانان متخصص در علم موسیقی به خلق اثر میپردازند.
- پاپ: جهانشمولترین تعریف ارائهشده از سبک پاپ، آن را موسیقی برآمده از دل جامعه و مردم تعریف میکند که در بطن خود سبکهای متنوعی را جای داده است.
- جَز: سبک جز یکی از مهمترین فرمهای هنری است که در آمریکا شکل گرفت و ریشهاش به موسیقی اروپایی برمیگردد.
- بلوز: ریشهی این سبک به مراسمهای مذهبی - آفریقایی، ترانههای کارگران سیاهپوست و اجتماعات آفریقایی - آمریکایی میرسد.
- کانتری: این سبک، نوعی موسیقی محلی است که بیشتر حاوی مضامینی ساده دربارهی سنتها و احساسات است و از جنوب آمریکا سربرآورده است.
- راک: در دههی 1950 میلادی سبک پرطرفدار راک پدید آمد و بهتدریج سبکهای هِویمتال و پانک نیز از دل آن منشعب شدند.
- رپ و هیپهاپ نیز از دیگر سبکهای مشهور و بسیار محبوب موسیقی در جهان هستند که نسبت به بقیه، جوانتر و نوظهورتر محسوب میشوند.
موسیقی سنتی ایرانی
در کنار سبکهای موسیقی غربی و شرقی، موسیقی سنتی ایرانی، یکی از سبکهای نامآور در جهان است که 250 واحد ملودیک را دربردارد. به هر یک از این واحدها در اصطلاح «گوشه» گفته میشود. گوشهها در تنظیم مشخصی به نام ردیف در کنار هم قرار میگیرند و «دستگاه» یا «آواز» را شکل میدهند. دستگاههای موسیقی سنتی ایرانی عبارتاند از: شور، ماهور، نوا، همایون، چهارگاه، راست پنجگاه و سهگاه و آوازها شامل ابوعطا، بیات ترک، دشتی، افشاری و اصفهان میشوند.
اهمیت مطالعهی کتابهای مرتبط با حوزهی موسیقی
در دنیای امروز که مدام از اهمیت یادگیری مدیریت، رهبری، هوش مالی و مهارتهایی از این دست سخن بهمیان میآید، نباید فراموش کنیم که یادگیری و شناخت هنرهایی مثل موسیقی هم به همان اندازه مهم هستند. آشنایی با موسیقی شما را در مهارتهای نرم توانمند میکنند و بر زندگی شخصی و حرفهایتان اثر میگذارد. اگر با هدف آشنایی با موسیقی به سراغ کتابهایی مثل «درک و دریافت موسیقی» اثر راجر کیمی ین یا «هفت دستگاه موسیقی ایران» نوشتهی مجید کیانی رفتهاید، نقش پررنگ نظم و هماهنگی را در موسیقی خواهید دید و ممکن است در ادامه، برای شناخت بیشتر به سراغ کتابهای پیشرفتهتر بروید و یا به یادگیری نواختن یک ساز علاقهمند شوید.
کتابهای «کوتاهترین راه در نوازندگی پیانو» به قلم کارل لایمر و والتر گزه کین و «آموزش گیتار پاپ - کلاسیک (مبتدی و پیشرفته)» تألیف حامد مراحمی، ازجمله آثاری هستند که شما را به سمت نوازندهشدن هدایت میکنند. فرقی نمیکند که برای یادگیری موسیقی چه سازی را انتخاب میکنید؛ توانایی نواختن دف، سهتار، گیتار، ویولون، پیانو و یا هر ساز دیگری، نهتنها بر مغز و هوش شما تأثیر مثبت میگذارد و باعث بهبود عملکرد حافظه و پردازش اطلاعات در ذهنتان میشود، بلکه حس اعتمادبهنفس و آرامش را هم در وجود شما تقویت میکند. مطالعهی کتابهای «درآمد فلسفهای برای موسیقی» اثر پیتر کیوی و «روانشناسی موسیقی» به قلم سوزان هلم نیز، جنبههای متفاوت و کمتر دیدهشدهای از هنر موسیقی را به شما نشان خواهند داد و بیش از پیش اهمیت آشنایی با موسیقی را عیان میکنند.
در هر صورت و با هر هدفی که به سمت مطالعهی کتابهای مرتبط با هنر موسیقی جذب شدهاید، این امکان برایتان فراهم شده است تا از طریق وبسایت و اپلیکیشن کتابراه و به کمک دستههای «موسیقی شناسی»، «آموزش موسیقی»، «گیتار»، «موسیقی درمانی»، «پیانو» و «موسیقی»، برای خرید و دانلود آثار موردعلاقهتان اقدام کنید. از آنجا که این کتابهای الکترونیک، PDF و صوتی اغلب از سوی ناشران معتبری مثل چشمه، سوره مهر، کتابسرای نیک، ققنوس، اختر و... منتشر شدهاند، میتوانید با اطمینان خاطر به مطالعه و یا شنیدنشان بنشینید و از محتوای مفید و کاربردی آنها بهره ببرید.
خواندن کتابهای آموزش موسیقی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
اگر قصد دارید به شکل تخصصی با دنیای آهنگها و موسیقی آشنا شوید و یا برای یادگیری نوزازندگی یک ساز اشتیاق دارید و یا در این حوزه پژوهش میکنید، بنابراین توصیه میکنیم از خرید و دانلود بهترین کتابهای صوتی و الکترونیک حوزهی موسیقی غافل نشوید.
پرطرفدارترین کتابهای آموزش موسیقی در کتابراه
جذابیتهای آشکار و نهان این هنر، کتابراه را بر آن داشته است تا بهترین کتابهای دنیای موسیقی را در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و PDF در اختیار مخاطبان خود قرار دهد تا بهسادگی برای خرید و دانلود آثار موردنیاز و موردعلاقهشان اقدام کنند. در ادامه عنوان تعدادی از کتابهای محبوب این حوزه در میان کابران کتابراه را برشمردهایم: کتاب «قدمهای اولیه در نواختن گیتار» تألیف اهورا کرباسی، کتاب «آموزش سلفژ» اثر اتوره پوتسولی و کتاب «خودآموز موسیقی کودکان (فلوت)» تألیف زهره طاهری.
پیشنهاد برای دانلود کتابهای رایگان آموزش موسیقی در کتابراه
در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه، عناوین مختلفی در زمینهی موسیقی بهصورت کاملاً رایگان یا با قیمتهای کاملاً مناسب و در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و PDF ارائه شدهاند تا مخاطبان مشتاق، بدون دغدغه بابت هزینههای خرید کتاب، بهترین آثار این عرصه را دانلود کنند و غرق در شناخت و یادگیری موسیقی شوند. کتابهای «کالبدگشایی ژانرهای موسیقی» اثر پوریا مفتون و «درس گفتارهای نقد موسیقی» تألیف آروین صداقت کیش، دو نمونه از آثار رایگان آموزش موسیقی در کتابراه هستند.