معرفی و دانلود کتاب آن سوی آتش
برای دانلود قانونی کتاب آن سوی آتش و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب آن سوی آتش
داستانی پرتنش و اجتماعی از زندگی کارگران صنعت نفت در جنوب ایران در کتاب آن سوی آتش روایت میشود. کیانوش عیاری در این کتاب، داستانی واقعگرایانه و تأثیرگذار را در دل دشواریهای معیشتی و درگیریهای انسانی نشان میدهد. این اثر، که در گروه فیلمنامههای اجتماعی ایرانی قرار دارد، به همراه نقد و تحلیل و گفتههایی از زبان نویسنده ارائه شده است.
دربارهی کتاب آن سوی آتش
نوذر، جوانی سیساله است که از زندانی در شهر اهواز آزاد میشود. او برادری چهلساله به نام عبدالحمید دارد که سهم ارثش را تصاحب کرده است. نوذر پس از آزادی به سراغ عبدالحمید، که حالا نگهبان تأسیسات نفتی است، میرود و او را تهدید میکند. این نقطهی آغاز دعوای دو برادر بر سر میراث خانوادگی و نقطهی ورود به مسائل عمیقتر اجتماعی در شهری نفتخیز است. کیانوش عیاری (Kianoush Ayari) در کتاب آن سوی آتش (Beyond the Fire) داستانی واقعگرا از خطهی جنوب روایت میکند.
کتاب آن سوی آتش، در اصل شامل فیلمنامهای از کیانوش عیاری، کارگردان مطرح سینمای ایران میشود که در سال 1366 فیلمی بر اساس آن ساخته شد. این فیلم یکی از بهترین آثار سینمای ایران، یکی از بهترین فیلمهای عیاری و یکی از آثاری است که به زندگی در بستر یک شهر نفتخیز با همهی مصائب، محدودیتها و محرومیتهایش میپردازد. اختلاف طبقاتی یکی از مهمترین این مشکلات است که در این متن مرکز و محور وقایع و جدالها قرار میگیرد. این اثر نگاهی انسانی و دقیق به طبقهی کارگر و شکافهای اجتماعی دارد و با زبان ساده ولی عمیق، خواننده را با دغدغهها، رنجها و امیدهای شخصیتهایش همراه میکند. ضمناً نویسنده در این فیلمنامه با تبحر خاص خود در پرداخت جزئیات و فضاسازی، تصویری زنده از جنوب گرم و پرالتهاب ایران به نمایش میگذارد.
فیلمنامهی آن سوی آتش، از یک سو متنی کلاسیک است که در آن ساختار سهپردهای آثار کلاسیک، شامل معرفی، کشمکش و نتیجهگیری رعایت شده و بهوضوح دیده میشود. از دیگر سو این فیلمنامه، با نگاهی نوآورانه به موضوعات و شخصیتها از ساختار یک فیلمنامهی کلاسیک فاصله میگیرد و برخلاف آثار کلاسیک، پایانی باز دارد. آن سوی آتش، روایتی خطی دارد؛ اما استفاده از نمادگرایی آن را از صورت روایتی ساده خارج کرده و پیچیدگی و چندمعنایی به آن بخشیده است.
کتاب آن سوی آتش شامل سه بخش اصلی میشود. این کتاب با مقدمهای تحلیلی آغاز شده که در آن مهرداد غفارزاده نقد و تحلیلی بر فیلمنامه ارائه میکند. در قسمت دوم که مفصلترین بخش این کتاب است، فیلمنامهی آن سوی آتش آمده و سرانجام در قسمت آخر، گفتههای کیانوش عیاری دربارهی فیلم و فیلمنامهی آن سوی آتش به همراه عکسهایی از دستنوشتهها، صحنهها و پشتصحنههای فیلم آمده است. این سه قسمت در کنار هم منبعی جامع را برای شناخت و فهم این اثر مهم فراهم میکند.
کتاب آن سوی آتش را نشر گیلگمش منتشر کرده است.
