نقد، بررسی و نظرات کتاب رویسا - سارا طهماسبی
4
87 رای
مرتبسازی: پیشفرض
جان فورد
۱۴۰۳/۰۱/۲۱
20
نسخه صوتی یک کتاب اگر بعد از خواندن نسخه متنی و سپری شدن مدت قابل توجه بدست فرد برسه لذت مضاعف داره. چون پلی بین نسخه متنی و صوتی در ذهن خواننده برقرار میشه که علاوه بر یادآوری جزئیات فراموش شده، بخش های مبهم کتاب را هم از یک فکر و زبان دیگر شنیده و به خطاهای ادراکی و تلفظی خود پی می برد. و به نظر من این بهترین نوع مطالعه یک کتاب است. گاهی شده که نسخه متنی از یک مترجم و نسخه صوتی از روی یک ترجمه و چاپ اصل و نایاب قدیمی است که در آن صورت، خواننده تفاوت شگرف بین این دو را در می یابد. من در کتاب کمدی الهی دانته نسخه کاغذی سه جلدی دوزخ، برزخ و بهشت را با ترجمه فریده مهدوی دامغانی را خریدم و وقتی آن را دشوار یافتم به سذگراغ نسخه صوتی رفتم که از روی کتاب چاپ چند دهه قبل با ترجمه مرحوم شجاع الدین شفا تهیه شده بود که الان نایاب است. و چه عظمتی داشت این ترجمه! حجم پاورقی ها و شرح این مترجم اعجوبه بیش از حجم خود کتاب بود. سیصد فایل صوتی نیم ساعته! یک نیم خط از متن کتاب با یک و نیم صفحه شرح مترجم زبردست جان تازه ای در مخاطب ایجاد می کرد. به جرأت می توان گفت ترجمه نبود. تفسیر بود! روحش شاد.
«رویسا» رمانی از سارا طهماسبی است که به تأثیرات جنگ بر زندگی مردم، به ویژه زنان، می پردازد. داستان حول زنی می چرخد که در انتظار بازگشت همسرش از جبهه، فرزندش را از دست داده و دچار مشکلات روانی شده است. او به طور ناخواسته به یک سرباز عراقی کمک می کند و از طریق او با دیدگاه های متفاوتی درباره جنگ آشنا می شود. نقاط قوت: پرداختن به زوایای کمتر دیده شده جنگ: نویسنده با نگاهی تازه، به تأثیرات جنگ بر زنان و خانواده ها پرداخته و دیدگاه های متفاوتی را مطرح می کند. نثر روان و توصیفات دقیق: توصیفات جزیی و نثر روان، خواننده را به عمق داستان می برد و احساس همذات پنداری را تقویت می کند. شخصیت پردازی قوی: شخصیت ها با جزئیات و عمق کافی ترسیم شده اند، به طوری که خواننده می تواند با آن ها ارتباط برقرار کند. نقاط ضعف: پایان بندی مبهم: برخی خوانندگان از پایان بندی نامشخص داستان انتقاد کرده اند و احساس کرده اند که داستان به سرانجام نرسیده است. فضای غم انگیز: موضوعات مطرح شده در داستان دارای فضایی سنگین و غم انگیز هستند که ممکن است برای برخی مخاطبان خسته کننده باشد. ابهام در بخش هایی از داستان: برخی قسمت های داستان ممکن است برای خواننده مبهم باشد و نیاز به دقت بیشتری در خواندن داشته باشد. جمع بندی: «رویسا» رمانی است که با پرداختن به تأثیرات جنگ بر زندگی افراد، به ویژه زنان، نگاهی تازه به این مقوله دارد. اگرچه فضای داستان غم انگیز است و پایان بندی آن ممکن است برای برخی نامشخص باشد، اما نثر روان و شخصیت پردازی قوی، این اثر را برای علاقه مندان به داستان های اجتماعی و جنگی جذاب می کند.
اول که شروع به خواندن این رمان کردم، اصلا فکر نمیکردم این طور جذب داستان گیرای آن بشوم. نویسنده خیلی خوب توانسته خواننده را با خود به فضای شهرهای جنگزده ببرد. من در دوران جنگ به دنیا نیامده بودم، اما تا به حال هیچ کتاب و حتی فیلمی نتوانسته بود مرا به حال و هوای زمان جنگ ببرد. ترس و وحشت، دلتنگی، ناامنی، انتظار، رنج و غم عظیمی را که مردم آن دوران تحمل کردند شاید ذرهای از آن را احساس کردم و خیلی حس نزدیکی با شخصیت اصلی داشتم. بابت این اثر عالی به نویسنده تبریک میگویم.