معرفی و دانلود بهترین کتابهای کمیک، تصویری، گرافیکی و مصور
چرا باید کتابهای کمیک و رمانهای مصور بخوانیم؟
ممکن است برای شما هم این پرسش پیش آمده باشد که کتاب کمیک چیست و دقیقاً چه ویژگیهایی دارد؟ باوجود اینکه واژهی کُمیک بهمعنای کمدی و خندهدار است، اما امروزه کتاب کمیک (Comic Book) به آن دسته از آثاری اطلاق میشود که گزیدهای از یک داستان ادامهدار و سریالیِ بزرگتر را با تکیه بر تصویرسازی روایت میکنند. از آنجا که این روش داستانگویی مصور در ابتدا برای روایت داستانهای کمدی مورد استفاده قرار میگرفته، عنوان کتاب کمیک بر آن ماندگار شده است.
از قرن بیستم تا به امروز «ماروِل کامیکس»، «آرچی کامیکس» و «دیسی کامیکس» از مشهورترین ناشران کتابهای کمیک در جهان بهشمار میآیند. این ناشران و سایر ناشران مشابه، کتابهای مصور را بهشکل هفتگی یا ماهیانه و بهصورت کتاب یا قطعههای تصویری دنبالهدار تحت عنوان «کمیک استریپ» در مجلهها و نشریات منتشر میکنند. برخی از معروفترین مجموعه کتابهای کمیک مشهور آمریکایی عبارتاند از: سوپرمن، بتمن، مرد عنکبوتی، هالک، آرچی، مردان ایکس، چهارشگفتانگیز و مرد شنی.
انواع کتابهای کمیک در دنیا
کمیکبوکها انواع و اقسام متنوعی دارند و از نظر قالب میتوان آنها را به دستههای مختلف زیر تقسیمبندی کرد:
- مجلهی کمیک: مجلات مصور یا کامیک بوکهای مجلهای که بهصورت هفتگی، ماهیانه و یا سالانه منتشر میشوند، یکی از انواع مشهور و محبوب کتب مصور در جهان بهشمار میآیند.
- کمیک استریپ: آن دسته از داستانهای مصوری که معمولاً حجم کمتری نسبت به کمیک بوکها دارند و حتی ممکن است چند صفحه از یک نشریه یا روزنامه را به خود اختصاص دهند، کمیک استریپ نامیده میشوند. کتاب «جناب نارنجی وارد میشود» اثر علی اکبر زین العابدین، نمونهای از یک کمیک استریپ ایرانی بهشمار میآید.
- کمیک بزرگسال: در کنار داستانهای مصوری که معمولاً برای خردسالان، کودکان و نوجوانان تهیه و تولید میشود، کتابهای کمیک بزرگسال همچون «بزرگ شدن در ترکیه» اثر ازگه سامانچی و «پیونگ یانگ: سفری به کرهی شمالی» به قلم گی دولیل، با داستانهای جذاب و تأثیرگذار خود در میان کتابخوانهای بزرگسال نیز بسیار پرطرفدار هستند.
- وب کمیک: کتابها و داستانهای مصور تنها به نسخههای چاپی محدود نمیشوند، بلکه بسیاری از این آثار که به آنها وب کمیک گفته میشود، در دنیای دیجیتال بهصورت آنلاین و در قالب نسخههای الکترونیک عرضه و مطالعه میشوند.
تعریف رمان مصور، رمان گرافیکی و کتاب تصویری و تفاوت آنها با یکدیگر
- رمان گرافیکی (Graphic Novel) چنانکه از نامش مشخص است، رمانی است که یک داستان کامل را به کمک تصاویر روایت میکند. یک رمان گرافیکی شامل آغاز، میانه و پایان است و با بهرهگیری از انواع عناصر داستانی مثل فضاسازی، پردازش شخصیتها، دیالوگ و ... انتظار خواننده از یک رمان را برآورده میکند. طولانیتر و پرمحتواتر بودن رمانهای گرافیکی، مهمترین تفاوت آنها با کمیک بوکها است. کتاب «موش» اثر کارتونیست سوئدی - آمریکایی آرت اشپیگلمن و «دنیای ارواح» به قلم دنیل کلوز، از معروفترین رمانهای گرافیکی در دنیا هستند.
