معرفی و دانلود کتاب در جستجوی عدالت: گفتارهایی در باب رفاه اجتماعی در ایران
برای دانلود قانونی کتاب در جستجوی عدالت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب در جستجوی عدالت: گفتارهایی در باب رفاه اجتماعی در ایران
کتاب در جستجوی عدالت مجموعه مقالاتی از گروه نویسندگان به گردآوری محمدامین زندی است که به مسئلهی چالشهای سیاستگذاری اجتماعی در ایران و مسئلهی رفاه و عدالت اجتماعی در جامعهی پس از انقلاب میپردازد. نویسندگان این پژوهشهای تحلیلی تلاش کرده تا علاوه بر به دست دادن توصیفی دقیق از وضعیت، راهکارهایی را برای گذر از بحرانهای فعلی ارائه دهند.
دربارهی کتاب در جستجوی عدالت
میتوان نسبت دولت و عدالت را یکی از بنیادیترین محورهای اندیشهی سیاسی دانست. دولت در تاریخ اندیشهی سیاسی همواره یکی از مهمترین ابزارها برای تحقق عدالت یا بازتولید بیعدالتی بوده است. کتاب درجستجوی عدالت با گردآوری امین زندی به مسئلهی سیاستگذاریهای اجتماعی دربارهی ایجاد عدالت و رفاه در بستر ساختار اجتماعی ایران معاصر میپردازد.
عدالت، در بستر تاریخ تفکر، مفهومی سیال و پیچیده است که بهشکلی جدی با تلقی ما از «خیر عمومی» و «نظم اجتماعی» پیوند میخورد. بههمین دلیل، نوع نگاه ما به عدالت، در نسبت با تصور ما از چیستی جامعه و کارکرد دولت تعریف میشود. در حوزهی سیاستگذاری اجتماعی، سه برداشت اصلی از عدالت مطرح است: عدالت بر پایهی «برابری»، عدالت بر پایهی «شایستگی» و عدالت بر پایهی «نیاز». این سه رویکرد، گاهی در رقابت و گاهی در ترکیب با یکدیگر، مبنای سیاستگذاری اجتماعی را شکل میدهند.
در ایران، نسبت سیاستگذاری اجتماعی و عدالت، بهشکل خاصی متأثر از ساختار سیاسی، گفتمانهای مسلط و سیاستهای اقتصادی بوده است. در چهار دههی گذشته، میتوان دورههایی را بازشناخت که در آنها اولویت با سیاستهای بازتوزیعی و حمایتی بوده و دورههایی که سیاستهای مبتنی بر بازار، خصوصیسازی و کوچکسازی دولت بر گفتمان رسمی غلبه داشتهاند.
پس از انقلاب 1357، دولت در ایران با داعیهی برپایی عدالت اجتماعی و حمایت از محرومان به میدان آمد. اما در عمل، سیاستگذاریهای اقتصادی و اجتماعی دچار نوسانها و تغییرات جدی شدند. بهویژه از دههی 1370 به بعد، با غلبهی رویکردهای بازارمحور، نوعی عدول از سیاستهای بازتوزیعی به نفع سیاستهای لیبرالی را شاهدیم؛ هرچند در قالب شعار، عدالت همچنان یکی از مضامین اصلی باقی ماند. اما در نهایت شاهد نوعی گسست میان گفتمان عدالت و عملکرد واقعی دولتها هستیم که بیش از هر چیز دیگری خودش را در میان شعارهای عدالتخواهانه و سیاستهای اقتصادی نابرابر و تورمزا نشان میدهد.
کتاب در جستجوی عدالت مجموعه مقالاتی است که محمدامین زندی از سلسله نشستهایی در مؤسسهی رحمان با عنوان «رفاه و عدالت در جامعهی ایرانی» جمعآوری کرده است. این مقالات حاصل نگاه پژوهشگران و صاحبنظرانی در حوزههای اقتصاد، جامعهشناسی، سیاستگذاری عمومی و فلسفهی سیاسی است که با نگاهی چندلایه و چندرشتهای درصدد نمایش دادن فرصتها و چالشهای سیاستگذاری اجتماعی در ایران هستند. رز فضلی، جواد خوانساری، سمیه توحیدلو، آرمان ذاکری، علی دینیترکمانی و حسین رجبپور برخی از نویسندگان مقالات کتاب حاضر هستند.
در مجموع، بررسیهای محمدامین زندی نشان میدهد که سیاستگذاری اجتماعی در ایران معاصر، گرفتار شکافی عمیق میان شعارهای عدالتخواهانه و واقعیت است. در چنین زمینهای، بازاندیشی در چیستی عدالت، بازطراحی نهادهای سیاستگذار و بازتعریف نقش دولت، ضرورتی گریزناپذیر است. این کتاب تلاشی است برای گشودن افقهایی تازه در این بازاندیشی؛ افقهایی که تنها با سیاستهایی شفاف، پاسخگو، بازتوزیعی و مبتنی بر مشارکت اجتماعی میتوان به آنها نزدیک شد. کتاب در جستجوی عدالت به همت انتشارات افکار جدید به بازار نشر عرضه شده است.
