معرفی و دانلود کتاب اسلام و مسئله ملیت
برای دانلود قانونی کتاب اسلام و مسئله ملیت و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب اسلام و مسئله ملیت
کتاب اسلام و مسئله ملیت نوشتهی مرتضی مطهری، به موضوع ملیتگرایی و ناسیونالیسم و ارتباط آن با دین اسلام میپردازد و نقش و تأثیر دین در فرهنگ ایرانی و ملیگرایی را مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد.
دربارهی کتاب اسلام و مسئله ملیت:
کتاب پیش رو دربردارندهی یک دیباچه، سه سخنرانی و یک بخش ضمیمه است. دیباچه با نام ایران و اسلام، حاوی دو مقاله از شهید مرتضی مطهری است. قسمت بعدی سه سخنرانی این استاد را شامل میشود که حدود سال 1347 در میان اعضای انجمن اسلامی مهندسان بیان شده است.
بخش بعدی مقالهای تحت عنوان خدمات ایرانیان به فرهنگ اسلامی تا قرن پنجم است که به موضوع ناسیونالیسم و ملتپرستی پرداخته شده. سالیان درازیست که از مسئله ملیت در جهان اسلام، بین ایرانی و عرب و ترک و... به وسیله عوامل استعمار تبلیغ و به شکل ابزاری علیه اسلام بهره گرفته میشود.
سیاست رژیم شاه مبارزه با اسلام و بازگشت ایران قبل از اسلام بود. جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی و تغییر تاریخ اسلامی به تاریخ شاهنشاهی در سال 1355 دو گام برای انجام این عمل محسوب میشد. از این رو بعضی از مطالب و نکات مرتضی مطهری در کتاب پیش رو به سیاست رژیم شاه در مبارزه با اسلام و تحت عنوان ملیتگرایی و ناسیونالیسم ایرانی میپردازد.
این کتاب به شما اثبات میکند که نه فقط ضدیتی بین اسلام و ملیت ایرانی نیست بلکه اسلام جزئی از ملیت مرم ایران محسوب میشود.
کتاب اسلام و مسئله ملیت برای چه کسانی مناسب است؟
اگر به اندیشه و آثار مرتضی مطهری علاقهمند هستید و دوست دارید اسلام را بهتر بشناسید، این کتاب برای شماست.
با مرتضی مطهری بیشتر آشنا شویم:
آیتالله مرتضی مطهری (Morteza Motahhari) در 13 بهمن 1298 در شهر فریمان از توابع مشهد در خانوادهای روحانی با اصالت سیستانی به دنیا آمد. در 12 سالگی وارد حوزه علمیه مشهد شد و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی پرداخت. در سال 1316 برای تکمیل تحصیلات خود به حوزه علمیه قم رفت.
مطهری نزد آیتالله صدوقی، کتاب «مطوّل» را آموخت و نزد آیتالله مرعشی نجفی، «شرح لمعه» را یاد گرفت. در دوره سکونت 15 ساله خود در قم از بروجردی (در فقه و اصول) و امام خمینی (به مدت 12 سال در فلسفه و اصول) و علامه طباطبائی (در فلسفه: الهیات شفای بوعلی و دروس دیگر) بسیار فراگرفت. وی در مدت سکونت خود در قم در کنار تحصیل علم، در فعالیتهای اجتماعی و سیاسی نیز شرکت میکرد و با فدائیان اسلام در ارتباط بود.
در سال 1334 نخستین جلسه تفسیر انجمن اسلامی دانشجویان توسط مطهری شکل گرفت، و در همان سال تدریس خود را در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران شروع کرد. در سالهای 1337 و 1338 و بعد از ایجاد انجمن اسلامی پزشکان، مطهری به یکی از سخنرانان اصلی این انجمن تبدیل شد. او در طول سالیان 1340 تا 1350 سخنران ویژهی این انجمن به شمار میرفت.
مرتضی مطهری در نیمهشب سهشنبه 12 اردیبهشت 1358 بعد از اتمام جلسهای در منزل یدالله سحابی به همراه جمعی از رجال سیاسی انقلابی، در تاریکی شب و هنگام خروج از محل جلسه، توسط یکی از افراد گروه فرقان با اسلحه مورد حمله قرار گرفت و بعد از انتقال به بیمارستان طرفه از دنیا رفت. قاتلان او سه نفر به اسامی محمدعلی بصیری، حمید نیکنام و وفا قاضیزاده بودند.