- اگرچه در میان مخاطبان ایرانی رمان مصور و رمان گرافیکی بهعنوان اصطلاحاتی مشابه و مترادف بهکار میروند، اما خوب است بدانید که این دو تفاوتهای جزئی و درعینحال مهمی با یکدیگر دارند. در رمان مصور (Illustrated Novel) نقاشیها و تصاویر، متن را بهتصویر میکشند و یا تا حدودی به شرح و بسط آن کمک میکند، اما در رمانهای گرافیکی تصاویر بخشی از روایت داستان محسوب میشوند و بههمین دلیل میتوان گفت در رمانهای گرافیکی تصویر از داستان جداییناپذیر است. چراکه در آنها هنر به ابزار اصلی روایت داستان بدل شده است.
- در دنیای رنگارنگ کتب مصور، اصطلاح دیگری تحت عنوان کتاب تصویری (Picture Book) نیز وجود دارد. کتابهای تصویری آثاری هستند که در آنها بار اصلی روایت داستان و ماجرا بر عهدهی تصاویر است؛ حال با کمک گرفتن از متن و یا حتی بدون هرگونه متنی. بسیاری از این کتابها برای مخاطبان خردسال و کودک به انتشار میرسند. کتابهای تصویری معمولاً برای بچهها خوانده میشوند و کودکان با دنبال کردن تصاویر آنها، میتوانند خط روایی داستان را درک کنند.
انواع رمانهای مصور و گرافیکی
رمانهای گرافیکی و مصور طیف وسیع و متنوعی از موضوعات را دارا هستند، اما اغلب آنها را میتوان در این چند گروه جای داد:
- داستانهای ابرقهرمانی (Superhero Stories): در این نوع رمانهای گرافیکی، شخصیتپردازی شخصیتهای اصلی داستان بر قدرتهای ماورایی و اساطیری آنها متمرکز است.
- داستانهای غیر ابرقهرمانی (Non-superhero Storie): رمانهای مصور و گرافیکیای که به داستان چالشها و ماجراهای زندگی انسانهای معمولی میپردازند، در این دسته قرار میگیرند.
- روایتهای شخصی (Personal Narratives): این رمانهای گرافیکی و مصور که پرزین (Perzine) نیز نامیده میشوند، داستانهای زندگینامهمحور را که مشتمل بر تجربیات، نظرات و مشاهدات شخصی نویسنده هستند، روایت میکنند.
- ناداستان (Non-Fiction): رمانهای گرافیکی غیرداستانی، معمولاً به موضوعات اجتماعی، علمی و تاریخی میپردازند و اگرچه برای این هدف از تصاویر بهره میبرند، اما جنبهی داستانی ندارند.
- مانگا (Manga): کتابهای مصور ژاپنی در دنیا با اسم مانگا شناخته میشوند. بسیاری از انیمههای ژاپنی نیز از مانگاها اقتباس شدهاند. رمان گرافیکی «اسم تو» نوشتهی ماکوتو شینکای، نمونهای از مانگاهای معروف کشور ژاپن است.
- مانهوا: به رمانهای گرافیکی و مصور کشور کرهی جنوبی، مانهوا اطلاق میشود که از نظر ظاهری به مانگا بسیار شبیه هستند. البته با این تفاوت که مانگاها اغلب دارای ژانر تخیلی و فانتزیاند، اما کتابهای مانهوا از درونمایههایی عاشقانه و رمانتیک بهره میبرند.
