معرفی و دانلود کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی
برای دانلود قانونی کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی و دسترسی به هزاران کتاب و کتاب صوتی دیگر، اپلیکیشن کتابراه را رایگان نصب کنید.
معرفی کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی
کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی نوشتهی ایان موریسون، برگزیده پانزدهمین جایزه کتاب فصل، از معدود آثاری به شمار میآید که موضوعات مختلف نجوم را در حد مقدماتی به خوبی مطرح کرده است. این اثر آخرین نظریات، دستآوردها و نوآوریها در این علم را دربردارد و به موضوعات گوناگونی چون ستارهشناسی، منظومه شمسی، سیارات فراخورشیدی و... میپردازد.
درباره کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی
کتاب حاضر شامل سخنرانیهای ایان موریسون (Ian Morison) برای دانشجویان دانشگاه منچستر است. با وجود اینکه تاکنون کتابهای بسیاری با موضوع نجوم نوشته شده، اما به دلیل گستردگی مطالب اکثر کتابها یک یا چند شاخه از این علم را پوشش میدهند. به همین دلیل پرداختن به تمام جوانب نجوم در یک کتاب ممکن نیست؛ بیشک اما کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی (Introduction to Astronomy and Cosmology) از معدود کتابهای نجوم محسوب میشود که موضوعات گوناگون این حوزه را در حد مقدماتی بهخوبی بیان کرده است؛ گفتنیست ویرایش نخست کتاب حاضر توانست عنوان «کتاب برگزیده» را در پانزدهمین دورۀ جایزۀ کتاب فصل را از آنِ خود کند.
در فصل اول کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی خواهیم دید چگونه دو مجموعه مشاهداتی که در قرن شانزدهم با ابزاری بسیار ساده صورت گرفت توانست درک ما را درباره منظومه شمسی متحول نماید. این رصدها به نوبه خود به شکلگیری «نظریه گرانش نیوتون» و سپس «نظریه نسبیت عام اینشتین» انجامید. برای فهم بهتر این مشاهدات، برخی اصول ستاره شناسی رصدی نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
موریسون در فصل دوم به چگونگی پیدایش منظومه شمسی پرداخته و خورشید را مورد مطالعه قرار میدهد. سپس در ادامه داستان نظریههای اینشتین از فصل یک، خواهیم دید چگونه کسوفهای خورشید، برهان لازم را برای اثبات نظریۀ نسبیت عام یا همان نظریه گرانش اینشتین فراهم آورد. اولین قسمت از فصل سوم نگاهی دارد به منظومه شمسی به عنوان نمونهای از منظومههای خورشیدی. قسمت دوم گذری بر سیارات به طور جداگانه خواهد داشت و جنبههای جالب آنها را مورد تأکید قرار میدهد.
نویسنده در فصل چهارم به توضیح متداولترین شیوههایی پرداخته که جهت کشف سیارههای فراخورشیدی به کار گرفته میشود، و سپس ویژگیهای هر یک مورد بحث قرار میگیرد. در فصل پنجم خواهیم دید که چگونه در طول قرنها تلسکوپها تکامل یافتند؛ تلسکوپهایی برای رصد تمام طیف امواج الکترومغناطیس، که ما را قادر ساختهاند با توانایی روزافزون به مطالعه جهان بپردازیم.
فصل ششم ویژگیهای ستارگان را به طور کلی مورد بررسی قرار میدهد؛ اینکه چگونه این ویژگیها اندازهگیری میشود، و خورشید ما در میان دیگر ستارگان، کجا واقع شده است. در فصل هفتم مسیر تحول ستارههایی با جرمهای متفاوت را، هم بر روی رشته اصلی و هم در مراحل پایانی عمرشان، بررسی میشود. در نهایت فصل هشتم و نهم به مباحث کهکشانها و ساختار بزرگمقیاسِ جهان و کیهان شناسی ‑ مبدأ و تحول جهان میپردازند.