در بخشی از کتاب اسلام و مسئله ملیت میخوانیم:
معروفترین و نیرومندترین مسلک اصطلاحى در دنیاى امروز کمونیسم است. کمونیسم در کجا ظهور کرد؟ با چه مغزى، از مغز چه قومى و از میان چه ملتى پیدا شد و چه ملت یا ملتهایى آن را پذیرفتند؟ کارل مارکس و انگلس دو نفر آلمانى هستند ولى ملت آلمان زیر بار این فکر نرفت، روسیه شوروى رفت. حتى خود مارکس هم پیشبینىاش غیر این بود، خود کشورهاى اروپایى بود، جاى دیگرى را پیشبینى نمىکرد که کمونیسم در آن جا توسعه پیدا کند. برخلاف پیشبینىهاى خودش روسیه شوروى این مسلک را پذیرفت و بعد هم یک کشور و یک سرزمین دورافتاده شرقى و پرجمعیت مانند چین پذیرفت.
پس این موضوع که یک عقیده و یک فکر از محل خودش خارج بشود و برود جاى دیگر و احیاناً در آن جاى دیگر محیط بهترى پیدا کند، جاى عمیقتر براى خودش پیدا کند و بهتر استقرار پیدا کند، یک مطلب تازهاى نیست و اختصاص به اسلام هم ندارد. اسلام جزو آن عقایدى است که در غیر سرزمین خودش یعنى سرزمینى که در آن ظهور کرد، یعنى مکه و حتى حجاز، نفوذ و توسعه بیشترى پیدا کرد.
شما تاریخ چهارده قرنى اسلام را بخوانید. غیر از همان یکى دو قرن اول یعنى زمان ائمه اطهارِ ما که حجاز البته مدینه تا اندازهاى مهد علوم اسلامى بود، هرگز حجاز مهد اسلام نبوده است. حوزههاى بزرگ اسلام همیشه در جاهاى دیگر تشکیل شده است؛ در اروپا و اندلس و اسپانیا تشکیل شده، در بلخ و بخارا تشکیل شده، در هندوستان تشکیل شده است؛ همیشه ملتهاى دیگر بودهاند که پرچمدار اسلام بودهاند. پس این مطلب را هم ما در اینجا بپذیریم. حالا بیاییم وارد اصل مطلب بشویم.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه
دیباچه: ایران و اسلام
ناسیونالیسم
مقیاس ملیت
نفوذ و انتشار اسلام
اسلام و مسئله ملیت: طرح بحث
مبارزه با اسلام به نام ملیت ایرانى
مبارزه با اسلام به نام قومیت عرب
داعیه جهانى اسلام
تعزّز قرآن در مقابل عرب
ادیان و مسلکهاى بزرگ مرز ندارند
حساسیت رسول اکرم درباره تعصب قومى
دو غیرعرب در اصحاب امام حسین علیهالسلام
مقیاس ملیت
کلمه ملت
فرق «دین» و «ملت»
خودخواهى بشر
مقیاس ملیت
داستان دانشجوى سر کلاس
داستان سلمان و صحابه در مسجد و تفاخر به نسب
ملیت و تفاخر ارتجاع است
اسلام آوردن ایرانیان
پذیرش اسلام توسط ملت ایران
اسلام مردم یمن و بحرین
جنگ مسلمین و دولت ایران در زمان خلفا
اجتماع طبقاتى آن روز ایران
طرز رفتار مسلمین
آزادى مذاهب در اسلام
تفوّق نظامى ایرانى بعد از صد سال
خدمات ایرانیان به اسلام
توهین به ایرانى
محاربه زردشتیان با امثال بابک
مسئله زبان فارسى
عامل احیاى زبان فارسى
مسئله تشیع
بخش ضمیمه: خدمات ایرانیان به فرهنگ اسلامى تا قرن پنجم
قرائت و تفسیر
فن حدیث
اما فن حدیث در میان ایرانیان اهل تسنن
فقه
فقهاى اهل تسنن
ادبیات
اما مورخین
کلام
فلسفه
اطباء
اما ریاضیون
عرفا و متصوفه
اما عرفاى قرن چهارم
فهرستها
فهرست آیات قرآن کریم
فهرست احادیث
فهرست اشعار عربى
فهرست اسامى اشخاص
فهرست اسامى کتب، نشریات، مقالات
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب اسلام و مسئله ملیت |
نویسنده | مرتضی مطهری |
ناشر چاپی | موسسه انتشارات صدرا |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 144 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-95583-5-5 |
موضوع کتاب | کتابهای اسلام شناسی |