معرفی و دانلود کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی
برای دانلود قانونی کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی
موسیقیشناسی قومی شاخهای از علوم موسیقی است که به مطالعه موسیقی در بستر فرهنگی آن میپردازد. کتاب مقدمهای بر موسیقیشناسی قومی نوشتهی محسن حجاریان، با نگاهی انتقادی، چالشهای کاربرد اصطلاحات رایج در موسیقی ایرانی را بررسی کرده و بر ضرورت توجه به ویژگیهای بومی در مطالعات موسیقی تأکید دارد.
دربارهی کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی
موسیقیشناسی قومی شاخهای جدید و مهم در مطالعات موسیقی است که به بررسی موسیقی در بستر فرهنگی و اجتماعی آن میپردازد. در این اثر ارزشمند، محسن حجاریان با نگاهی جامع و موشکافانه به تبیین مبانی نظری و روششناختی این رشته میپردازد.
محسن حجاریان با اشراف کامل بر پیشینهی تاریخی موسیقیشناسی قومی، سیر تحول و شکلگیری آن را از اواخر قرن نوزدهم تا به امروز مورد بررسی قرار میدهد. او بهدرستی اشاره میکند که این رشته در ابتدا بیشتر بر مطالعهی موسیقی اقوام بدوی و غیرغربی متمرکز بود، اما بهتدریج دامنهی مطالعات آن گسترش یافت و امروزه طیف وسیعی از موسیقیهای سنتی و مدرن را دربرمیگیرد.
یکی از نکات برجستهی کتاب مقدمهای بر موسیقیشناسی قومی نوشتهی محسن حجاریان، تأکید بر اهمیت رویکرد میانرشتهای در این حوزه است. نویسنده بهخوبی نشان میدهد که چگونه موسیقیشناسی قومی از نظریهها و روشهای رشتههایی چون مردمشناسی، جامعهشناسی، زبانشناسی و تاریخ بهره میگیرد تا به درک عمیقتری از پدیدهی موسیقی در بافت فرهنگی آن دست یابد.
محسن حجاریان با دقت نظر خاصی به چالشها و مسائل نظری این رشته میپردازد. او بهدرستی اشاره میکند که عنوان موسیقیشناسی قومی امروزه چندان گویای ماهیت و گسترهی این رشته نیست، چرا که مطالعات آن محدود به موسیقی اقوام خاص نمیشود. همچنین نویسنده بر ضرورت بازنگری در برخی مفاهیم و اصطلاحات رایج در این حوزه تأکید میکند.
بخش مهم دیگری از کتاب به معرفی و تحلیل نظریهها و رویکردهای مختلف در موسیقیشناسی قومی اختصاص دارد. محسن حجاریان با تسلط کامل، نظریههایی چون کلنگری، کارکردگرایی، ساختارگرایی و رفتارشناسی فرهنگی را تشریح میکند و کاربرد آنها در مطالعات موسیقی را مورد بحث قرار میدهد.
نکتهی قابل توجه دیگر در کتاب مقدمهای بر موسیقیشناسی قومی تأکید نویسنده بر اهمیت این رشته در مطالعهی موسیقی ایرانی است. محسن حجاریان با نگاهی انتقادی، خلأهای موجود در مطالعات موسیقیشناختی ایران را برمیشمارد و بر ضرورت بهرهگیری از روشها و نظریههای نوین در این زمینه تأکید میکند.
او همچنین پیشنهادهای ارزشمندی برای پژوهشهای آتی در حوزهی موسیقی ایرانی ارائه میدهد، از جمله تهیهی نقشهی جغرافیای فرهنگی موسیقی اقوام ایرانی و بازنگری در برخی اصطلاحات رایج مانند «مقام» در موسیقی قومی ایران.
محسن حجاریان در کتاب مقدمهای بر موسیقیشناسی قومی با زبانی روشن و دقیق، مفاهیم پیچیده را برای مخاطب تبیین میکند. این اثر نهتنها برای دانشجویان و پژوهشگران موسیقی، بلکه برای همهی علاقهمندان به مطالعات فرهنگی و هنری مفید و خواندنی است.
