معرفی و دانلود کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن
برای دانلود قانونی کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن
آیینهای قربانی کردن و مناسک مرتبط به آن، پیشینهای تاریخی در ادیان بزرگ دارند. در کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن نوشتهی هنری اوبر و مارسل موس، علل و ریشههای تاریخی و مذهبی و همچنین کارکرد آیینی قربانی کردن و ارتباط آن با یافتههای علمی بررسی شده است. این کتاب با تبیین توالی تاریخی آیینها در ادیان الهی، رسالهی جالبی دراینباره ارائه کرده است.
دربارهی کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن
آیین قربانی کردن در مذاهب مختلف معانی و کارکردهای متفاوتی دارد. اما غالباً از یک باور اساسی ریشه میگیرند و آن باور به کسب نوعی اعتبار و انرژیهای نیک از سمت یک قدرت ماورایی و برتر است. در کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن (Sacrifice: Its Nature and Functions) ، هنری اوبر (Henri Hubert) و مارسل موس (Marcel Mauss) به تحلیل تاریخی و علمی آیین قربانی کردن در کشورها و ادیان گوناگون پرداخته و با استفاده از نظریات دورکیم ریشههای پیدایش آنها را بررسی کردهاند.
انسانها پیش از یکجانشینی و استقرار در مکانهایی امن که بعداً نام خانه به خود گرفتند، دائماً در معرض انواع خطرات جانی و مالی توسط حیوانات، شرایط آبوهوایی و طبیعت و افراد دیگر قبایل قرار داشتند. بنابراین برای محافظت از خود و ایجاد احساس امنیت، به نیرویی ماورایی تمسک میجستند و از طریق برپایی آتش و انجام اعمال آیینی، بلا را از خود دور میکردند. این عادت رفتهرفته در طول تاریخ رشد و نمو پیدا کرده و شکلی جامعتر به خود گرفته است. گرچه با پیشرفت علم و تمرکز بر پدیدههای واقعی، بخش زیادی از خرافات و آیینهای سنتی به فراموشی سپرده شدهاند، اما آگاهی از تحول تاریخی و کارکرد آنها در گذشته، کمک بسیاری به شناخت ریشههای آیینی عناصر یک فرهنگ میکند. آیینهای قربانی انواع و اجزای متنوعی دارند که در این کتاب به تفصیل به آنها پرداخته شده است.
کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن با تجزیهی اجزا، نحوهی اجرا و ریشههای مذهبی آیینهای قربانی کردن در ملل گوناگون، به تبیین تفاوتها و شباهتهای موجود میان آنها پرداخته و عناصر نمادین موجود در آنها را تفسیر کرده است. بسیاری از آیینها از دل افسانههای کهن بیرون آمدهاند. این کتاب به شرح داستانهای مرتبط به هر آیین نیز پرداخته است. از این منظر، آیینهای قربانی کردن حامل بسیاری از ویژگیهای پنهان یک جامعه است. یکی دیگر از نکات جالبتوجهی که در کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن به خوبی بررسی شده، تبیین این مسئله است که قربانی کردن نه تنها به موجب ترس از خدایان و نیروهای ماوراءالطبیعه و محافظت از خود، که برای بازتولید خداگونهی پدیدهها نیز انجام میشده است. نمادهایی که در دل آیینها وجود دارند، در طی زمان رمزگشایی شده و در این کتاب مورد تحلیل قرار گرفتهاند.
کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن با ارائهی محتوای پژوهشی، دانش کافی دربارهی انواع آیینهای قربانی کردن و ریشههای جامعهشناسانهی آنها را در اختیار ما قرار داده و به ما در شناخت بهتر باورهای فرهنگی رایج در عصر جدید کمک میکند. این کتاب همچنین منبع بسیار خوبی برای متخصصان، تاریخشناسان و فعالان حوزهی اجرا و هنرهای نمایشی به حساب میآید.
کتاب پیش رو به همت انتشارات علمی و فرهنگی در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن برای چه کسانی مناسب است؟
مطالعهی این کتاب برای جامعهشناسان، متخصصان هنرهای نمایشی و علاقهمندان به آیینهای مذهبی بسیار مفید خواهد بود.
