معرفی و دانلود کتاب مارکسیسم و روانکاوی
برای دانلود قانونی کتاب مارکسیسم و روانکاوی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب مارکسیسم و روانکاوی
کتاب مارکسیسم و روانکاوی نوشتۀ روبن اسبورن به بررسی نظریۀ روانکاوی توسط مارکسیستها و در مقابل بررسی مارکسیسم توسط روانکاوها میپردازد. در این اثر، با برخی از مهمترین آرا و نظریات زیگموند فروید و کارل مارکس نیز آشنا میشویم.
دربارۀ کتاب مارکسیسم و روانکاوی
کتاب مارکسیسم و روانکاوی (Marxism and Psychoanalysis) اثر روبن اسبورن (Reuben Osborn) بررسی نظریۀ روانکاوی توسط مارکسیستها را مد نظر قرار میدهد و در عین حال، ارزیابی مارکسیسم به وسیلۀ روانکاوها را در دستور کار دارد؛ از سوی دیگر، هر دوی این رویهها را به صورت کلی و جامع بررسی میکند. روبن اسبورن در این اثر کوشیده است روابط متقابل بین ابعاد مختلف زندگی ذهنی انسان را با تکیه بر توصیفات فروید شرح دهد و جهان عینی فرایندهای اقتصادی و اجتماعی را با نگاهی به مارکسیسم تشریح کند. در واقع استدلال اصلی این است که نظریۀ فروید و مارکس در تقابل با یکدیگرند، اما به هیچ وجه ناقض هم نبوده و نیستند و به نوعی مکمل همدیگرند.
نظریۀ روانکاوی زیگموند فروید دیدگاه جامعی است که تمام جنبههای مختلف شخصیت انسان و همچنین درمان اختلالات شخصیتی را در بر میگیرد. این نظریه برای نخستین بار در اواخر قرن نوزدهم مطرح شد. بر اساس نظریۀ روانکاوی فروید، تعارضهای ناخودآگاه بین بخشهای مختلف روان را میتوان علت اصلی رفتارهای نابهنجار فردی دانست. روبن اسبورن نیز در کتاب مارکسیسم و روانکاوی جنبههای مختلفی از نظریۀ روانکاوی را مورد بررسی قرار میدهد.
کتاب مارکسیسم و روانکاوی در دو بخش (نظریههای فروید، فروید و مارکس) و هشت فصل نگارش شده است. روبن اسبورن در بخش اول کتاب (فصل 1 تا 4) به نظریههای فروید و به ویژه نظریۀ روانکاوی میپردازد و در بخش دوم کتاب (فصل 5 تا 8) آرا و نگرشهای فروید و مارکس و اشتراکاتشان را مورد بررسی قرار میدهد. همچنین نویسنده در آخرین فصل کتاب، دربارۀ نوع تأثیری که انتظار میرود دانش روانکاوی بر کار سیاسی مارکسیستها داشته باشد، پیشنهاداتی ارائه میکند.
بیایید نگاه دقیقتری به محتوای کتاب مارکسیسم و روانکاوی داشته باشیم. روبن اسبورن بخش نخست کتاب و فصل اول را با ارائۀ مفهوم بنیادین روانکاوی آغاز میکند: زیربنای تمام اندیشهها و اعمال آگاهانه فرایندهای ناخودآگاهی هستند که در عبارت ذهن ناخودآگاه جمع شده است. او هیپنوتیزم یا خواب مصنوعی را نمونهای چشمگیر از وجود رویدادهای ذهنی برمیشمارد. هدف نویسنده در فصل دوم پرداختن به طرح کلی نظریۀ زندگی غریزی است که نظریۀ روانکاوی ارائه کرده؛ بنابراین سراغ تعاریف متنوعی از غرایز میرود و رشد جنسی و مراحل آن را بررسی میکند. نویسنده در فصل سوم سراغ رویاها میرود و رویا را از منظر نظریات فروید و همچنین نظریۀ روانکاوی مورد بررسی قرار میدهد. در فصل چهارم دربارۀ برخی اَشکال رفتاری بحث میشود که به واسطۀ آنها، گرایشهای ناخودآگاه در تلاش برای ابراز وجودند. در ادامه، نویسندۀ کتاب مارکسیسم و روانکاوی در بخش دوم به سراغ اشتراکات میان آرای فروید و مارکس میرود. در کل، روبن اسبورن در این اثر قصد دارد نشان دهد نظریۀ روانکاوی فروید و مارکسیسم در بررسی و مطالعۀ انسان، رویکردهایی متقابل و مکملاند.