جوایز و افتخارات فیلمنامهی آن سوی آتش
- لوح زرین بهترین کارگردانی از ششمین جشنوارهی فیلم فجر 1366
- لوح زرین بهترین صدابرداری از ششمین جشنوارهی فیلم فجر 1366
- کاندیدای بهترین بازیگر نقش اول مرد از ششمین جشنوارهی فیلم فجر 1366
- کاندیدای بهترین بازیگر خردسال از ششمین جشنوارهی فیلم فجر 1366
- برندهی جایزهی طلای بهترین فیلم فیپا در دومین جشنوارهی بینالمللی فیلمهای تلویزیونی کن، فرانسه 1366
- برندهی جایزهی نقرهی بهترین فیلمنامه در دومین جشنوارهی بینالمللی فیلمهای تلویزیونی کن، فرانسه 1366
- برندهی پلاک طلای بهترین فیلم در هفتمین جشنوارهی بینالمللی فیلم و تلویزیون توکیو، ژاپن 1366
- برندهی جایزهی اول بهترین فیلم در جشنوارهی بینالمللی فیلم بروژ، بلژیک 1366
کتاب آن سوی آتش برای چه کسانی مناسب است؟
کسانی که به شناخت سینمای ایران در دههی شصت شمسی، بهویژه آثار کیانوش عیاری علاقهمند هستند، میتوانند از این کتاب بهرهمند شوند.
در بخشی از کتاب آن سوی آتش میخوانیم
5. خارجی محوطهی تأسیسات نفتی روز (ساعتی بعد)
تأسیسات نفتی محوطهای است با حصار توری و یک درِ بزرگ ماشینرو. اتاقک نگهبانی بیست متر از در فاصله دارد. چند متر دورتر از اتاقک نگهبانی ساختمان تأسیسات بنا شده است. سیصد متر دورتر هم شعلههای آتشِ برخاسته از چاههای نفت رقصکنان در دل آسمان گم میشوند.
در اتاقک نگهبانی باز میشود و عبدالحمید با سفرهی کوچکی خارج میشود. مردی چهلساله است؛ لاغر و استخوانی با سبیلهای نرم و اثر زخمی عمیق بالای ابروی راستش که بخشی از ابرویش را بریده و تا گوشهی چشمش امتداد یافته است. یک جفت کفش ورنی مشکی به پا و پیراهن چسبان ساتن و نیلیرنگی به تن دارد که از فرط تنگی دکمههایش در حال کنده شدن است. چند متر از اتاقک نگهبانی دور میشود و محتویات سفره را جلوِ چند سگ ولگرد خالی میکند. هنگام برگشت به اتاقک نگهبانی انگار چیزی یا کسی را میبیند. قدری تأمل میکند. با چشمهای تیزکرده و در حال تا کردن سفره چند قدمی نزدیکتر میشود تا شاید بهتر ببیند. ناگهان اضطرابی در چشمهایش پدیدار میشود و از ترس یکبار «هیک» میکند و به همان حال چند قدم عقبعقب میرود. سپس برمیگردد و به اتاقک نگهبانی میرود و در راه چندبار به پشتسرش نگاه میکند.
6. داخلی اتاقک نگهبانی روز (همان موقع)
عبدالحمید وارد اتاقک نگهبانی میشود و در را میبندد و از پشت پنجره به بیرون نگاه میکند، پشت نردهها قامت بلندی دیده میشود که ساکدردست ایستاده و چشم به آنسو دارد. عبدالحمید با کلافگی پنجره را میبندد، لحظهای درنگ میکند و بعد روی تخت چوبی مینشیند و با گوشی تلفن شمارهای دورقمی میگیرد. کسی جواب نمیدهد. تلفنبهدست خم میشود و از پنجرهی پشتی به ساختمان اداری تأسیسات نگاه میکند. دو مرد از ساختمان خارج میشوند و به سمت ماشین استیشن اداری میروند. عبدالحمید با عجله گوشی تلفن را میگذارد و از اتاقک نگهبانی خارج میشود.
فهرست مطالب کتاب
مقدمه: سینمایی با عیار رئالیسم کیانوش
آن سوی آتش
شناسنامهی فیلم
از زبان کیانوش عیاری دربارهی آنسوی آتش
تصویرها
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب آن سوی آتش |
نویسنده | کیانوش عیاری |
ناشر چاپی | انتشارات گیلگمش |
سال انتشار | ۱۴۰۳ |
فرمت کتاب | EPUB |
تعداد صفحات | 112 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-8391-03-8 |
موضوع کتاب | کتابهای فیلمنامه اجتماعی ایرانی |