این کتاب گامی مهم در جهت غنیسازی ادبیات موسیقیشناسی در ایران به شمار میرود و میتواند نقطهی عطفی در مطالعات موسیقی ایرانی باشد.
انتشار این اثر ارزشمند توسط انتشارات کتابسرای نیک، خدمتی شایسته به جامعهی علمی و فرهنگی کشور است.
کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی برای چه کسانی مناسب است؟
این کتاب برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه موسیقیشناسی و قومشناسی موسیقی مناسب است. همچنین کسانی که به مطالعهی تخصصی دربارهی جایگاه موسیقی در فرهنگ علاقه دارند مناسب است.
در بخشی از کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی میخوانیم
براى شناخت ارتباط موسیقىهاى گوناگون، ضرورت مطالعه جغرافیاى فرهنگها از مبرمترین وظایف فرهنگشناسان است. الن لومکس مىگوید: بههماناندازه که فرهنگها گسترده و متنوع هستند، بههماناندازه هم موسیقىهاى اقوام متنوع است. علاوهبراین، خود موسیقى در هر فرهنگ در شیوههاى اجرایى بین گروههاى موسیقى و افراد نوازنده تنوعات گوناگونى دارد. پژوهش موسیقىشناسان قومى این است که دریابند چه چیزى موجب اختلاف دو یا چند موسیقى در فرهنگها مىشود.
درواقع اگر هر موسیقى به دلخواه خود پیدا شد و رشد کرد و ارتباطى هم بین آنان نیست و اگر ما هم نتوانیم چیزى از ارتباط آنان را دریابیم، پس این بدان مفهوم است که علمى به نام موسیقىشناسى وجود ندارد، اما علم، نشان مىدهد که بین موسیقى در فرهنگها ارتباط هست و این ارتباط هم دو موضوع عمده را پیش پاى ما قرار مىدهد. اول اینکه دستهبندى موسیقىها در فرهنگ باید در قلمرو جغرافیا و روابط تاریخى آنان بررسى شود و دوم اینکه، قوانین و مناسبات معقولى بین نظامها و نمادهاى ارتباطى و ساختار فرهنگها وجود دارد که از طریق آن توضیح ارتباط موسیقىهاى گوناگون ممکن مىشود.
نظام کانتمتریک به مطالعه تطبیقى موسیقى در فرهنگها مىپردازد و بهطور نسبى نشان مىدهد که اختلاف و تشابه موسیقى در فرهنگهاى گوناگون بر چه پایهاى است تا شاید از این طریق راه تکامل و یا اشاعه آنان را از سرزمینى به سرزمین دیگر کشف کند. مطالعات کانتمتریک را در سالهاى 1970 الن لومکس و یک گروه موسیقىشناس انجام دادند و در آن به جمعآورى مطالعه قریب چهارهزار نمونه از موسیقى مناطق مختلف جهان پرداختند. این نمونهها با کامپیوتر و تحلیل افراد موسیقىشناس بررسى شدند. لومکس خود اشاره مىکند که از نقشه جغرافیاى فرهنگى مورداک - مردمشناس - (اکتبر 1969) بهره گرفته است.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار
مقدمه
نگاهى به تاریخ موسیقىشناسى قومى مکتب برلین و مکاتب آمریکایى
مردمشناسى و موسیقى
نظریه و روش تحقیق در موسیقىشناسى قومى
موسیقىشناسى تاریخى و قومنگارى
زبان و موسیقى
نظریه تکاملى و اشاعى در موسیقىشناسى قومى
نظریه نگرش از درون و بیرون
دیدگاههاى سازشناسى
آیکانوگرافى و موسیقىشناسى
آیا موسیقى ایرانى از موسیقى یونان باستان گرفته شده است؟
درآمدى بر فرهنگشناسى موسیقى ایرانى
شرق و غرب ایران - دو فرهنگ متفاوت - صورتبندى پردگانى و دستگاهى
فهرست اعلام
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب مقدمهای بر موسیقی شناسی قومی |
نویسنده | محسن حجاریان |
ناشر چاپی | انتشارات کتابسرای نیک |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 520 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-964-2953-03-5 |
موضوع کتاب | کتابهای موسیقی شناسی |