کتاب مارکسیسم و روانکاوی برای چه کسانی مناسب است؟
اثر حاضر مناسب ردۀ سنی بزرگسال است. اگر علاقهمند هستید در مورد نظریات مارکس و فروید بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم این کتاب را مطالعه کنید.
با روبن اسبورن بیشتر آشنا شویم
روبن اسبورن نویسندۀ آمریکایی ساکن نیویورک بود. از آثار او میتوان به مارکسیسم و روانکاوی، اومانیسم و نظریۀ اخلاقی، فروید و مارکس، و همچنین روانشناسی واکنش اشاره کرد. از این میان، تنها کتاب مارکسیسم و روانکاوی به فارسی ترجمه شده است. آثار او تاکنون به 5 زبان مختلف ترجمه شدهاند.
در بخشی از کتاب مارکسیسم و روانکاوی میخوانیم
انگلس فقط میتوانست به صورت تخمینی به چیزی اشاره کند که فروید توانست بعدها بر اساس پژوهشهای انسانشناختی کاملتری بدان دست یابد، با این حال، [انگلس] نگرش فروید دربارۀ سرکوب را شرطی برای ثبات در زندگی اجتماعی پیشبینی کرد. او نوشت: «حسادت سنگ بنای تشکیل چنین گروههای بزرگ و پایداری بود که گذار از حیوان به انسان فقط درون آنها محقق میشد.» او ادامه میدهد ازدواج گروهی که نخستین شکل ازدواج برونهمسری بود، با نبود حسادت حاصل شد؛ درنتیجه رضایت جنسی با هر زنی در گروه دستاورد فقدان حسادت است. «و درواقع، کهنترین و اصلیترین شکل خانواده در تاریخ چیست که حتی امروزه بقایای آن دیده میشود؟ ازدواج گروهی که در آن تمام گروههای مردان و کل گروههای زنان متقابلاً به یکدیگر تعلّق داشتند، و قلمروهای حسادت کوچک و کوچکتر میشد.» بنابراین میتوانیم بهراحتی نگرش انگلس و فروید را به یکدیگر پیوند دهیم.
دورۀ «مقاربت جنسی لگامگسیخته» که انگلس بدان اشاره کرد با دورۀ پس از کشتن پدر ابتدایی شباهتهایی دارد که از طریق ارضای نامحدود تکانههای جنسی، ممکن شده بود. و همانطور که انگلس خاطرنشان میکند «رواداری متقابل مردان جوان» برای ثبات جامعه ضروری بود؛ فروید هم معتقد است برادران برای بهزیستی در کنار یکدیگر، ناگزیر از وضع و استقرار موانع همخوابگی با محارم بودند. و در نهایت ازدواج گروهی معادل با نخستین توتم گروهی است که در خلال آن، تقابل دوسویه و حسادت فروکوفته میشود و امیال جنسی در خارج از گروه یا خاندان برآورده میشود.
حالا به نظریۀ پدر ابتدایی بازمیگردیم: کارکرد اصلی آن این است که ترکیب بسیاری از مفاهیم متناقض را با یکدیگر امکانپذیر میکند. فروید از ماهیت تخمینی آن آگاه بود و دربارهاش گفت: «من عادت کردهام که از حرفهایم سوءبرداشت شود، بنابراین فکر نمیکنم این صراحت بیراه باشد که در ارائۀ چنین استنتاجاتی ابداً از ماهیت پیچیدۀ پدیدههایی غافل نیستم که باعث پیدایششان شد؛ تنها ادعای مطرحشده این است که عامل جدیدی به خاستگاههای ازپیشدانسته یا هنوزشناختهنشدۀ دین، اخلاق و جامعه افزوده شده که به تجربۀ روانکاوی مجهّز است.»
فهرست مطالب کتاب
پیشدرآمد
پیشگفتار نویسنده
بخش نخست: نظریههای فروید
فصل اول: ساختار ذهن
فصل دوم: نظریه جنسی فروید
فصل سوم: رؤیاها و تحلیل
فصل چهارم: روانشناسی بهنجار و نابهنجار
بخش دوم: فروید و مارکس
فصل پنجم: جامعه ابتدایی
فصل ششم: پیشرفت اجتماعی
فصل هفتم: ماتریالیسم دیالکتیکی
فصل هشتم: برخی کاربردها
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب مارکسیسم و روانکاوی |
نویسنده | روبن اسبورن |
مترجم | وحید گلشاهی |
ناشر چاپی | انتشارات نگاه |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 216 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-376831-4 |
موضوع کتاب | کتابهای روانشناسی بالینی |