- فومتی (Fumetti): کشور ایتالیا نیز رمانهای گرافیکی ویژهی خود را دارند که با نام فومتی در جهان مشهور هستند.
مهمترین تفاوتهای رمان مصور و کتاب کمیک
رمانهای گرافیکی و رمانهای مصور، نسبت به کتابهای کمیک طولانیترند و طیف وسیعی از ژانرها و موضوعات را در بر میگیرند. رمانهای گرافیکی چه تکجلدی باشند مثل «راز تماس ریو» اثر هیروتاکا آداچی، یا مانند کمیک ایرانی «ایلیا تولد یک قهرمان» نوشتهی امین توکلی، چندجلدی باشند، در هر صورت از روایت مستقل و کاملی برخوردار هستند؛ درحالیکه کمیک بوکها اغلب برآمده از یک داستان سریالی هستند و اگر از قبل ماجرای آن داستان را مطالعه یا دنبال نکرده باشید، خواندن آن کمیک ممکن است برایتان کمی مبهم به نظر بیاید. همچنین مقایسهی انتشار این آثار در دنیا نشان میدهد کمیک بوکها با بسامد بیشتری نسبت به رمانهای گرافیکی و مصور به انتشار درمیآیند.
تاریخچهی کتابهای مصور
شاید بتوان اولین داستانهای مصور را در عصر حجر و دیوارنگارههای غارها و همینطور قرون وسطا و بر دیوار کلیساها و ساختمانهای عمومی، مشاهد کرد. با وجود اینکه کتابهای مصور ژاپنی که امروزه با نام مانگا شناخته میشوند، قدمت بسیار طولانیای دارند و منشاً آنها به قرنها قبل میرسد، اما تاریخ غرب نشان میدهد آنچه که امروز با اسم کمیک بوک میشناسیم، با اولین کتاب مصور به نام «ماجراهای آقای اوبادیا اولدباک» که در سال 1837 منتشر شد، در اروپا شکل گرفت. تا اینکه در قرن بیستم میلادی، عصر طلایی این آثار با انتشار اولین شمارهی مجلهی «اکشن کامیکس» و معرفی کاراکتر سوپرمن آغاز شد.
پس از آن کمیکهای بتمن و سوپرمن، در دههی 1930 از طریق بازار کتاب آمریکا، سراسر جهان را درنوردیدند و جای خود را در میان مخاطبان کودک، نوجوان و بزرگسال پیدا کردند. کمیک بوکهای معروف اروپایی مثل آستریکس و تن تن نیز بعد از جنگ جهانی دوم پا گرفتند و به محبوبیت بسیاری دست یافتند. در طی دهههای 1960 و 1970، نویسندگان و هنرمندان مصمم شدند تا داستانهای عمیقتر و طولانیتری از کمیکها پردازش کنند و این شد که ایدهی رمانهای مصور و گرافیکی متولد و شکوفا شد. در دهههای بعد محبوبیت این نوع رمانها بسیار بیشتر شد و در قرن حاضر به جایگاه مهمی در میان سنین مختلف دست یافته است.
اهمیت مطالعهی کتابهای کمیک
بدون شک جذابیتهای بصری و جنبهی سرگرمکنندهی کتابهای کمیک را نمیتوان نادیده گرفت. این داستانهای مصور علاوهبر اینکه ما را با دنیای تازه و بدیعی آشنا میکنند، با تلفیق متن و تصویر و درگیر کردن ذهن خواننده، کیفیت عملکرد مغز را بهبود میبخشند و با افسردگی مقابله میکنند. همچنین کتابهای کمیک با داشتن تصاویر خیرهکننده و ماجراهای هیجانانگیز، میتوانند اشتیاق به مطالعه را در کودکان و نوجوانان برانگیزند. متن اندک و جملات سادهی کتابهای کمیک کودکان، توانایی ساخت واژه و جمله را در آنها ارتقا میدهد و حافظهی تصویریشان را تقویت میکند. کتابهای کمیک بزرگسال هم میتوانند دریچهی تجربهی متفاوتی از مطالعه را به روی کتابخوانهای حرفهای بگشایند. بنابراین عجیب نیست که در بازار جهانی بیش از نیمی از خوانندگان کتابهای کمیک را بزرگسالان تشکیل میدهند.
