معرفی و دانلود بهترین کتابهای حوزهی عرفان و تصوف
چرا باید کتابهای حوزهی عرفان و تصوف بخوانیم؟
در دنیای ادیان و مذاهب مختلف، به تجربیات معنوی، یا خلسهوار و رویاگونهای که برآمده از دل باورها و قوانین اخلاقی خاصی هستند و گاهی اوقات نیز با مناسک ویژه و توجه به اسطورهها و افسانهها و جادو همراهند، عرفان گفته میشود. معادل انگلیسی واژهی عارف، Mystic، از لغت یونانی Mystes گرفته شده است که به فرد پدیدآورندهی یک فرقهی مخفی و یا دینی اسرارآمیز اشاره دارد؛ چراکه در دوران یونان باستان و طی قرون پنجم و چهارم پیش از میلاد و همچنین در سالهای 323 تا 330 میلادی، مناسک ادیان و مذاهب مختلف، تا حد زیادی بهطور مخفیانه انجام میشدند.
کلمهی عرفان در ادبیات فارسی به شناختن، معنا میشود و مقصود از آن، ادراک خاصی است که از طریق تمرکز و تسلط بر نفس حاصل میآید و بهعنوان نوعی سیروسلوک و مکاشفه در نظر گرفته میشود. تصوف، یکی از مکاتب عرفان اسلامی است که مسلمانِ باورمند به آن، در طی مسیر صوفیانهی خود در پی یافتن حقیقت عشق و معرفت الهی هستند و تلاش میکنند این حقیقت را در ارتباط شخصی و مستقیم و بیواسطه از پروردگار خود دریافت کنند. تصوف در معادل تحتالفظی خود، به معنای پشمینهپوشی است و به لباس اولیهی زاهدان اسلامی اشاره دارد. این مکتب از قرن نوزدهم میلادی، در زبانهای اروپایی و غربی تحت عنوان صوفیسم (Sufism) شهرت یافت.
تاریخچهی عرفان و تصوف
از اواخر دوران باستان تا دورهی قرون وسطی، مسیحیان از مناسک دعاگونه برای ارتباط با خدای خود استفاده میکردند و اعتقاد داشتند که خدا در همهجا حضور دارد و در ذات خود کامل و بینقص است. در نیمهی قرن نوزدهم میلادی، پس از آنکه توجه و تأکید اندیشههای دینی از تمرکز بر الهیات به توجه نسبت به تجربههای فردی تغییر یافت، علاقه به مناسک و مذاهب مختلف در سرتاسر جهان نیز گسترش یافت و اصطلاح عرفان نیز ابداع شد که بهمرور به شکل پدیدههایی مشابه در ادیان مختلف گسترش پیدا کرد. بهصورتیکه مظاهر عرفانی در آیینهای متفاوت و متنوعی همچون هندوئیسم، بودیسم، صوفیگری (صوفیسم) و... متجلی شدند.
با وجود اینکه در گذشته ریشهی عرفان اسلامی یا تصوف را به اروپا و یا حتی هند نسبت میدادند، اما در کتب مختلفِ متفکران متقدم، همچون «رسالهی قشیریه» اثر ابوالقاسم قشیری و آثار پژوهشگران متأخر مانند کتاب «ارزش میراث صوفیه» به قلم عبدالحسین زرینکوب، بر این نکته تأکیده شده که منشأ عرفان و تصوف اسلامی، از آیات قرآن و روایات برآمده است. بسیاری از پژوهشگران تصوف را جنبشی میدانند که از دل اسلام و در برابر جهانگرایی روزافزونی که در حال گسترش بود، متولد شده و رشد یافت.
گفته میشود مراحل اولیهی ظهور تصوف در محافل تقوا و زهد، درحقیقت واکنشی در برابر دنیاگرایی امویان بود. زاهدان صوفیمنش با تدبیر و تأمل در قرآن و بهخصوص آیاتی از آن که در باب قیامت بود، توجه به مادیات را کنار گذاشته بودند و بهعنوان افرادی شناخته میشدند که دنیا را کلبهی احزان میدانستند. صوفیان بهسبب اجرای دقیق دستورات قرآن و سنت پیامبر و انجام بسیاری از اعمال پرهیزگارانه، بهویژه تمایل به خواندن نماز شب، از سایرین متمایز میشدند. بهنظر میرسد تصوف با آموزش تودهها و عمق بخشیدن به دغدغههای معنوی مسلمانان، نقش مهمی در انسجام بخشیدن به جامعهی مسلمانان داشتهاند.
اهمیت مطالعهی کتابهای حوزهی عرفان و تصوف
کتابها بیش از هر چیز، بهشکلی عمیق آگاهی و اطلاعات ما را در هر حوزهای افزایش میدهند. بنابراین اولین تأثیر مطالعهی کتابهای مرتبط با دنیای عرفان این است که ما را نسبت به زوایای مختلف این حوزه، مزیتها و دستاوردهایی که میتوانند برایمان داشته باشند، آگاه میکنند. پس اگر با عرفان بیگانهاید و دلتان میخواهد بیشتر با ماهیت و چیستی آن آشنا شوید، مطالعهی کتابهایی مثل «لب اللباب» اثر سید محمدحسین حسینی طهرانی و «مکاشفات مایستر اکهارت» به قلم متیو ارون فاکس، بهترین ابزار آگاهی را در اختیار شما قرار میدهد.
