معرفی و دانلود کتاب با عینک پراگماتیسم
برای دانلود قانونی کتاب با عینک پراگماتیسم و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب با عینک پراگماتیسم
کتاب با عینک پراگماتیسم به قلم صابر سیدی، ابتدا چیستی مکتب پراگماتیسم را شرح داده و سپس فواید روش فلسفهساز دیویی را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهد.
اگر با عینک عملگرایی جان دیویی به طبیعت و جهان نگاه کنید به جای شیفتۀ فلسفۀ خاصی شدن، در بستری گام خواهید گذاشت که در آن به اندیشهسازی و روشمندی ترغیب میشوید. صابر سیدی که دکتر دامپزشک بوده و دانشجوی دکتری فلسفه غرب میباشد سعی میکند در قالب چند مقاله به کارکردهای پراگماتیسم نزدیک شود.
فصل اول این کتاب به آشنایی با داروین اختصاص یافته است. فصل دوم مروری بر فلسفه جان دیویی خواهد داشت که محوریت کل کتاب را دارا خواهد بود. این فصل شامل زندگینامۀ فلسفی جان دیویی نیز میباشد.
فصل سوم مقالهای است که در نشریۀ آفاق علوم انسانی منتشر گردیده و در آن به طور تخصصی به فرا اخلاق جان دیویی و ارتباطی که با مولفههای نظریۀ تحولگرایانه داروین پیدا میکند، پرداخته میشود. در فصل چهارم به قرائت جان دیویی از جمهور افلاطون میرسیم، برداشت و خوانشی متفاوت از نگاه جان دیویی نسبت به افلاطون که بیشتر رویکردی در قالب فلسفۀ هنر خواهد داشت.
فصل پنجم کتاب با عینک پراگماتیسم به اصول اخلاقی باورمندی که توسط ویلیام کلیفورد مطرح گردیده است میپردازد. طرح این مسئله در اندیشۀ جان دیویی تاثیر گذار بوده است و دیویی از کلیفورد به طور مشخص ایده گرفته است.
فصل ششم نیز مقالهای است که در آن مسئلۀ «وجود» از دیدگاه ملاصدرا، ابنعربی و داروین به بررسی و کنکاش گذاشته شده است. مسئلهای ریشهای و اساسی در فلسفه، البته با رویکردی نوسازی شده، طبق تغییراتی که در دنیای دانش و علم جدید پیرامون حیات و ارتباط موجودات به دست آمده است.
جملات برگزیده کتاب با عینک پراگماتیسم:
- انسان در دنیای حدسها، معماها و احتمالات زندگی میکند.
- حیوانات هم مانند انسان رنج و شادی. سعادت و شوربختی را حس میکنند.
- این قویترین یا باهوشترین گونهها نیستند که بقا مییابند، بلکه موجودی باقی میماند که بیشتر از همه با تغییر سازگار است.
- زندگی خیلی پیچیده تر و متغیرتر از آن است که بشود فهرستی از قواعد برای آن تهیه نمود، ما بایستی بیاموزیم که چطور هوشمندانه انتخاب کنیم.
- کمی تامل به ما نشان میدهد که هر باوری را اگر به عنوان یک کتاب راهنمای کامل جهت اعمال خودمان در نظر بگیریم، دیگر از تجربه و بازبینی بیرون قرارش داده ایم.
در بخشی از کتاب با عینک پراگماتیسم میخوانیم:
نظریات هر فیلسوف پیرامون ماهیت جهان، ماهیت بشر، ماهیت، چیستی و اعتبار شناخت (دانش آدمی) در نهایت ناشی از نظریهای است که او در خصوص ماهیت خیر و حق در زندگی شخصی و اجتماعی دارد. اگر اعمال ما به صورت خیر و شر متجسم بودند آنگاه جایی برای تامل و اندیشه و تردید و تحیر در خصوص انتخاب اخلاقی پیش نمیآمد.
وقتی در موقعیتی قرار میگیریم و سوال اخلاقی شکل میگیرد و میپرسیم: «من چه باید انجام دهم؟» این سوال مربوط به غایات اعمال ما است نه وسائل و ملزوماتی که با آن میخواهیم اعمالمان را انجام دهیم. وقتی خیری در مقابل خیری دیگر و حقی در برابر حقی دیگر قرار میگیرد، تعارض برای فرد بوجود میآید که کدام را انتخاب کند.
فلسفه اخلاق دیویی ادعا نمیکند که میتواند برای تمام مسائل و چالشهای اخلاقی راه حل ارائه دهد. اصولا وی با مطلق گرایی بیگانه است. قواعد اخلاقیای که برای همۀ زمانها، مکانها و تمام شرایط یا موقعیتها معتبر باشند، وجود ندارند.
معیارها و ایده آلهای بشر در جوامع گوناگون، متفاوت و متمایز از همدیگر، شکل گرفته است. پس از عمل خلاق اجتماعی، حاصل شدهاند. مسائل اخلاقی در شرایط خاص جامعه توسط عقل جمعی حل و فصل شدهاند. جامعه نیز لایه لایه و گروه گروه است، پس نتایج و همچنین اصول و قواعد ارزشی سطوح مختلفی خواهند داشت.
کسانی که گمان دارند اصول اخلاقی نهایی و ثابت و قطعی در نزد آن هاست، خوب و بد را آنها با اصول خود تعیین میکنند، جزم اندیش، متعصب و دارای ذهن بسته هستند. اخلاق، پویا و قابل تغییر است نه پیشینی و از قبل تعیین شده، یا به بیان دیگر، اخلاق پسینی و تجربی است نه مانند اخلاق افلاطونی، پیشینی و ماقبل تجربی.
فهرست مطالب کتاب
گاه شمار رخدادهای مهم فلسفی
گاه شمار زندگی و زمانۀ دیویی
گاه شمار زندگی مولف
مقدمه
فصل اول: آشنایی با چارلز داروین
فصل دوم: مروری بر فلسفۀ جان دیویی
فصل سوم: واکاوی رویکرد فرا اخلاقی جان دیویی با تاکید بر مولفههای تحول گرایانه داروین
فصل چهارم: دروازههای ورود به قرائتی جدید از جمهور افلاطون به روش ابزارگرایی دیویی
فصل پنجم: اصول اخلاقی باورمندی از دیدگاه ویلیام کلیفورد
فصل ششم: بررسی تطبیقی مسئلۀ وجود از نظرگاه ابن عربی، ملاصدرا و داروین
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب با عینک پراگماتیسم |
نویسنده | صابر سیدی |
ناشر چاپی | انتشارات آذرفر |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 369 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-633357-3 |
موضوع کتاب | کتابهای فلسفه |
قسمتی از کتاب: گذشت، فداکاری و محبت در حیوانات موج میزند. حیوانات اعمال خود را تنها بر اساس غریزه انجام نمیدهند آنها دارای هوس، آگاهی به خود و شعور هستند مانند انسان خواب میبینند و از قدرت تصور برخوردارند. وقتی انسان خود را برتر از موجودات و طبیعت نداند زیباتر زندگی میکند و محیط زیست را کمتر تخریب خواهد کرد…