دستهبندی کتابهای کمیک و رمانهای مصور در کتابراه
با توجه به خیل مشتاقان مطالعهی کتابهای کمیک و رمانهای مصور و بهسبب تنوع بیشمار این آثار، در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه کمیک بوکهای جذاب و معروف فراوانی بهشکل الکترونیک و PDF گردآوری شده و از طریق دستهبندی منظم «کمیک کودکان»، «کمیک نوجوانان»، «کمیک بزرگان و مشاهیر»، «داستان مصور»، «3 تا 5 سال»، «6 تا 8 سال»، «9 تا 12 سال»، «ماجراهای تن تن» و «کمیک بزرگسال»، در اختیار مخاطبان قرار گرفته است تا علاقهمندان بهسادگی و بیهیچ سردرگمیای، برای خرید و دانلود کتاب موردنظرشان اقدام کنند. این کتابهای کمیک جذاب اغلب به همت ناشران سرشناسی همچون پرتقال، کمیکا، نگاه آشنا، کتاب چ و... منتشر شدهاند و از کیفیت محتوایی و تصویرگریهای جذابی برخوردارند که بیتردید کمیکخوانها را شیفتهی خود میکند.
خواندن کتابهای کمیک و رمانهای مصور را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
برای کتابخوانهایی که در پی تجربهی تازه و متفاوتی در مسیر کتابخوانی هستند، والدینی که به علاقهمندکردن فرزندانشان به مطالعه فکر میکنند و تمام کسانی که از یک ماجراجویی تصویری لذت میبرند، خرید و دانلود نسخههای الکترونیک و PDF کتابهای کمیک و کمیک استریپ، بهترین انتخاب محسوب میشود.
پرطرفدارترین کتابهای کمیک و رمانهای مصور در کتابراه
از آنجا که روزبهروز بر تعداد علاقهمندان به کتابهای کمیک، کمیک استریپ و رمانهای مصور افزوده میشود، کتابهای کمیک موجود در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه که در نسخههای الکترونیک و PDF ارائه شدهاند، هر روز بیشتر از قبل مورد توجه قرار میگیرند. در این میان بعضی از عناوین مثل «ایلیا تولد یک قهرمان 1» نوشتهی امین توکلی، «انجمن ارواح غمگین» اثر لیز مدینگز و «آبشار جاذبه» به قلم الکس هیرش، اقبال افزونتری نصیبشان شده و کاربران بیشتری برای خرید و دانلود آنها اقدام کردهاند؛ آثاری خواندنی و خیرهکننده که مخاطبان خود را به تجربهای متفاوت و بهیادماندنی مهمان میکنند.
پیشنهاد برای دانلود کتابهای کمیک و رمانهای مصور رایگان در کتابراه
با توجه به اینکه امکان دارد به سبب افزایش روزافزون هزینههای خرید کتاب بهویژه کمیک بوکها، دست بسیاری از علاقهمندان از این آثار جذاب کوتاه بماند، در وبسایت و اپلیکیشن کتابراه، کتابهای «کمیک ماجراهای شرلوک هولمز - مرگ قرمز» اثر سر آرتور کانن دویل، «زندگینامه تصویری آلبرت اینشتین» به قلم مجید عاطفی و بسیاری آثار مصور PDF و الکترونیک دیگر، بهصورت کاملاً رایگان در اختیار کاربران قرار داده شدهاند تا علاقهمندان به دنیای جذاب کتابهای مصور، بدون هرگونه دغدغهای کمیک بوکهای موردعلاقهشان را دانلود و دریافت کنند.