چنانچه پس از دستیابی به شناخت اولیه، به جهان عرفان و صوفیگری علاقهمند شدید، میتوانید به سراغ کتابهایی همچون «بر لب دریای وجود» اثر مولانا جلال الدین محمد بلخی و شهابالدین عباسی و «ابن عربی: از عرفان شخصی تا چشم انداز مشترک بشری» به قلم احمد الفواک و البشیر سیود، بروید تا با عقاید صوفیان آشنا شوید و درهای بیشتری از دنیای عرفان به رویتان باز شود.
برای کسانی که به معنویات دل میبندند، هر کتابی در زمینهی عرفان و تصوف، میتواند بذرهای حسی، اخلاقی و روحانی را در وجودشان شکوفا کند. اعتقاد به مسائل معنوی برای بسیاری، کلید آرامش و رهایی از دغدغهها و اضطرابهای زندگی مدرن است. در صورتی که عرفان به پناه امن شما تبدیل شود، با کمک کتابهای این حوزه میتوانید به این ایده که «همه چیز در خداست و خدا در همه چیز است» دست آویزید و با قدم گذاشتن در مسیر برقراری ارتباط با پروردگار، معنویت را به امری روزمره و همچنین سبک جداییناپذیر زندگی خود تبدیل کنید.
به همین منظور کتابراه با دستهبندی بهترین کتابهای عرفان و تصوف در قالب زیردستههای «عرفان»، «علمای شیعه» و «انسانشناسی» و ارائهی این آثار بهشکل کتابهای الکترونیک، صوتی و PDF در تلاش است تا راه دسترسی مشتاقان شناخت دنیای عرفان را به منابع این حوزه آسان کند. ناگفته نماند با توجه به اینکه اغلب این آثار از سوی ناشران معتبری همچون «مازیار»، «ذهن آویز»، «نسل نواندیش»، «طرحان» و... به چاپ و نشر رسیدهاند، از لحاظ کیفیت در زمرهی آثار شاخص و جذاب جای میگیرند.
خواندن کتابهای حوزهی عرفان و تصوف را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
اگر به اهمیت رشد معنویات در زندگی اعتقاد دارید و به این حوزه، بهعنوان جانپناهی برای رَستن از اضطرابها نگاه میکنید، یا اگر میخواهید با خصایص و ویژگیهای عرصهی عرفان و عقاید صوفیان بیشتر آشنا شوید تا به درک بهتری نسبت به اهالی سیر و سلوک و معنویتگرایی برسید، در هر صورت با خرید و دانلود بهترین کتابهای عرفان و تصوف، میتوانید به مقصود خود دست یابید.
پرطرفدارترین کتابهای حوزهی عرفان و تصوف در کتابراه
با توجه به اینکه افراد بسیاری بهسبب علاقه و یا کنکاش و پژوهش، تمایل به مطالعهی کتابهای عرفانی دارند، کتابراه عناوین گستردهای از بهترین کتابهای عرفان و تصوف را گردآورده و با ارائهی آنها در قالب نسخههای الکترونیک، صوتی و PDF، خرید و دانلودشان را برای مخاطبان ساده کرده است. در این بین آثاری وجود دارند که با جلب توجه تعداد زیادی از مخاطبان به آمار دانلود بالایی دست یافتهاند و در میان فهرست محبوبترین کتابهای وبسایت و اپلیکیشن کتابراه قرار گرفتهاند. تعدادی از این آثار محبوب عبارتاند از:
- کتاب فصوصالحکم و نقشالفصوص، اثر محیی الدین بن عربی
- کتاب خدا با توست، به قلم جی پی واسوانی
- کتاب زلال حکمت - زندگی و سلوک عارف بالله رجبعلی خیاط (نکوگویان)، نوشتهی نرگس علی مردانی
- کتاب آیین رستگاری، اثر سید محمدحسین حسینی طهرانی
- کتاب صمیمیت تجربه، تألیف روپرت اسپیرا
پیشنهاد برای دانلود کتابهای رایگان حوزهی عرفان و تصوف در کتابراه
آن دسته از علاقهمندانی که به مطالعه در زمینهی عرفان علاقه دارند، اما هزینههای روزافزون خرید کتاب مانع دسترسی آنها به آثار موردعلاقهشان میشود، با مراجعه به سایت و یا اپلیکیشن کتابراه میتوانند عناوین متعددی در این باب را بهصورت کاملاً رایگان و در قالب کتاب الکترونیک، PDF و صوتی دانلود کنند و بدون پرداخت هزینه برای خرید، آنها را به کتابخانهی خود بیفزایند. در لیست زیر عنوان برخی از این کتابهای رایگان را ذکر کردهایم:
- کتاب سماع ققنوس، به قلم احسان داستانی
- کتاب این خداست که با تو حرف میزند، اثر سمیه محب زاده بهابادی
- کتاب به کجا آمدم، نوشتهی مهدی خدامیان آرانی
- کتاب کشکول مائده، تألیف عباس کلهر
- کتاب انسان کامل، به قلم عزیزالدین نسفی