کتاب در جستجوی عدالت برای چه کسانی مناسب است؟
مخاطبان این کتاب دانشجویان و پژوهشگران حوزههای علوم سیاسی، علوم اجتماعی و اقتصاد هستند و از سویی دیگر سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان نیز باید نظری به این کتاب داشته باشند. البته فعالان مدنی و علاقهمندان به مسائل تاریخ معاصر ایران نیز میتوانند از این پژوهشها استفاده کنند.
در بخشی از کتاب در جستجوی عدالت: گفتارهایی در باب رفاه اجتماعی در ایران میخوانیم
نظام آموزشی در ایران، نظامی غیر عقلانی است. تعریف سادهای از عقلانیت دارم، که فکر میکنم همه با آن آشنا هستید. عقلانیت یعنی از ابزارهایی استفاده کنید که به هدفها برسید و آن هم ابزار مناسب آن هدفها باشد. فارغ از اینکه هدفتان چیست، اگر عقلانیت را تعریف کنیم، من فکر میکنم با نظام آموزشی سروکار داریم که عملاً در بازی عقلانیت نیست. عقلانیت را دو جور تفسیر کردهاند. ما میگوییم عقلانیت میتواند عقلانیت آبجکتیو باشد؛ به این معنی که مثلاً من اگر میخواهم به مکانی بروم، از ابزارها یا همان وسایل نقلیهای که به آن مکان میرود استفاده کنم. عقلانیت آبجکتیو است؛ یعنی ابزاری که من در دنیای بیرونی استفاده کردم مرا به آن هدف میرساند. گاهی ما میخواهیم عقلانیت را در سطح ذهن یا در سطح اراده یا در چنین سطحی تحلیل کنیم؛ یعنی میگوییم مثلاً من که اینجا هستم، فکر میکنم که اگر این کار را انجام دهم به آن جا میرسم. حالا ممکن است این عقلانیت، آبجکتیو نباشد و توهمات من آن را ساخته باشد، ولی در ذهن من عقلانیتی وجود دارد؛ یعنی من میگویم برای این هدف، از این ابزار استفاده میکنم. باید متذکر شوم که وقتی من میگویم نظام آموزشی ما غیرعقلانی است، منظورم این نیست که فقط از نظر آبجکتیو غیرعقلانی است؛ منظور این است که از نظر سابجکتیو هم غیرعقلانی است. یعنی اساساً عقلانیتی به این معنا که من بدانم هدفم چیست و حتی راه را اشتباه تشخیص بدهم، ولی بگویم این راه رسیدن به آن هدف است در نظام آموزشی ما وجود ندارد. من فکر میکنم این در لحظههای مختلفی از نظم آموزشی ایران قابل رؤیت است؛ از ساختار آموزشی گرفته تا اسنادی که برای توسعه یا تحول آموزش تدوین میشود تا چیزهای دیگر.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
محمدامین زندی
برابریطلبی و سیاستورزی در نظریۀ ژاک رانسیر
جواد خوانساری، رز فضلی
پرسش و پاسخ
کاهش ارزش پول، مسائل نان و قحطیها در دوران مشروطه
سمیه توحیدلو
پرسش و پاسخ
قرارداد اجتماعی جدید، مبنای سیاستگذاری اجتماعی
آرمان ذاکری
پرسش و پاسخ
امکانناپذیری تحقق عدالت اجتماعی بدون دولت کارآمد
علی دینی ترکمانی
پرسش و پاسخ
کسری بودجه و تنگناهای تحقق عدالت
حسین رجبپور
پرسش و پاسخ
مقایسۀ طرح درآمد پایۀ همگانی با طرحهای حمایتی گزینشی
سیروس امیدوار
پرسش و پاسخ
توزیع عادلانۀ یارانههای نظام سلامت
فرهاد کوهی
پرسش و پاسخ
آیا تمرکزگرایی عادلانه است؟
مهدی یوسفی، احمد میدری
پرسش و پاسخ
نمایه
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب در جستجوی عدالت: گفتارهایی در باب رفاه اجتماعی در ایران |
نویسنده | گروه نویسندگان، محمدامین زندی |
ناشر چاپی | نشر افکار |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 216 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-5415-40-9 |
موضوع کتاب | کتابهای مقاله و جستار اجتماعی، کتابهای سیاست داخلی، کتابهای اقتصاد سیاسی |