نکوداشتهای کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی
- کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی به زیبایی تولید و مصور شده است و به دلیل دقت در انتخاب تصاویر مناسب به علاقهمندان توصیه میشود. (SSR)
- این اثر یک کتاب بهروز و خوشخوان است... بسیاری از مردم از خواندن آن لذت خواهند برد. (The Observatory Magazine)
- کتابی کاملاً متفکرانه که به طور واضح طیف گستردهای از موضوعات را در قالبی جذاب پوشش میدهد... بهروز است و همهی مطالب به بخشهای مستقل تقسیم میشود که میتوان آنها را با دقت مطالعه کرد. (Astronomy Now)
کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی مناسب چه کسانی است؟
این کتاب به علاقهمندان به دنیای پررمزوراز و جذاب نجوم پیشنهاد میشود.
(این کتاب دارای حجم بیش از 20 مگابایت هست، لطفا قبل از خرید، نسخه نمونه را دریافت و از صحت نمایش کتاب در موبایل یا تبلت اطمینان حاصل کنید.)
در بخشی از کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی میخوانیم
گالیله اولین کسی بود که با تلسکوپ خود در سال 1610 زحل را رصد کرد و کمی هم بهت زده شد. او سیاره را اینگونه توصیف نمود: «گوش دارد و از سه جسم کنار هم با زاویهای ثابت، که وسطی حدود سه برابر دوتای دیگر است، تشکیل شده است.» او وقتی بیشتر حیرت زده شد که دو سال بعد ملاحظه نمود دو جسم خارجی محو شدهاند. او با تعجب از خود پرسید: «آیا زحل بچه هایش را بلعیده است؟» و زمانی که در سال 1613 دوباره ظاهر شدند بیشتر سردرگم شد. در سال 1655، کریستین هویگنس» با تلسکوپی بسیار بهتر به رصد زحل پرداخت و اظهار داشت که زحل با یک سامانه حلقوی احاطه شده است. او نوشت: «زحل را یک حلقه نازک و تخت احاطه کرده است که بدون تماس در هیچ نقطه ای، نسبت به دایرهالبروج کج است.»
با بهبود تلسکوپها، ستاره شناسان توانستند جزئیات بیشتری را مشاهده کنند. در سال 1675، «جووائی دومنیکو کاسینی» مشاهده کرد که سامانه حلقوی زحل از تعدادی حلقه کوچک تر تشکیل شده که با شکافهایی از هم جدا شدهاند. بزرگترین این شکافها به «شکاف کاسینی» معروف شده است. در اواسط قرن نوزدهم، «جیمز کلرک ماکسول» نشان داد یک حلقه جامد و یکپارچه نمیتوانست پایدار باشد و از هم میپاشید؛ لذا سامانه حلقوی باید از تعداد بی شماری ذره ساخته شده باشد که هر یک به صورت جداگانه به دور زحل میچرخد. از این مطلب برمی آمد که سرعت چرخش حلقهها به دور زحل متفاوت است؛ چیزی که در سال 1895 به وسیله «جیمز کیلر» از «رصد خانه لیک»، با انجام مطالعات طیف نگاری بر روی سامانه حلقوی، به اثبات رسید.
فهرست مطالب کتاب
پیشگفتار مترجم
بخشی از پیشگفتار مترجم بر ویرایش اول کتاب
فصل 1: ستارهشناسی، دانشی بر پایۀ مشاهدات
فصل 2: منظومه شمسی 1 ‑ خورشید
فصل 3: منظومه شمسی 2 ‑ سیارهها
فصل 4: سیارات فراخورشیدی
فصل 5: مشاهدۀ جهان
فصل 6: ویژگیهای ستارگان
فصل 7: تحول ستارهای‑زندگی و مرگ ستارگان
فصل 8: کهکشانها و ساختار بزرگمقیاسِ جهان
فصل 9: کیهان شناسی‑مبدأ و تحول جهان
مشخصات کتاب الکترونیک
نام کتاب | کتاب درآمدی بر نجوم و کیهان شناسی |
نویسنده | ایان موریسون |
مترجم | غلامرضا شاه علی |
ناشر چاپی | انتشارات شاهچراغ |
سال انتشار | ۱۴۰۱ |
فرمت کتاب | |
تعداد صفحات | 409 |
زبان | فارسی |
شابک | 978-622-5776-33-3 |
موضوع کتاب | کتابهای کیهان شناسی |