در بخشی از کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن میخوانیم
در مسیر تکوین مذهبی، مفهوم قربانی با ایدههای مربوط به جاودانگی روح پیوند مییابد. در این مورد ما چیزی نداریم که به نظریههای روحده، جوانس، و نات در اسطورههای یونانی اضافه کنیم، بلکه تنها میتوانیم این اسطورهها را با واقعیتهایی که لوی از آموزههای برهمنها نقل قول کرده است، و آموزههایی که برگین و دارمستتر از متون ودایی و اوستایی جمعآوری کردهاند، مقایسه کنیم. رابطهای که مراسم عشای ربانی مسیحیت با رستگاری ابدی ایجاد میکند نیز باید مورد توجه قرار گیرد. اگرچه این واقعیتها ممکن است مهم باشند، اما دربارهی اهمیت آنها نباید اغراق کرد. تا زمانیکه باورهای مربوط به جاودانگی را نتوانیم از آموزههای خام دینی که مربوط به قربانی هستند سوا کنیم، این موضوع مبهم باقی خواهد ماند. انجام قربانی تضمینی است برای «نا میرایی» (امریتام) روح که عدم نابودی آن را در این دنیا و آن دنیا تضمین میکند. اما ایدۀ جاودانگی فردی، تنها بعد از بسط فلسفی این مفهوم است که از مفهوم قبلی جدا میشود. همچنین، رسم قربانی را نمیتوان خاستگاه مفهوم زندگی دیگر در نظر گرفت.
تعداد، تنوع و پیچیدگی قربانیهای ابژهای چنان است که ما تنها میتوانیم بهطور مختصر به آنها بپردازیم. به غیر از قربانی زراعتی که مطالعهی نسبتاً مفصلی بر روی آن انجام گرفته است، ما باید تنها به ذکر نکات کلیای اکتفا کنیم که نشاندهندۀ چگونگی پیوند این قربانیها با طرح کلی ما هستند.
طبق تعریف، ویژگی اصلی قربانیهای ابژهای این است که آیین قربانی تأثیر اصلی خود را به جای قربانیکننده بر برخی از اشیاء مینهد. در واقع، عمل قربانی به نقطۀ عزیمت خود بازنمیگردد؛ ابژههایی که هدف از قربانی ایجاد تغییر در آنهاست اموری هستند که خارج از قربانیکننده قرار دارند. بنابراین، تأثیری که در قربانیکننده ایجاد میشود تأثیری ثانویه است. از اینرو در این قربانیها، آیین ورود و خروج، که بهطور خاص مربوط به قربانیکننده میشود، آیینی مقدماتی به شمار میرود. در اینجا مرحلۀ میانی، یعنی مرحلۀ تقدیس، گسترهی بیشتری را در بر میگیرد. مهمتر از همه این است که روح باید به وجود بیاید تا بتوان آن را در راه موجودات واقعی یا اسطورهای وقف کرد که قربانی به آنها اهدا شده است یا بتوان از طریق این روح شیئی را از قدرت مقدسی که آن را غیرقابل لمس کرده است رهایی بخشید، یا از سوی دیگر، این قدرت را به روح پاک منتقل کرد یا هر دو هدف را همزمان دنبال نمود.
فهرست مطالب کتاب
یادداشت مترجم
مقدمه به قلم ایوانز پریچارد
یادداشت مترجم انگلیسی
مقدمه
فصل اول: تعریف و وحدت نظام قربانی
فصل دوم: طرح کلی پیشکش قربانی
فصل سوم: بر اساس کارکردهای عام قربانی چگونه طرح کلی تغییر میکند؟
فصل چهارم: بر اساس کارکردهای خاص قربانی چگونه طرح کلی تغییر میکند؟
فصل پنجم: قربانی کردن خدا
فصل ششم: نتیجهگیری
پینوشتها
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب قربانی: ماهیت و کاربرد آن |
نویسنده | هنری اوبر، مارسل موس |
مترجم | لیلا اردبیلی |
ناشر چاپی | انتشارات علمی و فرهنگی |
سال انتشار | ۱۳۹۹ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 178 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-600-436-649-6 |
موضوع کتاب | کتابهای فرهنگ و رفتار اجتماعی، کتابهای تاریخ ادیان |