نقد، بررسی و نظرات کتاب اتاق تاریک فیل - محمدامین ضرابی

مرتب‌سازی: پیش‌فرض
ژیلا شجاعی
۱۴۰۱/۱۰/۲۲
کتاب مفید و با ارزشی بود و مطالب خوبی رو عنوان کرده بود از جمله اینکه تاکید کرده بود که با اینکه ما در عصر سرعت هستیم باید آهستگی و پیوستگی رو دنبال کنیم برای اینکه آرامش ما به هم نخورد و همچنین سخن بزرگان و شاعران زیادی را عنوان کرده بود و معانی و تفسیر اشعار شاعران گرامی چون سعدی و مولانا را بیان نموده بود. مثال‌های جالبی را عنوان کرده بود برای ملموس تر شدن مطالبی که در کتاب عنوان کرده بود.
یک مطلب جالب این بود که عنوان شده بود که اگر جلوی آیینه برویم و در مورد خودمان حرف‌های مثبت بزنیم هرگز مثبت اندیش نمی‌شویم چرا که آنچه در ضمیر ناخودآگاه به خودمان نسبت می‌دهیم همان واقعیت دارد و همان برایمان به وجود می‌آید و با نوشتن هم نمی‌توانیم سرنوشت خود را عوض کنیم بلکه باید با عمل و تلاش به نتیجه مطلوب برسیم. که البته به نظر من درست است که با نوشتن سرنوشت انسان تغییر نمی‌کند اما باعث می‌شود که انسان تا حدودی انرژی‌های منفی را به کاغذ منتقل نماید و به آرامش قلبی برسد وقتی می‌گویند بنویس تا اتفاق بیفتد منظور همین است که انسان به امید دست پیدا می‌کند که در صدد عمل به هدف هایش و آنچه که می‌خواهد بر می‌اید و در واقع نوشتن نور امیدی است برای دست زدن به یک عمل برای موفقیت. یکی از راه‌های رسیدن به آرامش و شادی اینست که پیوسته به یاد داشته هایمان باشیم به این فکر کنیم که در چه شرایط سختی بودیم و اکنون در چه شرایط مطلوبی قرار داریم و در واقع به این بی اندیشیم که اگر الان در جایی که هستم نبودم زندگی چقدر سخت می‌گذشت همین باعث شادی انسان می‌گردد و باعث می‌شود که شکر گذار خدا باشد.
تشکر از کتابراه بخاطر این کتاب مفید🌹👌🙏
Mohammadhassan Naderi
۱۴۰۴/۰۱/۱۵
1. درون‌مایه‌های عمیق فلسفی و روان‌شناختی
کتاب با نگاهی تیزبین به مسائل هستی‌شناسی، مانند معنای زندگی، فراموشی، ترس از مرگ و بحران هویت می‌پردازد. این عمق مفهومی برای مخاطب علاقه‌مند به ادبیات جدی، بسیار تأمل‌برانگیز است؛ اما ممکن است برای خواننده‌ی عام کمی سنگین و انتزاعی باشد.
2. لحن خاص و ترکیب طنز با تلخی
یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی رومن گاری، استفاده از طنز تلخ برای بیان موقعیت‌های تراژیک است. در این کتاب نیز، طنز به عنوان ابزاری برای کنار آمدن با واقعیت‌های دشوار زندگی استفاده می‌شود. این تضاد حس زیبایی‌شناختی خاصی ایجاد می‌کند.
3. پرداخت متفاوت به مفهوم "اتاق تاریک"
اتاق تاریک در داستان نمادی از حافظه، فراموشی، و ناخودآگاه انسانی است. نویسنده با این استعاره، خواننده را به سفری درونی دعوت می‌کند. این تمثیل قوی، ساختار معنایی کتاب را غنی‌تر کرده، ولی ممکن است برای برخی نیاز به تأمل بیشتر داشته باشد تا فهم شود.
4. زبان روان، اما چندلایه
ترجمه‌ی خوب و وفادار به متن اصلی باعث شده زبان کتاب روان باشد، ولی هم‌زمان پر از لایه‌های پنهان معنایی است که درک کامل آن نیاز به دقت بالا دارد. این موضوع باعث می‌شود کتاب هم برای خوانش سطحی و هم برای خوانش عمیق مناسب باشد.
5. پایان‌ تلخ اما تأثیرگذار
پایان کتاب، مانند بسیاری از آثار گاری، تلخ اما واقع‌گرایانه است و مخاطب را وادار به بازنگری در دیدگاه‌هایش نسبت به زندگی و مرگ می‌کند. این نوع پایان‌بندی ممکن است برای همه لذت‌بخش نباشد، اما از نظر ادبی بسیار قدرتمند است.
میثم هادیان
۱۴۰۲/۰۲/۰۲
ذکر منابع (این جمله از فلان است و...) خسته کننده کرده کتاب را، می‌شد با درج عدد و در آخر کتاب اگر کسی خواست بره بخونه نشان بده
Sepehr Sahraee
۱۴۰۱/۱۰/۱۰
ارزش خوندن رو واقعا داره برای افزایش علم و اگاهیتون پیشنهاد میکنم که حتما این کتاب رو مطالعه کنید.
محمد هادی فرزادمنش
۱۴۰۱/۱۱/۰۴
کم حجم اما پر محتوا🙏🏻👌🏻مرسی از نویسنده و کتابراه💎
Sorour Gharaei
۱۴۰۱/۱۲/۰۸
کتاب خوش خوان و روان